Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Античка Атина

No description
by

MaXarda 1994

on 19 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Античка Атина

Атина
Античка Атина
Античка Атина била моќна град-држава и реномиран центар на учењето, дом на Платоновата Академија и Аристотеловиот Ликеј. Се смета дека е лулката на западната цивилизација, воглавно поради големиот удар на нејзините културни и политички достигнувања за време на V и IV век пред нашата ера врз остатакот од тогаш познатиот европски континент.
Остатовите од анфи-театарот во Атина
Османската империја
Во 1458 градот попаднал во рацете на Отоманската Империја. Како што императорот влегувал во градот, бил воодушевен од убавините на градот, неговите античките споменици, и издал ферман со кој се забранил вознемирувањето на рушевините на Атина. Ако овој закон бил прекшeн, казната била смрт.
Атина во 19-от век

Отоманската Империја се откажала од контролата над Атина по Грчката Војна за Независност (1821–1831). Градот бил населен од околу само 5.000 луѓе во времето кога бил усвоен како главен град на ново-основаното Кралство на Грција на 18 септември 1834. За време на следните неколку децении градот бил повторно изграден во модерен град, придржувајќи се воглавно кон нео-класичниот стил.
Животот на граѓаните во Атина бил доста различен од животот на луќето во другите светски метрополи. Луѓето се делеле на работници и капиталисти. Капиталистите биле тие што ги имале сите фабрики и биле најчесто богати. Работниците или работничката класа најчесто ги држела работилниците и тие работеле во фабриките кај капиталистите. Обично не биле богати и биле занаетчии, трговци, чевлари и така натаму. Само богатите граѓани имале пристап кон поголемиот број на театри, музеи и ресторани.

Животот во Атина
И покрај добрите намери на султанот да ја зачува Атина, населението на градот се намалувало и условите за живот се влошувале како што опаѓала Отоманската Империја во доцниот 17-ти век. Со текот н авремето, отоманската администрација прекинала со грижата за старите згради на Атина.

Годинаа 1986 предводела со ново оживеаните олимписки игри, од страна на французинот Пјер де Кубертен.Таа година градот имал население од околу 123 илјади жители, а самиот настан овозможил да се зголеми профилот на градот. Овие игри биле спроведувани на разни локации како во античките грчки стадиони. Исто така игрите биле и во големиот стадион кој бил реплика на стариот и урнат антички стадион. Тој стадион собирал околу 60-80 илјади луѓе и бил направен од бел мермер.
Олимписки игри
Развој на олимписките игри
1896
1948
2000
2014
Летните олимписки игри 1896 се одржале во Атина како први модерни олимписки игри. Игрите се одржале од 6 април (понеделник) до 15 април (среда). За одржување на првите модерни олимписки игри било одлучено уште на првиот конгрес на Меѓународниот олимписки комитет, одржан во Париз на 23 јуни 1894 година. Конгресот го раководел Пјер де Кубертен, а било одлучено да се обноват античките олимписки игри, при што првите игри да се одржат во земјата-домаќин на античките, Грција. Церемонијата на свеченото отворање се одржала на стадионот Панатинаикон, а за отворени игрите ги прогласил грчкиот крал Георги I. На игрите се натпреварувале 241 спортист од 14 земји во 9 спортови и во 43 дисциплини. Спортовите се: атлетика, велосипедизам, борење, гимнастика, стрелаштво, пливање, тенис и дигање на тегови.
Ви благодариме за вашето внимание :)

изработиле
Full transcript