Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

A csodaszarvas

No description
by

Tünde Kathi

on 12 December 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of A csodaszarvas

A csodaszarvas A magyar istenségek közül néhány állat formájában jelent meg, mint például a turulmadár és a csodaszarvas. Legendáját az őshazábólhozták, mely idővel keveredett a keresztény mondakörrel. Szent Eustachius Szent Hubertusz A szarvas agancsa különösen fontos. A megújulást, az újjászületést szimbolizálja. Egyrészt, mert a szarvas agancsa újranő.
Másrészt viszont úgy gondolják az agancs a napot tartja és az agancsok maguk a napsugarai. A szarvas agancsából védő amuletteket készítettek, mert úgy hitték ez megvédelmezi őket. A kelták hite szerint a szarvas égi közvetítő. Az eurázsiai népeknél és az észak-amerikai indiánoknál a csillagos ég jelképe. A magyarság számára a szent állat, aki oltalma alatt áll az különleges tulajdonságokkal bír. A hosszú életnek és a halhatatlanságnak a szimbóluma. A szarvas megkeresi az életforrását és iszik belőle. A bőség jelképe is. A csodaszarvas mondája nagy írásos emlékeinkben is szerepel, mint a Képes Krónikában, a Gesta Hungarorumban.
Irodalmi feldolgozások közül a legszebb Arany János Rege a csodaszarvasról című műve. A regös énekekben a szarvas, mindig hím. Csodaszarvasfiúnak is nevezik. Így emlékeznek meg róla: homlokán a felkelő nap, oldalán a szép Hold, jobb veséjén az égi csillagok vannak. A magyarság lélekvezető állata. Feladata, hogy életet vigyen mások életébe.
Full transcript