Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Criticism 2

junimism 2
by

Cristina Gheorghe

on 28 April 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Criticism 2

JUNIMEA Criticismul Junimist "entre qui veut, reste qui peut" Gheorghe Cristina Iuliana
Gogu Oana Claudia
Iordache Sergiu Andrei
Neagu Alexandru Cristian

cl. A XI-a I "entre qui veut, reste qui peut" * „ Junimea” a fost o societate culturală întemeiată la Iaşi în anul 1863 din iniţiativa a cinci tineri intelectuali întorşi de la studii din străinătate: Petre Carp, Vasile Pogor, Iacob Negruzzi, Theodor Rosetti şi Titu Maiorescu cel care a devenit mentorul spiritual al Junimii.

* Scopul iniţial a fost acela de a organiza „prelecţiuni populare” pe teme diferite de interes larg prin care se urmărea educarea gustului publicului, unificarea limbii române literare şi interesul pentru literatură.

* În cadrul şedinţelor ţinute în casa lui Titu Maiorescu la Iaşi erau citite şi discutate operele unor tineri scriitori, iar cele mai valoroase erau publicate în revista societăţii „Convorbiri Literare” apărută la Iaşi la 1 Martie 1867 . JUNIMEA Prima etapă a avut loc intre anii 1868 - 1874 când s -au el a borat principiile estetice şi sociale ,
etapa fiind importantă pentru caracterul polemic în domeniul limbii, al literaturii şi al culturii.
Interesul pentru literatură se manifestă încă din 1865 când se avansează ideea alcătuirii unei antologii
de poezie românească pentru şcolari. Aceasta i-a determinat să citească în şedinţele societăţii autorii
mai vechi pe ale călor texte şi-au exersat spiritul critic şi gustul literar. A doua etapă durează din 1874 până în anul 1885 cu desfăşurarea şedinţelor Junimii” la Bucureşti, dar a activităţii revistei la Iaşi. Este o etapă de consolidare în sensul că în această perioadă se afirmă reprezentanţii „ Direcţiei noi” în poezia şi proza română precum: Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ioan Slavici şi Ion Luca Caragiale. Acum sunt elaborate studiile esenţiale prin care Titu Maiorescu se impune ca un autentic întemeietor al criticii noastre literare moderne, fără însă a neglija preocupările din domeniul limbii literare: în 1860 se făcuse trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin. Maiorecu susţine utilitatea îmbogăţirii vocabularului limbii române prin neologismele de origine romanică într-un studiu din 1881 intitulat „Neologismele”. Revista „Convorbiri Literare” precum şi societatea „Junimea” a cunoscut câteva etape: A treia etapă ( 1885 – 1944 ) este numită etapa bucureşteană deoarece este mutată la Bucureşti revista „Convorbiri Literare” şi întreaga societate Junimea. Această etapă are un caracter preponderent universitar prin cercetările ştiinţifice, istorice si filozofice. Casa Pogor - sala de lectura pentru membrii Junimii

Petre Carp s-a născut la 28 iunie 1837 la Iaşi dintr-o veche familie boierească amintită de Dimitrie Cantemir in Descrierea Moldovei.
A absolvit gimnaziul la Berlin (1850) urmând Facultatea de Drept si Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bonn . În anul 1862 revine la Iaşi şi contribuie la punerea bazei societăţii Junimea (primăvara anului 1864).
Adept al ideilor junimiste s-a remarcat ca unul dintre fruntaşii Partidului Conservator din acea perioadă. A fost ales în numeroase rânduri deputat şi senator în Parlamentul României , iar după plecarea domnitorului Cuza a fost ales de două ori preşedinte al Consiliului de Miniştri.

Acesta se stinge din viaţă la data de 19 iunie 1919 fiind înmormântat în comuna Tibăneşti din judeţul Iaşi. Petre Carp

Petre Carp Vasile Pogor (n . 20 august 1833 , Iaşi ; d. 20 martie 1906 , Bucium, judeţul Iaşi ) , fiu al comisului V. Pogor şi al Zoei Cerchez , a fost om politic, publicist şi poet român, care a îndeplinit în mai multe rânduri funcţia de primar al municipiului Iaşi.
A studiat la pensionul Malgouverne din oraşul Iaşi, după care (din anul 1849) şi-a continuat studiile secundare, apoi cele juridice la Paris.
Vasile Pogor a fost unul dintre fondatorii societăţii Junimea şi ai revistei Convorbiri literare , unde a colaborat cu versuri, scrieri în proză şi traduceri. A tradus din Horaţiu , Goethe , Hugo , Gauthier , Baudelaire .

Puţinele sale poezii originale ( Pastelul unei marchize , Melancolie , Magnitudo Parri , Sfinx egiptean ş.a) au totuşi un aer de prospeţime şi o pronunţată nuanţă de umor .
Vasile Pogor Iacob Negruzzi ( s-a născut la 31 decembrie 1842 la Iaşi si s-a stins din viaţă în data de 6 ianuarie 1932 la Bucureşti ) a fost scriitor român , fiul lui Costache Negruzzi .

