Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

LIGJI I RUAJTES SE ENERGJISE MEKANIKE

No description
by

Tuna sejdi

on 31 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of LIGJI I RUAJTES SE ENERGJISE MEKANIKE

LIGJI I RUAJTES SE ENERGJISE MEKANIKE
Pervoja tregon se Brenda sistemit te mbyllur energjite kinetike dhe potenciale nderrojn vazhdimisht por sa zmadhohen njera per aq zvoglohet tjetra dhe shuma e tyre gjithmon mbetet konstante. Prandaj, shuma e energjis kinetike Ek energjis potenciale Ep ruhen Brenda sistemit te mbyllur. Energjia e pergjithshme E e sistemit eshte konstante :


E = Ek + Ep

Qe mund te shprehet ne forme :
ne system te mbyllur energjia e pergjithshme mekanike mbetet e pandryshueshme.

Trupi gjate renies se lire e ruan energjine e vet te pergjithshme edhe pse energjiapotenciale shnderrohet ne energji kinetik .Energjia e sistemit te izoluar nuk mund te zmadhohet apo te zvogelohet por vetem teshnderrohet ne lloje te ndryshme.
Energjia e pergjithshme :Meqë shpejtesia te renia e lire ne kete pozite eshte v =
√(2gx ) , do te kemi per energji nga shprehja e fundit :

qe eshte e barabart me energjine e fillimit
Duke rene lirisht trupi bie pas nje kohe ne siperfaqe te Tokes (h=0), kurse ne kete pozite energjia e tij potenciale eshte zero, Ep=0 . Ne momentin e renies ne Toke do te ketë vetem energji kinetike Ek = m/2v2 . Meqë shpejtesia e renies eshte v=√2gh do te kemi per energji :
Qe eshte e barabart me energjin qe kishte ne lartesin h. Shohim se trupi gjat renies se lire e ruan energjin e vet te pergjithshme edhe pse energjia potenciale shndrrohet ne energji kinetike.
Punoi: ARDIT QELI
Full transcript