Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Finlanda

No description
by

Claudia Ene

on 27 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Finlanda

Vegetația Finlandei este reprezentată, în principal de pădurile de pin, molid și mesteacăn care acoperă 72% din suprafața teritoriului. Aici există peste 1100 de specii de plante indigene. Finlanda are aproape 1200 de specii de plante și ferigi și aproximativ 1000 de varietăți de licheni. Cea mai bogată floră se găsește în sudul țării și în Insulele Alan.
Dintre cele 22 700 de specii ale faunei, peste 75% sunt insecte. În Finlanda există aprox. 60 de specii de mamifere autohtone. Fauna este reprezentată de vidra, jder, hermina elani, vulpi, castori și reni ce au fost domesticiți de populația Sami, astfel că aproape nu se mai găsesc reni în sălbăticie. Dintre speciile de păsări, cel mai cunoscut este cucul, alături de gâsca salbatică, lebăda și potârnichea de tundră.
În apele dulci se găsesc din abundență biban, știucă și somon.

Vegetația și fauna
Denumirea țării în finlandeză este Suomi, adică "Țara lacurilor". Cele 187.888 de lacuri formează un adevarat labirint, cu numeroase insule, golfuri, fiind legate de lacuri și canale care oferă nu doar imagini frumoase, dar și ocazii pentru drumeții. Majoritatea lor s-au format în era glaciară în adânciturile create de gheață și prin depunerile de aluviuni ale fluviilor.
Cele mai mari lacuri sunt Saimaa, Inari şi Päijänne. Arhipelagul Ahvenanmaa (Insulele Lland) se află în sud-vestul Finlandei, înăuntrul Mării Baltice şi conţine 6500 de insule.
Principalele râuri ale Finlandei sunt Tornio, Muonio, Kemi şi Oulu, dar numai Oulu poate fi navigat de marile ambarcaţiuni.
Finlanda are o climă mai blândă decât majoritatea regiunilor lumii care se găsesc în nord. În ianuarie, temperatura medie este de 14-18 grade Celsius, mai ridicată decât temperaturile din zonele din Canada aflate la aceeasi latitudine.
Clima Finlandei este influențată în principal de către Curentul Golfului, un curent oceanic cald care trece prin vestul coastei norvegiene. Numeroasele lacuri, precum și golfurile Bothniei si cel al Finlandei ajută foarte mult clima relativ blandă.
Temperaturile din iulie în Finlanda sunt în medie 13-17 garde Celsius. Februarie este de obicei cea mai rece lună, cu temperaturi de –22 –3 grade Celsius. În partea de nord a Finlandei temperaturile ajung până la –30 grade Celsius, atingând câteodată și –50 grade Celsius.
Clima
Ţara este alcătuită din foarte multe podişuri, cu altitudini medii de 120 până la 180 m. Terenul este în general neted; ţinuturile deluroase sunt mai proeminente în nord, iar munţii se află în nord-vestul extrem. Muntele Haltia (1 324 m) în nord-vest, aproape de graniţa norvegiană, este cel mai înalt vârf al Finlanei.
Extrema nordică a Finlandei, ce se întinde de-a lungul Cercului Arctic, este cunoscută sub numele de Laponia.
Relieful
Finlanda (Suomi în finlandeză), este situată în partea de nord a continentului european, între Golfurile Botnic și Finic ale Marii Baltice. Se întinde pe 10 grade de latitudine și pe alte 10 grade de longitudine.
Vecinii Finlandei sunt: Suedia la vest, nordul Norvegiei în nord și Rusia în est. Golful Finlandei si Golful Bothnia, două brațe ale Marii Baltice, mărginesc Finlanda la sud și sud-vest.
Cel mai nordic punct al țării se găsește în interiorul Cercului Polar (o linie imaginară la 2.623 km de Polul Nord). În această regiune a Finlandei, numită "Tarâmul Soarelui de la Miezul Noptii", soarele strălucește 24 de ore pe zi timp de câteva luni, în fiecare vară.

