Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Kleuters en geschiedenis????

No description
by

Marieke Ubbink

on 5 November 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Kleuters en geschiedenis????

Kleuters en geschiedenis???
ontwikkeling van:
Taal
Spel
Motoriek
Fantasie
Tijdsbesef (rekenen)
Historisch besef
enz...
Waarom???
Hoe???
Stijn!
Stijns stamboom
Ideeën voor geschiedenis bij kleuters???
Brainstormen...

In Friesland wordt dit schooljaar het vak ‘archeologie voor kleuters’ aangeboden door Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig Museum.
Basisscholen kunnen met behulp van een draaiboek een project opzetten, dat begint in de zandbak en eindigt in het museum. Want, zo is Tresoar van mening: “Op het gebied van erfgoed is er niet veel aanbod voor kleuters.”
“Op het gebied van erfgoed is er niet veel aanbod voor kleuters”
Aan het einde van het vorige schooljaar ontvingen de basisscholen in Friesland een draaiboek, waarin een archeologische opgraving in de zandbak was opgenomen, het restaureren van een kogelpotje, een bezoek van een echte archeoloog en een dagje in het museum. Basisschool De Trijegeasterhonk in Ousterhaule ging er meteen mee aan de slag.
In de klas van juf Jitty bekeken de kleuters allereerst oude objecten, waarna ze in de zandbak plaatsnamen. Tot zover lijkt het bijna een gewone dag, maar in plaats van het bouwen van een kasteel of het gooien van zand naar de juf moesten de kinderen opgravingen doen. Het was het moment waarop ze de eerste ‘historische’ vondst van hun leven deden: potscherven. Terug in de klas werden die scherven ‘gerestaureerd’ tot het origineel en maakten de kinderen zelfs replica’s hiervan.
Het resultaat is te zien in een echte tentoonstelling. Er is deskundige begeleiding van een professioneel archeoloog, die in de klas komt vertellen wat er allemaal aan de hand is in de zandbak. Met een stoere metaaldetector wordt de speurtocht dan vervolgd. Aan het eind van de cursus is een bezoek aan een museum met vondsten van de volwassen collega’s van de kleuters.
Zo hoopt Tresoar een einde te maken aan vermeend tekort aan aanbod van erfgoed voor de Nederlandse kleuters. En wordt een zandbak nooit meer wat het ooit was. Wie zoekt zal vinden!
Verkregen op 5 september 2012 van http://www.geschiedenis24.nl/nieuws/2006/september/Archeologie-voor-kleuters.html
Thema: Het museum

Het knuffelmuseum
Een museum is een verzameling. Een verzameling mooie of bijzondere
spullen bij elkaar. Ook kleuters kunnen zo'n verzameling maken. En wat is er leuker dan op die manier een museum te maken van hun eigen knuffels?
De kinderen zijn op een speelse manier bezig met vergelijken, groeperen en tentoonstellen. Ze maken een knuffelmuseum in de klas.
Wat is een museum?
Voor kleuters is het begrip museum nog erg abstract. Aan de hand van een voorleesboek en een gesprek wordt duidelijk gemaakt wat een museum is en wat je er allemaal kunt doen. Deze activiteit is een prima inleiding op de derde activiteit voor groep 1 en 2: Een museumbezoek.
Een museumbezoek
Bij een thema over het museum hoort natuurlijk ook een bezoek aan een echt museum. Pas als je echt door een museum loopt, ervaar je de magie ervan. Zalen waarin oude, nieuwe, bijzondere en eigenaardige dingen te zien zijn, spreken tot ieders verbeelding. De kinderen leren zo niet alleen over kunst, cultuur of geschiedenis, maar maken ook kennis met de respectvolle wijze waarop een museum met zijn collectie omgaat. In deze activiteit vindt u tips en richtlijnen om een museumbezoek met de klas te organiseren.
Verkregen op 5 september van http://www.leerkracht.nl/show?id=39984#_40007_
Ja Natuurlijk!!!!
Watts geïnspireerd door Vygotski: Het mooie van school is dat je er kunt leren wat je niet in het dagelijks leven tegenkomt.
Voor geschiedenis geldt dit in het heel bijzonder: het gaat over andere tijden die nooit deel uitmaken van de eigen ervaringswereld. Dichtbij huis blijven (eerst de geschiedenis van de eigen tijd en de eigen omgeving, later het verre en het vreemde) is daarbij helemaal niet wenselijk.
(Wilschut, 2004)
KCO!!!!
Full transcript