Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Rol van jou als pedagoog

No description
by

heidi kasper

on 6 December 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Rol van jou als pedagoog

Geven, nemen, vertrouwensrelatie, verwachtingen en gedrag.
Verwachtingen bij
geven en nemen
Vaak geven we, om iets om terug te ontvangen. Dat is voorwaardelijk geven. Zodra je onvoorwaardelijk kan geven, gewoon omdat je iemand wilt helpen, of omdat je iemand iets gunt, is het mooi. Maar verwacht je er ooit iets voor terug, hetzelfde op een ander moment, of op een moment wat bij jou goed uitkomt, dan gaat het mis!


Communicatiestoornis
Die communicatiestoornis ontstaat vanuit; (zonder oordeel wat beter of slechter is) andere inzichten, informatiebronnen, intelligentie verschil, andere manier van denken, andere prioriteiten, emotionele gebeurtenissen, opvoeding, levensgebeurtenissen, karakter enz. kortom vanuit een ander referentiekader. We zijn gewoon allemaal anders, en toch zijn we allemaal hetzelfde. Want we willen eigenlijk allemaal dat dingen goed gaan, dat er liefde is, dat je plannen lukken, dat de ander gelukkig is. En dat je zelf gelukkig bent. ….Gezien vanuit je eigen referentiekader
Inleiding
Het is leuk om te geven en het is leuk om te krijgen. Soms zeggen mensen, wanneer ze iets geven, dat ze niets terug verwachten. Wanneer mensen elkaar iets geven dan is dat voedend. Als je eten krijgt is dat letterlijk zo, en wanneer je een compliment krijgt is dat voedend voor je zelfvertrouwen

Wanneer een gever geeft zonder iets terug te verwachten voelt hij zich onschuldig, en dat voelt prettig. Maar ook een gever moet krijgen om in leven te blijven, en kan zich dus niet onschuldig blijven voelen.

Wanneer je iets aanneemt (bijvoorbeeld een cadeau of een compliment) maakt dat je per definitie schuldig. Je profiteert er namelijk van, en hebt er dus baat bij. Nu ligt het in de aard van ons mensen liever onschuldig te zijn, dan schuldig. En dus doen we daar op allerlei manieren onze best voor.

Als geven en nemen in balans zijn dan kan er energie stromen tussen mensen. Als dat het geval is kun je nog een stapje verder gaan. Je kunt iets doen dat het contact voor beide partijen nog krachtiger maakt. Dat doe je door een heel klein beetje meer te geven dan je gekregen hebt. In het opzicht van overleven is dat leven bevorderend, maar bovenal is het relatie bevorderend.

Een beetje-meer is subjectief. Wat voor jou goed of meer is, kan voor de ander iets heel anders betekenen. Wil je dus een beetje meer geven, dan zul je de ander een beetje moeten kennen. Je zult je moeten verdiepen in iemand en uitvinden wat iemand kan waarderen.
Waar moet je voor zorgen?
Houd zelf de balans van geven in de gaten!
Zorg ervoor dat je jezèlf geeft wat je van een ander verwacht wat die je geeft. Zorgzaamheid, een richtingaanwijzer, liefde, emotionele of financiële afhankelijkheid?

Zorg ervoor dat je het jezelf kan geven, dan sta je in je eigen kracht in je eigen energie. Wanneer je dan met iemand in zee gaat, of het nu een liefdesrelatie of zakelijk iets is, doe je dat vanuit een ander niveau, een andere frequentie.

Blijf altijd voelen of de ander niet wellicht iets met of van jou wil om zijn eigen verwachtingen te vervullen, want ook dan heb je een probleem. Blijf open communiceren!

Rol van jou als pedagoog
Wat is een vertrouwensrelatie?
Als je iemand vertrouwt, geloof je in zijn eerlijkheid, integriteit en echtheid. Je hebt het
gevoel dat die persoon betrouwbaar is, dat je van hem op aan kan en dat je veilig bij hem
bent. In een vertrouwensrelatie voel je je zowel fysiek als psychisch veilig bij de ander.
Daardoor stel je je open voor wat de ander je te bieden heeft en ben je bereid meer van jezelf te laten zien en je kwetsbaarder op te stellen. Als hulpverlener of begeleider ga je een positieve band met de ander aan omdat die band een goede basis biedt voor de hulpverlening
of begeleiding. In een vertrouwensrelatie is sprake van onderling respect; voor de persoon van de ander en voor diens overtuigingen. Je accepteert de ander in principe zoals die is. Je hebt een natuurlijke houding die laat zien wie je werkelijk bent; je bent echt naar de ander en open.
Het belang van een vertrouwensrelatie
Vertrouwen hebben in de hulpverlener of begeleider is een belangrijke basis voor de verdere
hulpverlening en begeleiding. Een individu heeft het nodig vertrouwen te hebben in zijn
begeleider. Hij kan daardoor zichzelf zijn.
Pas als het individu echt laat zien wie hij is, wat hij kan, voelt en wil, dring je als begeleider en hulpverlener door tot de kern van de (achtergronden van) hulpvragen, behoeften en wensen van de individu
. Je kunt dan beter inschatten waar de begeleiding of hulpverlening op gericht moet zijn, waar je bij aan kunt sluiten en hoe je die aan gaat pakken: methodisch, qua inhoud en attitude. Je kunt ook beter inschatten hoe de individu als persoon is en aansluiten bij zijn niveau, gevoel voor humor, normen, waarden, gebruiken, sferen en interesses. Dat geeft meer kwaliteit en ook meer bevrediging voor jou en voor het individu. Als het individu vertrouwen in je heeft, hoort hij beter wat je zegt, accepteert hij jouw inbreng meer, voelt zich meer ondersteund en is beter gemotiveerd om aan verbeteringen te werken. Hij zal jou ook als rolmodel gaan zien waar hij van kan leren.
Aardig gevonden willen worden
Altijd alles van jezelf weggeven is ook niet okay. Daar worstelen veel mensen mee. Geen nee kunnen zeggen. Dat is eigenlijk ‘aardig gevonden willen worden’. Aardig gevonden willen worden is voorwaardelijk!! Je doet aardig omdat jij wilt dat de ander je aardig vindt. Als je nou gewoon eens aardig doet omdat je aardig bent, (want dat bèn je toch?!) is het leven veel leuker en geef je onvoorwaardelijk! Dat is een totaal andere energie!
Aspecten van een vertrouwensrelatie
• respect
• acceptatie
• echtheid
• openheid
• eerlijkheid
• veiligheid
• betrouwbaarheid
• gelijkwaardigheid
• positieve verbondenheid
• afhankelijkheid
• kwetsbaarheid
• vertrouwen
• integriteit
• zorgvuldigheid
Full transcript