Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Társadalmi láthatóság - Új média

No description
by

Dorka Horvath

on 27 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Társadalmi láthatóság - Új média

A politikai siker feltétele korábban kiépített struktúra, műkődő adminisztráció, bevonható források és lojális támogatottság nélkül elképzelhetetlen volt. Minden, ami egy politikai párt alapja, szükséges, de nem elégséges feltétele volt a politikai sikernek. Ma a helyzet megváltozott, talán az új médiának köszönhetően. Én erre keresem a választ. Párt nélkül is elérhető a siker. Gyorsabban és rövidebb idő alatt.
Tegnap és ma
A hagyományos politikai kommunikációfelfogás szerint
(Gianpietro Mazzoleni, Steven Chaffee, Donald Shaw) az állampolgárok csak a cső végén állnak, ahol a média és a politikai rendszer birtokosai adják az üzeneteket.
Hogyan értelmezhető a társadalmi láthatóság kérdése a közösségi média világában?
A modern technikák megjelenéséig az esetleg azonos érdekekkel rendelkező nagycsoportok sokszor nem ismerték fel magukat csoportként, és így romlottak a kollektív cselekvés esélyei. (Gagyi Ágnes)
Beppe Grillo
Az Öt Csillag Mozgalom négy éve még nem is létezett. Jelöltjeik nem rendelkeznek parlamenti tapasztalatokkal, pártokra lebontva mégis ők gyűjtötték be a legtöbb szavazatot az időközi választáson. 25% feletti eredménnyel robbant be a M5S. A mozgalom létrehozója és vezetője egy volt komikus, Beppe Grillo. Kinek több, mint 1,7 millió követője van a Facebookon, kizárólag a közösségi média csatornáin keresztül építette fel politikai karrierjét.

(2013-ban 109 képviselői és 54 szenátori mandátumot szerzett. Az utóbbi mintegy két év alatt tizennyolcan hagyták el az M5S felsőházi frakcióját és a mozgalom ugyanennyi képviselőt is elveszített. Az M5S a tavalyi európai parlamenti választásokon 21,5 százalékot ért el )
A Nép
A politikai pártok választó közönsége eddig arctalan volt.
Olafur Ragnar Grimsson
Az izlandi elnök, az országát a közösségi média útjain keresztük reformálta meg. Véleménye szerint a nyitottság kiválóan társítható az internettel és az online közösségi oldalakkal. A szigetországnak saját Twitter- és Facebook-fiókja, valamint blogja.
Statement
Társadalmi láthatóság az Új Média világában
Új MÉDIA
a szerepek megváltoznak
Az új technológiák eszközök a civilek kezében, és kizárólag rajtuk múlik, hogy mennyire akarnak élni velük.
ONLINE világ
"követkehtő" - "lekövethető" mindenki
Az esélyek elképesztó módon javultak
Elképzelhető-e, hogy egy politikai párt ne használja, ne használja ki ezeket?
a tömegnek lehetősége van bemutatkozni.
A maga választott módján
Angelusz Róbert
Angelusz Róbert (Budapest, 1939. január 27. – Mexikóváros, 2010. szeptember 1.) magyar szociológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.
Különböző társadalmi poziciókban milyen esélyük van a polgároknak, hogy lássák "önmagukat", a helyzetüket?
A grillinik "kistücskök"
Ötcsillag Mozgalom kívánsága szerint „szervezetileg laza mozgalom“, amely nem ismeri a „pártstruktúra, a tagsági könyv vagy a pártszékház“ fogalmát, és amelynek „egyetlen viszonyítási pontja a http://www.beppegrillo.it/ blogoldal“.
A részvételre épülő közvetlen demokrácia, amelyet a mozgalom elvileg képvisel sok esetben virtuális térré zsugorodik, amely az internet által elvakított aktivisták érzelmi azonosulására épül.
Az Ötcsillag Mozgalom a „digitális demokrácia“ előfutárának tekinti magát , amelynek a lelke az úgynevezett „meetup“.

online egyeztető fórumokat jelent, ahol az aktivisták megbeszélik a városi vagy országos szinten felmerülő kérdésekre adandó lehető legjobb választokat.
Az Ötcsillag Mozgalom hitvallása szerint – a világháló nem csupán kommunikációs eszköz, hanem egy új világméretű demokrácia lehetőségének a záloga.
A hitvallásukat remekül érzékelteti, Gianroberto Casaleccio kommunikációs szakember gyártotta videófilm, ő egyébként a V-Day (Vaffanculo Day – magyarul: Menjetek a pixxába-nap) elnevezésű rendezvény társszervezője és kommunikációs felelőse
http://www.youtube.com/user/StaffGrillo?feature=watch
http://icelandwantstobeyourfriend.tumblr.com/
300 000 izlandit kértek fel személyes részvételre a turisztikai csomag népszerűsítése érdekében
A lakosság jól reagált a kezdeményezésekre. Egy-egy témában spontán alakulnak csoportok. Amikor az elnök bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra, azonnal tiltakozás kezdődött és ez meggyőzte a politikust is.

"A világhálónak és a mobiloknak köszönhetően ma órák alatt elintézhetjük azokat a dolgokat, amik korábban hónapokig tartottak"
Q
Mikor sikeres és mikor sikertelen egy ilyenfajta misszió, próbálkozás, kampány?
Milyen üzenetek találnak célba?
Milyen fórumokon lehet a választókat megszólítani?
Milyen célközönség fogékony az előbb vázolt üzenetekre?
Milyen politikai, kultúrális kontextusban értelmezhető eme megközelítés?
A feladatom operecionalizálni a kérdéseket. Mérhető módon mefogalmazni azokat. A minta választáshoz, hasonló esetek összehasonlítása szükséges. A problematika csak hasonló társadalmi, politikai környzeteben és egy időben értelmezhető.
Köszönöm a Figyelmet!crowdsourcing
Full transcript