Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

CIKLI I KARBONIT

No description
by

Kristi Ana

on 11 May 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of CIKLI I KARBONIT

CIKLI I KARBONIT
Si funksionon cikli i karbonit?
Pa uje nuk do te kishte karbon. Ai gjendet kudo ne bote : ne perberjen e gurit , mund te gjendet ne toke , mund te gjendet ne nentoke ne formen e qymyrgurit , vajit dhe gazit natyror.
Te gjitha qeniet jane te perbera nga karboni.
Karboni eshte pjese e ajrit , oqeaneve dhe gureve. Te njejtat atome karboni perdoren vazhdimisht ne toke. Cikli i karbonit eshte midis tokes dhe atmosferes.
Bimet e perdorin dioksidin e karbonit nga atmosfera per te prodhuar ushqim ( fotosintezen). Keshtu karboni behet pjese e bimeve. Kur organizmat ushqehen me bime , karboni behet pjese e trupit te tyre.
Shume elemente kane cikle , por me i rendesishem eshte cikli i karbonit , sepse:
permes fotosintezes dhe frymemarrjes toka prodhon ushqimin dhe resurse te tjera.
Dioksidi i karboni luan nje rol kyc ne ngrohjen e atmosferes , qe eshte nje nga mekanizmat baze te efektit sere.
Karboni luan nje rol kryesor djegie.
Full transcript