Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Мутации и наследни болести-пренесување и синдроми

No description
by

Bojana Stankovska

on 22 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Мутации и наследни болести-пренесување и синдроми

ГЕНЕТСКИ ЗАБОЛУВАЊА
Мутации
се промени кои се јавуваат кај новата единка и наследно се пренесуваат од генерација на генерација.Тие се резултат на промените во структурата на наследниот материјал,гените или хромозомите,а се добиваат при делба на клетките,кога се добиваат половите клетки или во развојот на ембрионот.
Мутации и наследни болести-пренесување и синдроми
КАКО ДОАЃА ДО ГЕНСКА МУТАЦИЈА?
При удвојување на хромозомите,може да дојде до грешка,да се промени дел од хромозом или ген и да се разори структурата на ДНК,со што може да се појават два исти хромозоми или некој хромозом сосема да исчезне. Овие промени се наречени
генетски мутации
.
Мутациите може да се појават спонтано или да бидат предизвикани од разни влијанија (радиоактивни зрачења или хемикалии). Материите што предизвикуваат мутации се нарекуваат
мутагени агенси
.
Болестите предизвикани од промените што се случуваат во гените се наречени
генетски заболувања
. Тие не се секогаш наследни,бидејќи оштетувањата во гените може да се јават и по раѓањето на човекот.
НАСЕЛЕДНИ ЗАБОЛУВАЊА
Наследните болести може да бидат:
-вродени (оштетувањето на генот е присутно од времето на раѓањето)
-наследни (оштетени гени се добиени од некои од родителите).
НАСЛЕДНИ ЗАБОЛУВАЊА ПОВРЗАНИ СО ПОЛОТ
Ако настане мутација на генот кој го контролира создавањето ензими за засирување на крвта,таа особина на крвта ќе се изгуби.Кај девојчињата, бидејќи имаат два хромозоми оваа болест не се јавува,но кај машките крвта ја губи способноста на засирување,наследна болест наречена
хемофилија
.Ист е случајот и со појавата на
далтонизам
или
албинизам
.Бидејќи носители на овие наследни заболувања се женските единки,а се појавуваат кај машките,тие се нарекуваат
половоповрзани

наследни заболувања
.
За време на делбата на клетката може да се случи грешка,кога наместо еден тргнуваат двата хромозоми кон крајот на клетката или пак,еден од хромозомите да не се закачи на дебелото вретено и да отпатува кон крајот на клетката.
Така се нарушува стандардниот број на хромозоми во клетката,се јавува недостаток или вишок на некој хромозом. Тоа се
генетски заболувања
,познати како
синдроми (Даунов,Клинефелтеров и Тарнеров синдром).
ЛЕКУВАЊЕ И ЗАШТИТА ОД ГЕНЕТСКИ ЗАБОЛУВАЊА
Генетско советување
Генетските болести
може да се
спречат
со
генетско советување
,каде е потребна точна и целосна фамилијарна историја на двата родители,што вклучува податоци за болестите на нивните роднини,здравствениот статус и причина за смрт.Важи фактори се возраста и роднинската врска на идните родители.
КАРИОТИП
Промената во бројот и некои оштетувања на хромозомите можат да бидат откриени со
анализа на кариотипот
.Тој се одредува во клетки во метафаза,хромозомите се фотографираат и потоа се групираат по големина и облик. Исто така,кариотипот може да се одреди и од клетки на фетусот. Со овие методи,речиси 200 генетски заболувања можат да бидат откриени пред раѓањето.
Изработила:
Бојана Станковска VIII Б
Full transcript