Şi-a făcut studiile în Germania . A fost profesor la Facultatea de Drept din Iaşi şi preşedinte al Academiei Române . Membru fondator al societăţii Junimea a condus timp de peste 28 de ani revista Convorbiri literare .

* Selecţie lucrări :
* “ Mihai Vereanu ” , roman, 1873 ;
* “ Copii de pe natură ” , portrete satirice în proză şi versuri, 1874 ;
* “ Hatmanul Baltag ” , operă bufă în colaborare cu I.L.Caragiale , 1884 ;
* “ Amintiri din < Junimea > “ , memorii, 1921 . umor .
Iacob Negruzzi Titu Liviu Maiorescu s-a născut la Craiova , la 15 februarie 1840.
Acesta a fost academician, avocat, critic literar, eseist, estetician, filosof, pedagog, politician şi scriitor român, prim-ministru al României între 1912 şi 1914 , ministru de interne, membru fondator al Academiei Române , personalitate remarcabilă a României sfârşitului secolului al XIX-lea şi începutului secolului XX . Maiorescu este autorul celebrei teorii sociologice a formelor fără fond , baza Junimismului politic şi piatra de fundament pe care s-au construit operele lui Mihai Eminescu , Ion Luca Caragiale şi Ioan Slavici.
S-a stins din viaţă la 18 iunie 1917 , fiind înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti .

Titu Maiorescu a avut un rol definitoriu în cadrul societăţii „Junimea” impunându-se ca adevăratul lui conducător, iar în cadrul epocii drept îndrumătorul cultural şi literar.
Domeniile de manifestare ale spiritului critic maiorescian sunt numeroase: limba română, literatura, cultura, estetica, filozofia. Studiile sale sunt de o importanţă majoră pentru literatura română:
„ O cercetare critică asupra prozei române de la 1867 ” ;
„ Comediile domnului I.L. Caragiale ” ( 1885 ) ;
„ Direcţia nouă în poezia şi proza română” ( 1872 ) ; Theodor Rosetti (născut în 5 mai 1837 la Iaşi şi a decedat în 17 iulie 1923 la Bucureşti ) a fost un publicist şi om politic român, academician, licentiat în drept, prim- ministru al României în perioada 1888 - 1889 .

După studii la Liov, Viena şi Paris a f ăcut carieeă în magistratură , a fost prefect de Vaslui, ministru, preşedinte al Consiliului de miniştri (1888-1889), guvernator al Băncii Naţionale, membru al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga.

A fost totodată fondator al „Junimii“, autor de eseuri apărute în „Convorbiri literare“, membru de onoare al Academiei Române. Titu Maiorescu Theodor Rosetti Membrii fondatori ai Junimii : Salon din casa Pogor Casa Memoriala Vasile Pogor Cufundat în suvenire
Pe câmp verde mă primblam
Şi cu trista mea gândire
În trecut mă întorceam.

Cum la chinurile-amare
Din trecut mergeam gândind,
Pintre iarbă o mică floare
Văzui vesel răsărind.

Şi perdut în cugetare
Toporaşul am sdrobit
Dar deoadată cu -ntristare
L-am cules şi l-am privit

Toporaş sărmană floare
Spune, cum ai meritat
Aşa tânăr în picioare
Fără mi-l a fi călcat?

L-al meu pept, floare uscată
De acum afl-un adăpost
Căci ca tine sfărâmată
A mea inimă a fost.

Zâmbea veselă şi jună
Viaţa dulce când perdui,
Cu-a mea inimă -mpreună
Biată floare plângi şi tu!
Un toporas Activitatea membrilor de bază ai Junimii
Mentorul Junimii, Titu Maiorescu, se detaşează prin publicarea mai multor studii şi cercetări, pe baza cărora se structurează principiile filozofice şi estetice ale culturii române. Dintre acestea amintim:

•Despre scrierea limbii române (1866)
•O cercetare critică asupra prozei române de la 1867 (1867)
•Direcţia nouă în poezia şi proza română (1872)
•Neologismele (1881)
•Comediile d-lui I.L. Caragiale (1885)
O cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867 “ Poezia, ca toate artele, este chemata sa exprime frumosul; in deosebire de stiinta, care se ocupa de adevar. Cea dintai si cea mai mare diferenta intre adevar si frumos este ca adevarul cuprinde numai idei , pe cand frumosul cuprinde idei manifestate in materie sensibila.” “ Shakespeare, modelul cel mai perfect pentru tot ce se va chema fantazie de poet se fereste pana la exagerare de cuvinte abstracte si daca le intrebuinteaza, le pune totdeauna alaturea o imagine sensibila.”
“Sa pot rasturna cu viteaza mea limba
Orce te-ar departa de la cercul de aur “
“Sunt deplin hotarat: intins e orce nerv
Spre teribila fapta”
“ …eu sum radacina“
Si tatal multor regi.”

“Am inotat in sange atata de departe,
Incat de-a ma intoarce tot asa greu imi vine
Cat de-a merge inainte. In cap imi clocotesc
Curioase gandiri.”

