Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Radiatiile si radioprotectia

No description
by

Dretcanu Georgiana

on 24 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Radiatiile si radioprotectia

Ce este radioprotectia?
Radioprotectia este un domeniu interdisciplinar cu scopul realizarii protectiei individului si a mediului fata de actiunea unui anumit tip de radiatii ( ionizante ) si anume acela care poate produce efecte biologice. Scopul principal al radioprotectiei este asigurarea limitarii expunerii organismului, atat pentru angajatii care lucreaza in mediu cu radiatii ionizante cat si pentru populatia expusa in cazul unui incident nuclear.
Razele X
In timpul unor experimente,fizicianul german Röentgen,bombardand un corp metalic cu electroni rapizi a descoperit ca acesta emite radiatii foarte penetrante,radiatii pe care le-a numit
raze X
.
Razele X se pot obtine în tuburi electronice vidate, în care electronii emiși de un catod incandescent ( electrod prin care iese curentul electric continuu de conductie dintr-o baie de electroliză, la polul negativ al sursei) sunt accelerati de câmpul electric dintre catod si anod (anticatod). Electronii cu viteză mare ciocnesc anticatodul care emite radiatii X.
Ele prezintă următoarele proprietăti:
în vid ele se propagă cu viteza luminii;
impresionează plăcile fotografice;
nu sunt deviate de câmpuri electrice și magnetice;
produc fluorescena unor substante (emisie de lumină); Exemple de substane fluorescente: silicat de zinc, sulfura de cadmiu, sulfura de zinc, care emite lumina galben-verzuie.
sunt invizibile, adică spre deosebire de lumină, nu impresionează ochiul omului;
Radiatiile beta
Radiatia beta este un tip de radiatie, în urma căreia sunt emise particule beta. În dependentă de particulele beta emise, radiatiile beta se clasifică în radiatii β+ (emisie de pozitroni) și radiatii β- (emisie de electroni).

Acestea penetrează materialul solid pe o distantă mai mare decât particulele alfa. În cadrul experimentelor, acestea sunt deviate în câmpuri electrice în sens opus deviatiei radiatiilor alfa. Acest fapt demonstrează că fluxul de particule βemise sunt constituite din electroni.
Radiatiile alfa
Radiatiile alfa sunt radiatii alcatuite din nuclee de heliu,numite particule alfa.Ele sunt emise de nuclee in timpul dezintegrarii radioactive.
Radiatia alfa,la trecerea prin substantă, suferă 3 tipuri de interactii: ciocnire, frânare în câmp electric și captura de către nucleu.

Probabilitatea cea mai mare o are ciocnirea. În urma ciocnirii unei particule alfa cu un atom se poate produce o excitare a acestuia, urmare a ridicării unui electron pe un nivel superior de energie. Câmpul electric al particulei alfa în mișcare actionează asupra electronilor orbitali; la revenirea electronilor pe nivelele fundamentale atomii vor emite radiatii Röentgen electromagnetice (caracteristica radiatiilor x).
Protectia împotriva efectelor nocive ale radiatiilor, produse de sursele externe, poate fi:
Radiatiile Solare
Radiatiile cosmice
Radiatia cosmică, numită și „radiatie cosmică de fond”, este radiatia de natură crepusculară provenită direct din spatiul cosmic („radiatie cosmică primară”) sau din interactiunile acesteia cu particulele din atmosferă („radiatie cosmică secundară”). La radiatia cosmică nu este vorba nici de un câmp electromagnetic, și nici măcar de fascicule sau raze de particule elementare, ci de particule individuale. Radiatia cosmică străbate atmosfera Pământului și ajunge la suprafata sa.Intensitatea ei variază mult cu altitudinea.
Radiatiile Si Radioprotectia
Radiatiile gama
Radiatiile gama sunt unde electromagnetice de frecvente foarte mari produse de interactiuni între particule subatomice, cum ar fi la dezintegrările radioactive sau la ciocnirea și anihilarea unei perechi electron - pozitron.
Radiatia solară este radiatia electromagnetică emisă de Soare având lungimi de undă din întregul spectru al undelor electromagnetice.

Trecând prin atmosfera Pământului, o parte a radiatiei solare este absorbită, încălzind aerul, o altă parte este împrăștiată de moleculele aerului, vaporii de apă, pulberile din atmosferă (constituind radiatia solară difuză), dar cea mai mare parte ajunge pe suprafata Pamântului (constituind radiatia solară directă).
Protecţia fizica realizată prin mijloace de reducere a dozei de expunere, ca: distanţa, ecranarea, timpul de expunere
1
2
Protecţia chimică – prin folosirea unor substanţe chimice (cistamina, gamofos, etc.), care se administrează înainte sau după iradierea persoanei
3
Protecţie biochimică – realizată prin folosirea unor preparate sau macromolecule biologice (sânge, plasmă, etc.) care administrate imediat după iradiere, ajută la refacerea celulară
4
Protecie biologica se realizeaza prin transplantul de celule viabile în maduva (hematoformatoare).
(Nu este o reclama!)
Concursul de fizică creativă
„Ştefan Procopiu”
Botosani,26 aprilie 2015
Radiatiile si radioprotectia
Eleve - Dretcanu Georgiana si Pintea Bianca
Clasa a X-a
Liceul Teoretic ”Grigore Antipa”
Prof. coordonator - ALECSA ANA

Cuprins:

Ce este radioprotectia?
Razele X;
Radiatiile alfa;αβγ
Radiatiile beta;
4
Decontaminare:indepartarea izotopilor radioactivi din tubul digestiv(cu alginat de sodiu,fosfat de aluminiu etc.) si din arborele traheobronsic(prin spalari cu ser fiziologic).
5
Decorporare:eliminarea izotopilor radioactivi fixati din diferite organe (cu sare de zinc sau calciu acidului dietilen-triamino-pentaacetic).
6
Dilutie izotopica:administrarea iodurii de otasiu impotriva iodului-131,consumarea unor cantitati mari de apa pentru reducerea fixarii tritiului in organism etc.
αβγ
Știati că…

Razele X pot cauza arsuri grave pe piele, in cazul unei expuneri indelungate?
Datorita densitatii foarte mari, plumbul reprezinta cea mai buna si mai folosita protectie impotriva razelor X, in prezent?
Verificarea camioanelor in punctele de frontiera se face cu ajutorul dispozitivelor cu raze X?
Iodura de sodiu face ca razele X sa poata fi vizibile?

Accidente nucleare
Accidentul nuclear se consideră a fi evenimentul care afectează instalaţia nucleară şi provoacă iradierea sau contaminarea populaţiei şi mediului înconjurător peste limitele maxime admise.

Cernobil, Ucraina, 1986 – Gradul sapte pe scara IEA. Un reactor din cele patru ale centralei a explodat in timpul unui experiment. Circa 200 de oameni au fost puternic afectati de radiatii si 32 au murit in urmatoarele trei luni. in jur de 350.000 de oameni au fost mutati din zona contaminata. Accidentul a fost facut public abia dupa aparitia norului radioactiv deasupra nordului Europei.

Exemplu:
Radiatiile gama;
Radiatiile solare;
Radiatiile cosmice;
Protectia impotriva radiatiilor;
Accidente nucleare.
Bibliografie:
Manualul de fizica de clasa a VIII-a,editura RADICAL.

https://ro.scribd.com/doc/.../RADIATIILE-SI-RADIOPROTECTIA


Va multumim pentru vizionare!
Full transcript