Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Sistemul Solar cuprinde: Soarele, 9 planete, satelitii acest

No description
by

Diana Ursache

on 28 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Sistemul Solar cuprinde: Soarele, 9 planete, satelitii acest

photo credit Nasa / Goddard Space Flight Center / Reto Stöckli
Sistemul Solar

Sistemul Solar
Sistemul Solar cuprinde: Soarele, 9 planete, sateliții acestora, asteroizi, comete și meteoriți.Soarele este o stea de mărime mijlocie. Dar și așa, el este suficient de mare pentru ca forța sa de atracție să facă să graviteze în jurul său celelate corpuri cerești ale Sistemului Solar. Volumul Soarelui este de 1.300.000 de ori mai mare decât cel al Pământului.
Planetele
Planetele sunt corpuri cerești fără lumina proprie, care gravitează în jurul Soarelui, fiecare pe câte o orbită
proprie. În ordinea depărtării față de Soare, planetele sunt: Mercur, Venus, Terra (Pământ), Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun și Pluto (Pluton).
Asteroizii
Asteroizii (planetoizii) sunt corpuri cerești mult mai mici decât planetele, care se rotesc în jurul Soarelui pe orbite proprii. Aceștia sunt foarte numeroși și gravitează între Marte și Jupiter, formând așa-numita centura de asteroizi. Cel mai mare asteroid, Ceres, are un diametru de 1000 km (de 12 ori mai mic decat Pământul).
Sateliții
Planetele au forța de atracție proprie, astfel ca în jurul lor gravitează corpuri mai mici, numite sateliți. În afară de Mercur si Venus, toate celelalte planete au sateliți.
Cometele
Planetele și asteroizii nu sunt singurele corpuri cerești atrase de Soare. Din Sistemul Solar mai fac parte și cometele. Numite și "stele cu coada", ele apar la anumite intervale de timp, deplasându-se în jurul Soarelui pe orbite foarte alungite, uneori mult dincolo de Pluto. Cu cât orbita este mai alungită, cu atât cometa va fi vazută mai rar. În prezent sunt cunoscute peste 700 de comete.
Meteoriții
Meteoriții sunt bucăți din corpuri cerești (asteroizi, comete) care cad pe suprafața altor corpuri cerești. Prin cădere, meteoriții creează un crater. Dimensiunea meteoriților variază de la cea a unui grăunte până la mărimea bolovanilor sau a blocurilor.
Când pătrund în atmosfera Pământului, prin frecare cu aerul, meteoriții se aprind. Prin ardere, se consumă, astfel că nu ajung pe suprafața terestră decât cei mai mari.
Full transcript