Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Civilkurage- Jonas Karlsson

No description
by

Hampus Brink

on 23 October 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Civilkurage- Jonas Karlsson

Handling:
En man går längs med en korridor på sitt jobb, i samma ögonblick får han syn på en man utanför hissen. Mannen står blixt stilla och svarar inte på tal. Han andas, men han rör sig inte.

Civilkurage- Jonas Karlsson
Mannen gör allt vad han kan för att få honom att göra någonting. Han går runt om honom, försöker hälsa på honom men inget fungerar.
Huvudkaraktären
Huvudkaraktären börjar undra om mannen har ett beteende som han har hört förekommer bland hundar. Att omen tax blir hotad från två håll lägger den sig ner och sover för att lösa situationen. Är mannen kanske i ett dilemma i livet? Att han inte kan bestämma sig vilken väg han ska välja? Huvudkaraktären kan helt enkelt inte få kläm på det.
Huvudkaraktären förstår inte hur mannen kan vara så stilla, han skulle lika gärna kunnat vara en skyltdocka.
Nu börjar han fundera, har tiden stannat? Ingenting rör på sig, här är inga människor, till och med hissen har stannat. Han kollar på sin klocka och konstaterar att tiden inte har stannat. Det är mannen som inte är riktigt klok.
Nu börjar han få nog och höjer rösten, allt för att få någon respons men inget händer. Han tittar sig omkring och gör vad han borde ha gjort från början, han puttar omkull den andra mannen.
Han är en vardaglig man som har en märklig upplevelse. Han är väldigt nyfiken av sig och vill verkligen få mannen att tala med honom. Han kan inte bara släppa det och gå där ifrån. Han måste få reda på vad han håller på med.
Språk
Författaren skriver i jag-form och han använder sig av ett vardagligt språk. En del meningen har skrivit lite konstigt, mest tror jag för att få fram mer humor i berättelsen. Någon svordom dyker upp ibland i texten t.ex. Fan. Annars är det ett lugnt och fint språk.
Konflikter
Konflikten i texten är mellan de två männen. Som jag ser det gör mannen som står stilla det för att skapa en konflikt. Huvudkaraktären skulle kunna välja att ignorera och gå därifrån, då hade ingen konflikt uppstått. Han valde istället att försöka få mannen att röra sig och då uppstod konflikten. Han började bli väldigt otålig ju längre han försökte få honom till att prata. Tillslut knuffade han till honom bara för att få honom att "röra" på sig.
Budskap
För mig är budskapet inte tydligt. Det enda som jag kan tänka mig att budskapet skulle vara är tålamod eller lära sig att undvika konflikter. Med bättre tålamod hade han inte behövt knuffa till mannen. Om han hade tänkt efter lite och insett att det var onödigt att gå fram til mannen hade det inte behövt hända något över huvudtaget. Det gäller att inte ta några onödiga konflikter utan kunna gå därifrån istället.
Mina tankar
Jag tyckte att novellen var väldigt rolig. Sättet som författaren skrev på vid en del tillfällen var väldigt komiska. Eftersom att detta aldrig hänt mig kunde jag inte riktigt leva mig in i den, vilket jag tycker om i korta berättelser. Allt som allt var det ändå en helt okej novell.
Full transcript