CONDITIA MATERIALA CONDITIA IDEALA “ frumosul nu este o idee teoretica, ci o idee invalita si incorporata in forma sensibila “
“ materialul sensibil al poetului nu se afla in lumea dinafara; el se cuprinde numai in constiinta noastra si se compune din imaginile reproduse ce ni le desteapta auzirea cuvintelor poetice .”

“frumosul este exprimarea unei idei sub o forma sensibila corespunzatoiare”
“poezia este un product de lux al vietii intelectuale”
“frumoasele arte si poezia mai intai sunt repaosul inteligentei”
“poezia trebuie sa ne decline spiritul de la inlantuirea fara margini a nexului cauzal”
T. Maiorescu: “ Aceasta parte a poeziilor romane moderne este plina de erori uneori asa de comice, incat pot deveni un izvor bogat pentru almanahuri humoristice..” “ Ador tare adevarul,
Il ador ca e frumos
Precum e in floare marul,
Al livezii pom frumos”
(adevarul frumos ca marul :P )

“Tu floare frumusica, ca cerul de mareata.
Ca dansul de albastra...”

“Ochii cum ii joaca
Ca la o serpoaica ,
Ca o panduroaica”“ Sageata zboara cu voluptate pentru a gusta carnea inimica. “
Homer

“ Scandit aeratas vitiosa naves Cura”
(Grija cea chinuitoare urca in corabia cu pliscul de arama)
Horatiu

“Este ora nalucirii: un mormant se dezveleste,
O fantoma-ncoronata din el iese- o zaresc,
Iese- vine catre tarmuri- sta- in preajma sa priveste
Raul inapoi se trage , muntii varful isi clatesc.”

Gr. Alexandrescu

Cuprins

I Junimea
II Fondatorii Junimii
III Activitatea membrilor de baza ai junimii
IV "O cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867"
V "Betia de cuvinte"
VI "Comediile d-lui I.L. Caragiale"
VII "In contra directiei de astazi in cultura romana"

Betia de cuvinte Comediile d-lui I.L. Caragiale In contra directiei de astazi in cultura romana
"0 primă greşeală, de care trebuie astăzi ferită tinerimea noastră, este încurajarea blândă a mediocrităţilor"

"Al doilea adevăr, şi cel mai însemnat, de care trebuie să ne pătrundem, este acesta: forma fără fond nu numai că nu aduce nici un folos, dar este de-a dreptul stricăcioasă"

"Dar în realitate toate aceste sunt producţiuni moarte, pretenţii fără fundament, stafii fără trup, iluzii fără adevăr"

"Căci fără cultură poate încă trăi un popor cu nădejdea că în momentul firesc al dezvoltării sale se va ivi şi această formă binefăcătoare a vieţii omeneşti; dar cu o cultură falsă nu poate trăi un popor, şi dacă stăruieşte în ea, atunci dă un exemplu mai mult pentru vechea lege a istoriei: că în lupta între civilizarea adevărată şi între o naţiune rezistentă se nimiceşte naţiunea, dar niciodată adevărul."
" industria romana este admirabila , sublima putem zice , dar lipseste cu desavarsire. "
" dupa lupte seculare ce au durat aproape 30 de ani... "
" un potop care nu merge inainte, sta pe loc. "
" rezon "
" curat murdar ! "
" ...pe onoarea mea de familist..."
" eu cu cine votez ? "
" 12 trecute fix "
" nu m-mpinge c- ametesc ! "
" ai putintica rabdare "

“...o comedie nu are nimic a face cu politica de partid; autorul îşi ia persoanele sale din societatea contimporană cum este, pune în evidenţă partea comică cum o găseşte si Caragiale, care astăzi îşi bate joc de fraza demagogică, şi-ar fi bătut joc ieri de işlic şi tombateră şi îşi va bate joc mâine de fraza reacţionară, şi în toate aceste cazuri va fi în dreptul său literar incontestabil.”
“ ...ar trebui să ne mărginim la simpla tragere a liniei de hotar între ceea ce este artă şi se poate cere de la artă si între ceea ce nu este artă şi nu i se poate cere.”
“ Comediile d-lui Caragiale, după părerea noastră sunt plante adevarate, fie tufiş, fie fire de iarba, şi dacă au viaţa lor organică, vor avea şi puterea de a trăi.”
“cateva cuvinte rimate asupra unor tevi de apa[...]se si numesc[...]exploziunea unui entuziasm nobil din partea poetului”
“junele adolescent”=>”poate ii era teama ca vom crede adolescentul batran”
-simtiti va rog toata gingasia logica a acestei imbelsugari de cuvinte”
“deşi versurile sunt urâte”
“Departe duce pe om beţia de cuvinte!”
"În fantezia d-sale cea învăpăiată, adjectivele înoată cu grămada, şi d-sa pescuieşte când pe unul, când pe altul, şi-l aruncă fără alegere în braţele vreunui substantiv.”

Full transcript