Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

POESIA ÈPICA: VIRGILI

Lírica èpico-didàctica
by

Ma José Valle Baena

on 2 May 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of POESIA ÈPICA: VIRGILI

VIRGILI BIOGRAFIA Andes, Màntua, 15 d'octubre 70 aC - 19 dC Bríndisi
Família d'origen modest es trasllada a Cremona, Milà, Roma pels estudis de Virgili: medicina, matemàtiques, retòrica, astronomia i astrologia. A Roma entra en contacte amb els poetae novi o neoteroi. Inicia la seva activitat literària. Es desplaça a Nàpols a estudiar filosofia. La guerra civil deixa la seva família sense terres. Destaca com a poeta. Aconsegueix el patronatge de Mecenas i August. Pertany al cercle de l'Emperador. Viu a Nàpols. Es dedica a escriure sense preocupacions materials.
Mor als 50 anys en un viatge a Grècia per visitar els espais de l'Eneida. Appendix
Bucòliques
Geòrgiques
Eneida PRESENTACIÓ OBRA POÈTICA BUCÒLIQUES II Triumvirat. Expropiació de terres. Amic de destacats poetes, propers a les esferes de poder, amb vinculacions polítiques. Terme grec, poema breu en la tradició literària. Ègloga. Són 10 poemes, on els pastors, refinats i cultes, dialoguen sobre els seus amors. Teòcrit, gran poeta bucòlic grec. Virgili és el primer a Roma. Els escriu al llarg de 3 anys. 10 peces que formen una unitat interna. Gran novetat, molt d'èxit. Supera el model hel·lenístic amb una natura viscuda per la seva vida al camp. GEÒRGIQUES Mecenas, protector de les arts, recolza August en el programa reformador de Roma, recuperant el mos maiorum. Virgili s'integra en el grup de poder i abandona els problemes materials. Comparteix interessos. August engega una política d'exaltació de la pau i la feina.
El princeps necessita un poeta brillant que canti aquest món. Mecenas encarrega l'obra, publicada definitivament el 29 aC. Les Geòrgiques són 4 llibres de gran complexitat. És un poema didàctic sobre la vida al camp. Molts models: Homer, Lucreci, Aristòtil, els poetes neotèrics ... L'elaboració és excel·lent (7 anys). ENEIDA CARACTERÍSTIQUES ARGUMENT EL GÈNERE ÈPICO-DIDÀCTIC Poema èpico-didàctic, estructurat en 12 cants. Constitueix una cosmogonia mitològica. Eneas té una missió d'importància religiosa i política de gran trascendència, fundar la ciutat centre d'un designi còsmic.

És la culminació de la seva trajectòria poètica: OPUS MAXIMUM. Virgili vol ser el gran poeta de Roma, equiparable a Homer. Escrita des del 29 aC al 19 aC.

L' èpica grega és el model: Ilíada i Odissea. Virgili vol ser el gran poeta de Roma, equiparable a Homer. Imita al gran autor grec i lliga la vida d'August a uns antecedents mitològics, com una Augusteida (un poema èpic de caràcter històric sobre assumptes polítics recents d'interès). Però Virgili canta Roma, no August. Tracta sobre la destrucció de Troia pels grecs i el viatge d'Enees, el cabdill troià, a Itàlia, on ha de fundar una nova pàtria. L'acció comença "in media re". S'organitza en dotze cants. Els sis primers canten el viatge de l'heroi cap al Laci i la nova pàtria; els altres sis cants recullen les batalles per establir-s'hi:

I Els troians arriben a Cartago conduits per la tempesta. Són acollits per Dido.
II Eneas narra a Dido la nit de la destrucció de Troia.
III Eneas descriu la seva peregrinació de set anys pel Mediterrani, d'Orient a Occident.
IV Amor entre Dido i Eneas. Mort de Dido.
V Jocs en honor d'Anquises a Sicília.
VI Eneas baixa a l'Hades.
VII Eneas desembarca al Laci. Guerra troians-llatins. Catàleg de forces llatines.
VIII Eneas, buscant aliats, visita el lloc on en el futur hi serà Roma. Rep una nova armadura de la seva mare.
IX Assalt al campament troià.
X Primer gran combat.
XI Treva i funerals. Combat de cavalleria.
XII Batalla decisiva. Combat singular entre Eneas i Turn. Mort d'aquest últim. Virgili capta la grandesa de l'èpica, la seva capacitat per enaltir l'acció humana i el seu patiment. Eneas és un heroi, pius, no pensa en ell mateix, sinó en la seva missió. Eneas és una mostra de sacrifici personal.

Homer és el gran referent literari, el pare d'una tradició. Virgili vol ser partícep d'aquesta tradició. Fins i tot hi ha detalls homèrics. La relació d'intertextualitat és a tots els nivells (línies d'acció, episodis, motius, frases...): CONTAMINATIO. Els sis primers cants s'inspiren en l'Odissea, el darrers sis cants en la Ilíada.

Lèpica és el gènere per excel·lència, el model literari a seguir. Gràcies a ell, Virgili es vincula a una tradició literària, al
canon homèric, amb el qual estableix una forta continuïtat.

Aquest gènere es manté dins els marges de la ideologia oficial. Tot i que Virgili escriu l'Eneida per voluntat propi, per un
desig de superació com a poeta, arribant a la maduresa del seu art.

El gènere li permet oferir una versió mitològica del naixement de Roma. PROTAGONISTA Estamos ante un poema épico-histórico que tiene que celebrar las hazañas de Augusto y hacerlo en relación con los orígenes míticos e la ciudad de Roma y, además, de la propia familia del Príncipe. Studiosa Romana, p. 313 Eneas és la representació de les virtuts lloades per August (virtus, fides, pietas, patientia), en el mos maiorum. També les de la societat romana. L'heroi creix amb la seva missió, a diferència de l'heroi grec.

La figura mitològica del protagonista li permet a l'autor reflexionar sobre el present. Eneas és un model de comportament del passat per als romans del present. Dóna exemple de mos maiorum amb aquest heroi.

Eneas és trascendent, sobrehumà. Se sacrifica per l'Estat, per entitats superiors a l'individu. La seva disciplina li fa renunciar al gaudi de la vida, pensant en el futur. accepta una empresa moguda per la voluntat divina. CONCLUSIONS actualització del gènere

pervivència en la tradició literària

vinculació a un projecte polític

voluntat de superació personal
Full transcript