Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Epoka Romantike

No description
by

liburna kuqi

on 11 January 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Epoka Romantike

Epoka e romantizmit solli shndërrime rrënjësore në shoqëri, në arte, në vizionin e botës. Me parullën e famshme “Liri, barazi, vëllazëri”,Revolucioni Francez në fund të shek XVIII ia ndërroi kursin historisë së njerëzimit, duke i shpërthyer strukturat feudo-mesjetare dhe duke e hapur shoqërinë kah sistemet politike të reja, të frymëzuara prej mendimtarëve iluministë.Romantizmi kap periudhën nga fundi i shek. XVIII deri në fundin e shek. XIX. Ndërsa në
vitet 30-ta të shek. XIX, romantizmi lulëzon
njëherësh në tërë Evropën
Romantizmi
Arti romantik
"Romantizmi" vjen nga mesjeta, "romancë".Romantizëm do të thotë një ndër periudhat më të përhapura në Evropën mesjetare. Ajo është reflektuar në të gjitha fushat e artit: gjermanet merreshin me poezi dhe muzikë, britaniket me poezi, ndersa ne France me pikturë dhe skulpturë.Romantizmi është e popullarizuar në këtë periudhë nga filozofia klasike gjermane dhe ndikimi ideologjik i
Iluminizmit. Në art, romantizmi theksoi krijimtarinë subjektive te artistit, duke treguar interes në realitetin historik dhe social të shqetësimit të ngjarjeve të mëdha.Gjithashtu, "romantizmi" është term i përdorur për të përshkruar një fushë të muzikës nga e gjithë periudha 1820 deri në vitin 1918
Haydn, Mozart dhe Beethoven u listuan si tri Kompozitorët "romantike"
Autorët Dramatikë
Romantizmi shqiptar dhe evropian
Letërsia Botërore
Epoka Romantike
Romantizmi më pak u ndërlidh me
të kaluarën e largët antike greke e
romake e më shumë me mitologjitë
mesjetare.
Romantikët u futen ne mesin e popullit per ti frymezuar ata per jetë dhe për liri
Evropa

Epoke Letrare
Largimi nga
modelet e vjetra
Lufta ndaj klasicizmit
Kontekst Historik
Heroi,njeri sentimental

Shqiperia
Ringjallje kulturore
Tema patriotike
Krijimi i indentitetit
Kontekst Historik e letrar
Heroi,njeri i thjeshte,luftetar i ditur

Autoret romantik
Shqipetar dhe Evropian
Evropianet
Valter Skot(1771-1832)nga Anglia, Viktor Hygo(1802-1885)nga Franca,
Aleksander Pushkin(1799-1837)nga Rusian,ne Gjermani ishin Johan Gëte(1749-1832)dhe vëllezërit Jakob(1785-1863)e Vilhem(1786-1859)
Grim.
Shqipetaret
Disa nga autorët romantik shqiptar janë: Anton Santori qe shkroi dramen shpirtrore e shoqerore per arbreshet me noncat e saj tragjike, Pashko Vasa trajton te verteten mbi shqiptaret dhe shkruan liriken e fort te kushtrimit per kryengritje e luft per qlirim nga turqit, Konstandin Kristoforidhi studion letersin e shkruar dhe te folur , punon per afrimin e dialekteve per te krijuar shqipen letrare, Gavril Dara i Riu kendon kengen per motin e madh, Zef Serembe Mbret lirik i kulluar, Sami Frashëri shkruan traktatin ideologjik per shqiprin dhe shqiptaret, Filip Shikroka etj.
Shumë janë shkrimtarët romantikë shqiptar, ndër këta ata më të mëdhenj janë: Jeronim de Rada, Zef Skiroi dhe Naim Frashëri. E kësaj periudhe është edhe vepra e madhe “Parimet e estetikës” e De Radës e shkruar në italisht, që vlerësohet si vepra kryesore teorike e romantizmit shqiptar Romantizmi krijoi bazat e letërsisë shqipe duke theksuar karakteristikat vendëse dhe vlerat universale. Kjo shkollë që shtrihet gjatë shekullit të XIX nxorri dy autorë të mëdhenj De Radën dhe Naim Frashërin, si dhe kryeveprat letërare: Këngët e Milosaos, Skënderbeu i pafan, Bagëti e Bujqësi, Lulët e verës, Histori e Skënderbeut.
Johann Wolfgang Goethe (shqip: Johan Volfgang Gëte) lindi më 28 gusht 1749 në Frankfurt am Main dhe vdiq më 22 mars 1832 në Weimar të Gjermanisë. Në vitin 1782 atij ju dha titulli noblesk "Johann Wolfgang von Goethe". Gëte ishte jo vetëm një penë e zjarrtë e poezisë gjermane, por dhe një dramaturg e publicist i disa veprave letrare me tematikë shkencore. Pas vitit 1776 Gëte mori përsiper edhe detyra politike dhe organizative në oborrin e Weimarit.Krijimtaria letrare e Gëtes përmban një numër të konsiderueshëm me poezi, drama, tregime e novela. Perveç tyre ai ka publikuar dhe një numër të shumtë dorëshkrimesh autobiografike, estetike, artistiko-letrare, si dhe shkrime me përmbajtje nga fusha e shkencave natyrore. Një rëndësi të konsiderueshme për letërsinë kanë dhe korespondencat apo shkëmbimet e letrave, gjë të cilën ai e bënte me shumë pasion. Ne krijimtaritë fillestare letrare spikasin idetë e tij demokratike të iluminizmit.
Victor Marie Hugo (shqiptimi: Viktor Hygo) lindi në Besançon më 26 shkurt të vitit 1802, ishte një dramaturg, poet dhe shkrimtar francez, i konsideruar si babai i Romantizmit si dhe një figurë dominuese në letërsinë franceze të shekullit XIX.Mes poeteve të rinj të përfshire në rrymën e Romanticizmit ishte edhe Viktor Hygo, që atëherë ishte 25 vjeç. Në publikimet e tija lirike, diçka rreth 50 mije vargje, manifestohet Hygoi i rinisë dhe i theksimit të romanticizmit, idhull i gjeneratës së re në vargjet e tij shpreh brendësinë e shpirtit.
Aleksander Sergejevic Pushkini lindi në Moskë më 6 qershor 1799 në një familje oborrtare. Poemat qe e bene te famshem jane "Robi i Kaukazit", "Shatervani i Bahcesarait", "Ciganet"etj. Ne vitin 1820 i gjeten nje leter ku shpreheshin pikepamje ateiste, gje qe ia forcoi denimin. E detyruan te jetonte pa te drejte largimi ne fshatin Mihajllovsk. Ne vitin 1827 shkruajti poezine e njohur "Ne Siberi", ku bente thirrje per qendrese krenare dhe shprese. Viti 1827 ishte viti i fundit i interrnimit ne Mihajllovsk. Pas kesaj, poeti jetoi ne Peterburg dhe ne Moske, ku nisi, periudha e fundit e krijimtarise se tij, qe u pasurua me kryevepren"Eugjen Onjegin"(1831). Pak kohe para se te vdiste shkroi poezine "Monument", ku ne menyre gjeniale parashikoi pavdekesi per veten, sepse me liriken e tij ai kishte prekur miliona zemra.Intrigat dhe shpifjet arriten kulmin kur poeti si kishte mbushur akoma te 38-at. Keshtu, nje nga poetet me te medhenj te Rusise
u vra ne duel per ceshtje nderi, me 27 janar 1837.
Punoi:Liburna Kuqi
Full transcript