Poziția geografică
Finlanda
Proiect realizat de: Ene Claudia Elena
Clasa: a XII-a C
Rezervații naturale
Arhipelagul este unul din parcurile naționale care se află în Marea Baltică și s-a format în era glaciară.
Acesta este caracterizat prin roci culturoase, ostrov și insule împădurite separate de mare.
În acest parc vizitatorii pot folosi propriile bărci sau să ia parte la călătorii cu barca ghidate de localnici.
Populația
Orașe
Finlanda numără multe orașe, dar numai cinci depășesc 100 000 de locuitori. Helsinki este cel mai mare, cu o populație de 560 553 de locuitori. Localizat pe coasta sudică, este capitala statului, centrul politic, comercial, educațional și cultural, dar și port și reprezintă un important oraș industrial.
Următoarele orașe ale Finlandei, după numărul de locuitori sunt: Espoo, Tampere, Turku, Naantali și Savonlinna.
Turku reprezintă un mare port și centru educațional și a servit drept capitală pînă în anul 1812.
Tampere este un important oraș manufacturier, centru de telecomunicații și al industriei de tehnologie informațională.
Rovaniemi este orașul lui Moș Crăciun. Aici se pot comanda cadourile care vor fi oferite de Crăciun, biroul lui Moș Crăciun se găsește la circa 8 km depărtare de centrul urban, în apropierea cercului polar arctic.
Populația Finlandei este de circa 5.400.000 de locuitori. Finlanda are o densitate medie a populației de 16 locuitori pe kilometru pătrat, ceea ce reprezintă a treia cea mai scăzută densitate din toate țările Europei, după cele ale Norvegiei și Islandei.
Populația Finlandei a fost dintotdeauna concentrată în părțile sudice ale țării, fenomen care a devenit și mai pronunțat cu ocazia urbanizării ce a avut loc în secolul al XX-lea.
Ponderea cetățenilor străini în Finlanda este de 3,4%, printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. Majoritatea provin din Rusia, Estonia și Suedia.
Industria
Finlanda s-a industrializat rapid după al Doilea Război Mondial, atingând un PIB pe cap de locuitor echivalent cu cel al Japoniei și cel al Regatului Unit la începutul anilor 1970. La început, mare parte din dezvoltare s-a bazat pe două grupuri mari de industrii ce produceau pentru export, „industria metalelor” și „industria pădurilor”.
„Industria metalelor” cuprindea industria navală, siderurgică, constructoare de autovehicule, de mașini și electronice, precum și cea extractivă (oțel, cupru și crom). Cele mai mari vase de croazieră din lume se produc în șantiere navale finlandeze.
„Industria pădurilor” cuprinde industria forestieră, prelucrarea lemnului, a celulozei și hârtiei, și este o ramură bazată pe resursele forestiere ample ale țării (77% din suprafață este acoperită cu păduri, majoritatea rapid regenerabile). În industria celulozei și hârtiei, multe dintre marile companii își au sediul în Finlanda (Ahlstrom, M-real, UPM).
Economia finlandeză s-a diversificat însă, extinzându-se în domenii cum ar fi electronicele (compania Nokia), metrologia (Vaisala), combustibililor (Neste Oil), industria chimică (Kemira), consultanță în inginerie (Pöyry) și tehnologia informației (Rovio, cunoscută pentru jocurile Angry Birds).

Elemente tradiționale specifice
Sauna este o parte foarte importantă din viata finlandezilor, de aceea multe familii merg la saună de câteva ori pe sâptămână. Dar sauna de Crăciun are o semnificaţie deosebită datorită faptului că după ce merg la sauna lasă toate relele în urmă şi în acest fel îşi pot începe sărbătoarea de Crăciun.
Bucataria finlandeza a fost influentata de mai multe culturi, de la cea franceza la cea ruseasca, dar include si o varietate larga de specialitati finlandeze utilizand pestele,fructele de mare, vanatul si vegetalele. Finlandezilor le place pestele, in special hering, biban, stiuca si somon si carnea de vita, vitel sau porc. Carnea de ren afumata este o delicatesa. Garnitura favorita o constituie cartofii fierti cu unt si marar proaspat.

