Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

mágneses szennyezés

No description
by

Anna Salgó

on 9 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of mágneses szennyezés

photo credit Nasa / Goddard Space Flight Center / Reto Stöckli A mágneses szennyezés Fiziológiai hatások keringési elváltozások

vérkép változásai

emésztőrendszeri panaszok Egyéb tünetek villamos térerősség

Villamos térerősség (Az 1 cm² területen áthaladó mágneses erővonalak száma jelenti a Gaussban (rövidítve: G) megadott mágneses térerősség egységét.) hatására a szőrszálak elmozdulnak, 50 Hz frekvenciájú térben 100 Hz-en rezegnek, plusz a bőrben található idegvégződésekre is hat, innen a bizsergő érzés. Rákkeltő hatás Azt mondják, hogy a mágneses sugárzásnak még nincs olyan karcinogén (rákkeltő) hatása, amelynek befolyása lehet a sejtfalra, de a villamos berendezésekkel dolgozók esetében a leukémia (vérrák) kialakulásának kockázata 18%- al növekszik. Más rákos megbetegedések esetében ez nem igaz, a rákkeltő hatás sokkal csekélyebb, mint más sugárzásoknál. Genetikai hatások Sok ideig nem tudtak róla, nem volt elfogadható eredmény.
Egy svéd áramszolgáltató vállalat 542 férfialkalmazottját vizsgálták, ebből, a dolgozók 115 gyereke közül 10%- nál volt megfigyelhető genetikai rendellenesség, míg, a kontroll esetében ez az arány csak 2.7% volt.
Léteznek oylan teóriák is, miszerint a mágneses erőtérnek kitett személyeknek kevesebb utóda születik, de ez még nincs bizonyítva. Idegrendszeri hatások Sok hatását ismerjük, pl. reakcióidő növekedése (Oroszországban, a nagyfeszültségű villamos térben dolgozóknál figyelték meg először), alvászavarok, fáradtság, dekoncentráltság, idegesség, szorongás, depresszió, fejfájás, és az öngyilkosságra való hajlam növekedése.
(az újságból még pár érdekesség felolvasva)
Még nincs hitelt érdemlő vizsgálat, amely alátámasztan ezt a feltételezést. Elektroallergia Feltételezik, hogy a hálozatinál kisebb, és a nagyfrekvenciák is okozhatnak allergiát: tünetei a hiperaktivitás, hányinger, fejfájás. Kiválhatja a számítógép, gyermekjátékok, sőt, a karóra viselése is. A elektromágneses szmog A Földünk belsejében és az inoszférában folyamatos kisülések és más környezeti hatások miatt elektromágneses erőtében élünk. Emellett a modern technikának köszönhetően mesterséges erőtereket is létrehoztak, (frekvenciája Európában 50 Hz, USÁban 60Hz stb.), és ezek hatnak egymásra.
Általánosan igaz, hogy a mesterségesen létrehozott erőtérnek kisebb a hatása, mint a természetesnek. Ebből az következne, hogy a mesterségesnek nincs élettani hatása (pedig van, pl. erőművekben dolgozók).
De mivel pl. a villamos berendezéseknek sokkal nagyobb az erőtere, mint a természetesnek, mégis ártalmatlannak tartják. Távvezetékek- a használatban levők közül a legtöbb egyértelműen meghaladja a szabvány korlátjait, így a vezetékek mentén biztonsági zónát alakítottak ki. Itt tilos tartózkodni huzamosabb ideig/ lakóépületet építeni. Ki lehetne terjeszetni a védőzónát, hogy véletlenül se érjék el károsító hatásai az embereket (nem bizonyított, hogy maradandó károsodást okoz), de anyagi okokból nem teszik meg.Távvezetétek helyett földkábel? Mivel sokkal drágább, mint a légvezeték, nem alkalmazzák, de műszaki szempontból megoldató lenne. Védőtávolságok
-árnyékolatlan 220 Voltos vezetéktől 1 m
-árnyékolatlan TV készüléktől 1 m
-fénycsöves világítótestektől 2-3 m
Full transcript