Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Hidrocentrale

No description
by

Pașparan Bianca Cosmina

on 6 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Hidrocentrale


Hidroenergetica
este fenomenul de producere a energiei electrice prin utilizarea energiei apelor.
Hidroenergia
este o forma de energie regenerabila.
Cele mai multe scheme de amenajare sunt realizate prin bararea cursului de rau si conducerea apei printr-o conducta sau tunel catre turbina hidraulica.
Energia apei depinde nu numai de volumul afluent de apa ci si de diferenta intre nivelul unde se capteaza apa si nivelul unde apa iese din turbina (caderea).
Folosirea căderii de apă acest parametru este determinat de diferența de nivel dintre oglinda apei din lacul de acumulare (în spatele barajului) și oglinda apei de jos după ce apa a trecut prin turbină. După acest criteriu sunt hidrocentrale:
~cu o cădere mică de apă - < 15 m, debit mare, cu turbine Kaplan
~cu o cădere mijlocie - 15–50 m, cu debit mijlociu, cu turbine Kaplan sau Francis
~cu o cădere mare 50–2.000 m, cu un debit mic de apă, turbinele utilizate sunt turbinele Francis, Pelton
Hidrocentralele mai pot fi clasificate după capacitate, sau după felul construcției, ca de exemplu hidrocentrale:
așezate pe firul râului (centrale fluviale), producând curent după debit
~cu un lac de acumulare
CHEAP - centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompare
~cu caverne, pentru acumularea apei
Hidrocentrale

1.
Lacul de acumulare
: este lacul artificial creat în spatele barajului în scopul stocării (înmagazinării) volumelor mari de apă care vor folosi la producerea energiei electrice.
În afară de folosinţa energetică, lacul de acumulare poate folosi la irigaţii, alimentări cu apă, agrement,etc.
2.
Baraju
l: reprezintă obstacolul artificial construit pe albia naturală a cursului de apă în scopul obţinerii lacului de acumulare. El poate fi de mai multe feluri: de beton, de anrocamente, de pământ ecranat cu beton, etc.
3.
Aducţiunea
: reprezintă galeria situată sub nivelul minim din lacul de acumulare prin care se preia apa din lac și se transportă spre centrala electrică
Aducţiunea conţine galeria forţată şi conducta forţată.
Galeria forţată poate fi din beton sau din beton blindat cu blindaj metallic.
Conducta forţată poate fi din beton, sau conductă metalică, fiind amplasată de obicei după nodul de presiune, din considerente de siguranţă. Ea se termină la peretele centralei cu un distribuitor cu un număr de ieşiri egal cu numărul turbinelor (minim două ieşiri).
4.
Nodul de presiune
: este compus din castelul de exchilibru şi casa de vane.
Castelul de echilibru este o construcţie de siguranţă a amenajării şi are rolul de a prelua fluctuaţiile majore de nivel din sistem şi de a le atenua astfel încât să nu ajungă să producă catastrofe sau pierderi ireparabile în instalaţiile amenajării.
Casa de vane are rol de siguranţă, reglaj şi întreţinere a aducţiunii şi este compusă dintr-o construcţie care conţine cel puţin două vane amplasate pe conducta de aducţiune.
5.
Centrala propriu-zisă
: cuprinde următoarele: clădirea centralei, sala maşinilor, instalaţiile din centrală, maşinile de ridicat și camera de comandă.
Turbinele şi generatorul sunt amplasate în sala maşinilor.
Instalaţiile din centrală furnizează agenți necesari bunei funcţionări a agregatelor :apă de răcire, ulei sub presiune, aer comprimat, sau asigură eliminarea apei, stingerea incendiilor, aer condiţionat.
Maşinile de ridicat sunt de obicei podul rulant şi diverse trolii de manevră.
Camera de comandă conţine panouri electrice şi automatizate pentru comenzile de la distanţă a închiderii-deschiderii diverselor echipamente , ridicarea-coborârea stavilelor segment pentru deversare controlată, închiderea-deschiderea vanelor sferice,etc.
Printr-un baraj de acumulare a apei pe cursul unui râu unde poate fi prezentă și o cascadă, se realizează acumularea unei energii potențiale, transformată în energie cinetică prin rotirea turbinei hidrocentralei. Această mișcare de rotație va fi transmisă mai departe printr-un angrenaj de roți dințate generatorului de curent electric, care prin rotirea rotorului generatorului într-un câmp magnetic, va transforma energia mecanică în energie electrică.
Din ce este formată o hidrocentrală ?


Aceasta este cea mai mare hidrocentrală din lume cu o capacitate instalată de 18.460 de MW, de peste 2,5 ori mai mare faţă de capacitatea cumulată a tuturor unităţilor care sunt în acest moment în funcţiune în România. Potrivit datelor Transelectrica transmise în timp real, la această ora funcţionează în România 7.301 MW, cea mai mare parte a acestei capacităţi fiind în unităţi care funcţionează pe cărbuni.
Three Gorges Dam (China)


Este a doua hidrocentrală ca mărime din lume şi lucrează prin intermediul a 20 de generatoare, având o capacitate de 14.750 de MW. Spre comparaţoie, cea mai mare hidrocentrală din România, Porţile de Fier 1 are o capacitate de 2.160 MW, de aproape 7 ori mai mică faţă de unitatea din Brazilia. Porţile de Fier este exploatată de România împreună cu Serbia.
Itaipu (Brazilia)
Full transcript