Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Proiect Examen

No description
by

Andreea Nadaban

on 15 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Proiect Examen

Universitatea de Vest Timisoara
Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie Bibliografie: Cota Personala de Carbon,
tu si masina ta 1. Date geografice
Amplasament - Municipiul Arad este situat in extremitatea vestica a Romaniei, in Campia Aradului, parte a Campiei de Vest. Municipiul Arad este principala poarta de intrare in Romania, fiind cel mai important nod rutier si feroviar din vestul tarii. Este traversat de la est la vest de raul Mures.
Suprafata municipiului: 252,85 km2
Altitudine medie - 110 m
Clima - continental-moderata, cu slabe influente mediteraneene
Solurile: predomina cernoziomuri.
Populatia totala (2011): 147.922 loc [1] Municipiul Arad 2. Activitati caracterisitice:
Industria constructoare de masini (parti componente automobile, cablaje)
Industria confectiilor textile
Fabricarea de vagoane (calatori, marfa)
Turism (cultural-istoric, de tranzit) [2]
Comert (alimentar, nealimentar) 1. Wikimedia Foundation Inc., Arad, online, URL: http://ro.wikipedia.org/wiki/Arad, ultima actualizare 29.12.2012, consultat in 29.12.2012;
2. Primaria Municipiului Arad, Potenţialul turistic al Municipiului Arad, http://www.primariaarad.ro/arad.php?page=turism.html, ultima actualizare: 2003, consultat in 29.12.2012;
3. School of Public and Environmental Affairs at Indiana University, Tradable Permits, online, URL: http://classwebs.spea.indiana.edu/kenricha/Policy_Implementation/tradable_permits.htm, ultima actualizare: 19.08.2005, consultat in 28.12.2012;
4. Organisation for Economic Co-operation and Developement, Implementing Domestic Tradable Permits for Environmental Protection, Editura OECD Publication Service, Paris, 1999; Versiune online: URL: http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/environment/implementing-domestic-tradable-permits-for-environmental-protection_9789264181182-en, consultat in 28.12.2012. Andreea Nadaban
Chimie, Anul I Informatica pentru chimisti
Proiect Examen Schema de Cota Domestica Schema de Cota Domestica (Domestic Tradable Permit) este o abordare eficienta din punctul de vedere al costurilor de a reduce cantitatea de gaze emise in atmosfera ce produc efectul de sera.
Guvernul unei tari care doreste implementarea acestei scheme trebuie sa inceapa prin a decide cate tone dintr-un anumit gaz (spre exemplu, dioxidul de carbon) pot fi emise in fiecare an. Apoi, se aloca o cota maxima per persoana de gaz emis.
Aceasta schema de cota domestica ar asigura ca emisiile de dioxid de carbon nu depasesc nivelul dat [3]. In industrie, spre exemplu, exista doua variante:
Unele fabrici care polueaza ar putea sa isi scada nivelul de emisie a gazelor in atmosfera intr-un mod profitabil si ar putea sa isi vanda cota altor fabrici.
A doua varianta ar fi ca fabricile care nu doresc sa investeasca in scaderea emisiilor, deoarece nu o considera profitabila, sa cumpere „cote” in plus.
Aceasta tranzactionare ar continua pana cand toate posibilitatile profitabile de tranzactionare vor fi epuizate [3].
Aceasta schema de cota domestica este vazuta ca un instrument foarte folositor in implementarea unor restrictii in gestionarea resurselor naturale si a calitatii mediului inconjurator [4]. S-a alocat fiecarei persoane o cota individuala de 400 Kg de C/an;
Persoanele ce calatoresc cu masina folosesc pentru o masina mica 130 g CO2/Km si pentru o masina mare 250 g CO2/Km;
Persoanele ce calatoresc cu autobuzul sau trenul utilizeaza 100 g CO2/calatorie;
Se considera ca o calatorie tipica cu masina este de 20 Km/zi si ca masina este folosita 5 zile pe saptamana si 46 de saptamani pe an, deci 230 de zile pe an. Date teoretice "Experiment" Scopul experimentului este de a calcula emisia de CO2/an, folosind numarul de masini ce trec pe o strada specifica localitatii, strada Andrenyi Karoly, la capatul careia exista urmatoarele obiective: Policlinica Judeteana Arad, Centrul de Transfuzii Sangvine Arad, un Complex comercial en-gros, o sectie a unei universitati din Arad si o cofetarie cunoscuta.
S-au numarat masinile care au trecut pe aceasta strada in doua intervale orare: 9-9.30 si 18-18.30. Date obtinute: orele 9-9.30: 45 masini mici x 3 persoane (in medie)
orele 18-18.30: 5 masini mici x 3 persoane (in medie)
Rezulta o medie de 25 masini mici x 3 persoane in 30 minute.
Intr-o ora media este de 50 masini mici x 3 persoane. Concluzie Din experimentul efectuat, pe baza calculelor si a graficului, rezulta ca emsia de C pe persoana in municipiul Arad se incadreaza in limita maxima admisa prin Schema de Cota Domestica.
Nici cei care utilizeaza masina, nici cei care folosesc mijloace de trasport in comun nu isi depasesc cota de C. Comparatia intre emisiile de C din Municipiul Arad
Full transcript