Agricultura
Doar 7% din suprafața țării este arabilă, și încă un procent este cu pășune.
9% din populația activă lucrează în agricultură. Se cultivă în principal grâu, orz, secară, ovăz, cartofi și teritorii însemnate sunt folosite cu fânețe.
Efectivul de bovine este de 1,4 milioane, de porcine 1,3 milioane iar undeva peste 6 milione este numărul păsărilor de curte. Numărul de reni se estimează la 364000.
Terenurile potrivite pentru agricultura se situează în sudul țării. Un sfert din gospodarii au sub 20 de hectare, iar trei sferturi își desfașoară acticvitatea pe un teritoriu sub 5 hectare. Acestea s-au instalat în împrejurimile lacurilor și pe terenurile despădurite. La nord sunt mari crescătorii de reni.
Transporturile
Extinsa rețea de șosele este utilizată de mare parte din traficul de mărfuri și de călători.
Spărgătoarele de gheață permit transportul naval chiar și timpul iernilor grele.
Aeroportul Helsinki-Vantaa este principalul aeroport al țării, cu circa 15 milioane de pasageri deserviți în 2011. Aeroportul Oulu este al doilea ca mărime, în țară existând circa 25 de aeroporturi ce deservesc curse regulate de pasageri. Companiile domiciliate la Helsinki-Vantaa, anume Finnair, Blue1 și Finncomm Airlines oferă servicii de transport atât intern, cât și internațional. Helsinki are o poziție optimă pentru rutele de pe cercul mare (cele mai scurte și mai eficiente) între Europa de Vest și Orientul Îndepărtat.
Din 12 decembrie 2010, Karelian Trains, un joint venture între Căile Ferate Ruse și VR (Căile Ferate Finlandeze), efectuează transporturi cu trenuri Alstom Pendolino de mare viteză între gara Finleandski din Sankt Petersburg și gara centrală din Helsinki. Aceste linii sunt denumite „trenuri Allegro”. O călătorie de la Helsinki la Sankt Petersburg durează doar trei ore și jumătate.
Majoritatea transportului de marfă se face pe mare. Portul Vuosaari din Helsinki este cel mai mare port de mărfuri după terminarea sa în 2008, alte porturi fiind Kotka, Hamina, Hanko, Pori, Rauma și Oulu. Există trafic de pasageri de la Helsinki la Turku, de unde există legături de feribot către Tallinn, Mariehamn și Stockholm. Ruta Helsinki–Tallinn, una dintre cele mai utilizate rute de transport naval maritim din lume, este deservită și de o linie de elicoptere.
Turism
În 2005, turismul finlandez a adus încasări de peste 6,7 miliarde de euro, cu o creștere de 5% față de anul anterior. Mare parte din creștere se poate pune pe seama globalizării și modernizării țării, precum și pe creșterea publicității pozitive și a calității percepției țării în lume. Atracțiile turistice ale Finlandei au adus peste 4 milioane de turiști în 2005.
Peisajul Finlandei este acoperit cu păduri dese de conifere, dealuri line și este completat de un labirint de lacuri și golfuri. Mare parte din teritoriul țării este teren virgin, și cuprinde 37 de parcuri naționale ce se întind de la țărmul Golfului Finlandei în sud la marile fjelluri din Laponia. Este și o regiune urbanizată cu multe atracții turistice culturale.
Croazierele comerciale între marile orașe de coastă și porturi ale Regiunii Baltice, inclusiv Helsinki, Turku, Tallinn, Stockholm și Travemünde, joacă un rol important în turismul local. Finlanda este considerată a fi țara lui Moș Crăciun, care ar trăi în nordul Laponiei. La nord de cercul polar de nord, în timpul iernii, soarele nu răsare timp de mai multe zile și săptămâni, iar vara are loc fenomenul de nopți albe, în care soarele nu apune nici la miezul nopții. Laponia este atât de la nord, încât aurora boreală, o fluorescență a straturilor superioare ale atmosferei cauzată de vântul solar, se vede în mod regulat pe timp de toamnă, iarnă și primăvară. În cel mai nordic punct al Finlandei, în perioada solstițiului de vară, soarele nu apune timp de 73 de zile.
Activitățile sportive sunt schiul, golful, pescuitul, yahtingul, plimbările pe lac, drumețiile, caiacul. Fauna țării este abundentă. Observarea păsărilor este o activitate populară pentru iubitorii avifaunei, dar și vânatul este popular. Elanii și iepurii de câmp sunt principalul vânat. Olavinlinna din Savonlinna găzduiește anual un festival de operă.
Lebăda de iarnă, pasărea națională a Finlandei.
Ursul brun (Ursus arctos) este animalul național al Finlandei.

Drapelul Stema
Hidrografia
Districtul Lacurilor, una dintre cele patru regiuni principale ale Finlandei
Helsinki
Rovaniemi
karjalanpiiraka- crusta cu orez
Bibliografie:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Danemarca
http://biblioteca.regielive.ro/proiecte/turism/finlanda-69144.html
Full transcript