Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Поглед во внатрешноста на Земјата

No description

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Поглед во внатрешноста на Земјата

photo credit Nasa / Goddard Space Flight Center / Reto Stöckli
Надворешна кора
Кората е надворешниот слој на земјата, на длабочина од 5 до 35 км.
Земјина обвивка
Под кората, до длабочина од 2900 км се наоѓа Земјината обвивка.
Јадро

Погустата материја се наоѓа во јадрото
Диференцијација
Најголемиот дел од јадрото го сочинуваат:
железо (80%)
никел
силициум
Поглед во внатрешноста на Земјата
Слично како и кај другите земјовидни планети, внатрешноста на земјата е поделена на повеќе слоеви:
Надворешна кора;
Земјина обвивка(мантија);
Јадро.
Континентална кора
Океанска кора
Хемиски состав на Земјината кора
Петролошки состав на Земјината кора
магматски карпи
седиментни карпи
метаморфни карпи
Горен дел на обвивката
Долен дел на обвивката
Внатрешно јадро (барисфера)
Надворешно јадро
Дијаметар 1250 км
Кристален облик
Дијаметар 3500 км
течно железо и никел
Земјино магнетно поле
Геофизика
Околу 1900км дебела
хетерогена
Перидотит
Еклогит
Изработила: Љубица Симовска
Интересни факти
99% од златото на Земјата се наоѓа во нејзиното јадро, каде што температурата изнесува неверојатни 5.500 степени Целзиусови – што е исто колку температурата на надворешната обвивка на Сонцето.
Досега, бактеријата која била најдлабоко пронајдена се наоѓала на 2,8 километри под земја. Тие успеваат да преживеат така што со помош на радиоактивноста од ураниумот ја претвораат водата во употреблива енергија.
Најдалечната фотографија од Земјата фатена од Вселената е позната како „Бледата сина точка“ и ја направило вселенското летало Војаџер кога било на далечина од 5,9 милијарди километри.
Атмосферата штом ќе се излезе од неа
Full transcript