Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Nasilje u školi

Uvod za raspravu o nasilju na satu razrednog odjela
by

mandica župan

on 26 March 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Nasilje u školi

NASILJE JE O ovo je nasile ali i NASILJE U ŠKOLI ali i ovo je nasilje Verbalno nasilje (nazivanje pogrdnim imenima, prijetnje i sl.) Socijalno nasilje (ogovaranje, ignoriranje, pokušaji da se drugu osobu izbaci iz grupe i sl.) ovo je nasilje Psihološko nasilje (prijeteći pogledi, posramljivanje, omalovažavanje i sl.) „Biti nasilnik nikad nije bilo u modi.“
(Gibonni) Nasilje je kada netko namjerno uznemiruje ili ozljeđuje neku osobu Vidjeti nasilje, a ne reagirati isto je kao sudjelovati u nasilju. „Želimo školu u kojoj nitko neće biti izoliran“ Tvoje je pravo da se uvijek osjećaš sigurno u školi. Ako te netko napada :
-Reci mu da prestane s tim.
-Makni se čim se počne nasilno ponašati.
-Ako možeš, okreni sve na šalu.
-Ponašaj se kao da te se nije dojmilo.
Ako ništa ne pomaže potraži POMOĆ roditelja ili nastavnika Karakteristika tipičnog učenika - nasilnika je njegova agresivnost prema vršnjacima, ali često Tko su učenici - zlostavljači?
i prema odraslima (učitelji, roditelji). Za dječake vrijedi da su fizički jači od ostalih, naročito od žrtava. Obično su uspješni u sportu i fizičkim igrama. Žele kontrolirati i dominirati nad drugima, zabavlja ih maltretirati i povrijediti fizički slabije. Nemaju sućuti prema svojim žrtvama.
Traže pažnju i imaju potrebu biti poštovani ali ne razlikuju poštovanje od straha. Važno im je impresionirati druge.
Nisu nesigurni i tjeskobni, iako ima pojedinaca koji su i takvi. Razdražljivi su i impulzivni, teško podnose neuspjehe. Popularnost među drugim učenicima im je prosječna do ispodprosječna i opada s uzrastom. Obično ih okružuje dvoje, troje učenika. Skloni su laži, ne mogu i neće prihvatiti odgovornost, nedostaje im empatije.
Relativno rano iskazuju i antisocijalna ponašanja, odaju se pušenju, opijanju, krađama. Postoji velika vjerojatnost da će kasnije iskazivati kriminalno ponašanje.U longitudinalnom istraživanju D. Olweusa u Norveškoj, približno 60% onih koji su bili označeni kao nasilnici u 6. do 9. razredu barem je jednom osuđivano do svoje 24. godine. Od toga je njih 35-40% osuđivano tri ili više puta.
Tko su učenici - žrtve?
Žrtve su u pravilu tjelesno slabija djeca od svojih vršnjaka (posebno vrijedi za dječake), manje su uspješni u sportovima, imaju slabiju tjelesnu koordinaciju. Bojažljivi su i nesigurni i lako postaju mete napada.
Premda su neki uspješni u školi i kreativnim aktivnostima, teže se potvrđuju. Nisu skloni nasilju, ne izazivaju druge i obično se povlače. Druga ih djeca zadirkuju, rugaju im se, omalovažavaju ih i sl. Često ih guraju, potežu, udaraju i sl. Uzimaju im i razbacuju stvari, knjige, novac.
Često su isključeni iz skupine vršnjaka, ne vole ih u grupama za igre. Dok su mlađi nalaze se u blizini učitelja ili drugih odraslih osoba.
Istraživanja su pokazala da zlostavljanje u školi može imati dugotrajne negativne efekte na žrtve. Tipične žrtve često se boje ići u školu ili na autobus, znaju se tužiti na glavobolje, trbobolje i dr. U odnosu na ostale učenike pokazuju manjak samopoštovanja, a izloženi su riziku da kasnije postanu anksiozni, depresivni, ponekad i suicidalni. Često pate u tišini, misle loše o sebi i imaju malo prijatelja. Može im biti teško ići u školu, koncentrirati se na rad.
Postoji manji broj učenika koji su istovremeno i žrtve, ali i zlostavljači. Radi se o tzv. "provokativnim žrtvama" i to su najčešće dječaci. Za njih je znakovito da su često nagle ćudi, nastoje uzvratiti na napade ali obično bez većeg uspjeha. Često su to hiperaktivni, nezreli učenici koji stvaraju napetost, imaju loše navike i sl., čime izazivaju nesklonost učitelja i drugih odraslih. Ponekad i sami zlostavljaju slabije od sebe.
Želimo prijateljstvo !!! Litratura:
Vidović, D. Nasilje u školi.// Dijete, škola, obitelj.8, 5(2002)

Predgrad, J. Mreže škola bez nasilja(22.11.2010)
http://skolebeznasilja.unicef.hr/

slike
http://www.google.hr/images?hl=hr&source=hp&biw=1280&bih=593&q=nasilje+u+%C5%A1koli&btnG=Pretra%C5%BEi+slike&gbv=2&aq=f&aqi=&aql=&oq=

videozapis
youtube.com

Full transcript