Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Понеделник, Април 07 , 2014

No description
by

Йоана Косева

on 14 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Понеделник, Април 07 , 2014

Дряновски манастир
изготвил
: Йоана Косева
Културен туризъм , 4 курс
Национални обекти
Община Габрово :
Музей на образованието
1.25 лв.

Понеделник, Април 14 , 2014
Vol XCIII, No. 311
Област Габрово
Туристически обекти в област Габрово
Китното габровско селце Боженци е един от най-красивите архитектурни резервати в България. Намира се на 15 км източно от гр. Габрово и впечатлява с добре запазените възрожденски къщи и обществени сгради.

Над 100 къщи в Боженци са запазени в автентичния им вид. Днес селцето е сред предпочитаните дестинации за еко и селски туризъм. Няколко от къщите в Боженци са превърнати в музеи. В къщата музей „Баба Райна” е представена етнографската експозиция от ХVІІІ век. Битът на местните хора от ХІХ в. може да бъде разгледан в къща музей „Дончо Попа”.
Дом на хумора и сатирата
местността Узана
Местността Узана се намира на територията на община Габрово, в подножието на връх Исполин (1524 м), в западната част на Шипченския дял на Средна Стара планина, в сърцето на България
Само на 3 км. от центъра на Габрово, по път с живописни завои се достига местността Градище Тук, сред прохладна борова гора, се намира голяма поляна с люлки и място за пикник. По пътя може да се посети Зоологическата градина и залата на Планетариума. Над поляната, по горска пътека се достига до високото скално плато, където се намират разкопките на крепост от IV - V век, охраняваща пътя през Шипченския проход.
Община Трявна :
Община Дряново :
Музей на образованието
Дом на хумора и сатирата
Етнографски музей на открито "Етъра"
Географски център на България - местността "Узана"
Архитектурно-исторически резерват " Боженци "
Пещера "Бачо Киро"
Музей „Кольо Фичето“
Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство
Дряновски манастир
През 1974 година в сградата на Априловска гимназия се изгражда Национален музей на образованието, който е единствен в страната и представя развитието на българското образование от IX век до наши дни.
Интерактивен музей на индустрията
Най-новата туристическа атракция на Габрово – интерактивен музей на местната индустрия, беше открит на 21. 03 . 2014 г. по проект, свързан с културно-историческото наследство и с туризма в града.
Дом на културата
“Емануил Манолов”


Създаден е на 1 април 1972 г. Сградата му се намира в централната част на град Габрово, който е известен като „столицата на хумора в България“. Проектирана е от архитект Карл Кандулков. Изложбените зали на Дома са с обща площ 8000 кв. м. Девизът на дома е „Светът е оцелял, защото се е смял“.
Домът на културата „Емануил Манолов” е изграден в стил неокласицизъм само за 5 години от 1959 до 1964. Негов архитект е Карл Кандулков, а скулптурното му оформление е дело на проф. Илия Илиев. Важни моменти от историята на града са художествено интерпретирани в барелефи и монументални стенописи в интериора му, вратите, прозорците и вътрешните стълбища са украсени с розетки от ковано желязо, фоайетата са облицовани с разноцветен мрамор, с месингови полилеи.
Етнографски музей на открито "Етъра"
Севлиево
Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство
АЕК "Етър" е първият по рода си музей в България. Той е открит на 7.09.1964 г. Музеят е разположен ва 8 км. южно от гр. Габрово. Идеята за създаването на Етъра приднадлежи на Лазар Донко
В музея са разположени 50 обекта - технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането - втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в
Манастирът е основан в началото на 1833 година от Йосиф Соколски. Манастирът е разположен в местността Соколова пещера по горното течение на река Янтра, сред северните склонове на Стара планина, на 4 километра южно от етнографското селище Етъра и на 12 километра югоизточно от Габрово.
Соколски манастир „Успение Богородично“
В параклиса на манастира са запазени иконите на Св. Богородица и Иисус Христос, рисувани от Захарий Зограф (1810-1853).
Към манастира е изграден музей, където е изложена експозиция с реликви от борбата за освобождение

Тук се намира Географският център на България, който е измерен през 1991 г. Същата година е поставен знак, който отбелязва средата на територията на страната ни и представлява стилизирана форма на пирамида, оцветена в цветовете на националния трибагреник. От 2008 г. обектът е включен в Националното туристическо движение „100 национални туристически обекта" под № 19
Крепостните градежи, двете черкви и жилищата са значими архитектурни паметници, които имат голям принос за разчитане историята на Габрово. Крепостта първоначално е строена с военни цели през късната античност - ІІІ - ІV в. век след новата ера - и е играла важна роля в защитата на вътрешните ровинции, а в последствие се превръща в укрепено селище.
местността Градище
Архитектурно-исторически резерват Боженци
Вече девет века Дряновският манастир издържа на превратностите на съдбата. Три пъти е разрушаван и изгарян и три пъти родолюбивите християни го възстановяват, за да продължи да изпълнява ролята си на твърдина на българския дух. Приказната манастирска клисура има древна история
Постепенно към края на столетието Дряновския манастир се превръща в религиозно и културно средище и една от най-големите и добре устроени обители в търновския регион.
пещера Бачо Киро
Температурата във вътрешността на пещерата е постоянна — 13 градуса, влажността е 95%. Пещерата е образувана от водите на река Андъка. Открити са следи от човешка култура и кости от домашни и диви животни. Намерен е и скелет на мечка с височина 3 метра.
Интересни за са карстовите образувания в пещерата, наподобяващи риби, змии, хора, Богородица и младенеца, мечка и много други.
Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство обединява 8 музейни обекта в Трявна.

Откриването му с това име е на 23 октомври 1963 г.


1. Музей „Ангел Кънчев“
2. Даскалова къща
3. Славейкова къща
4. Славейково школо
5. Райкова къща
6. Музей на иконата
7. Галерия „Казаков“
8. Музей за азиатско и африканско изкуство

Даскаловата къща
е построена през 1804-1808 г. Наричана е Къщата със слънцата. И до днес се спори чие резбовано слънце грее по-красиво: изрязаното от стария майстор Димитър Ошанеца Майско слънце или горещото Юлско слънце на калфата Иван Бочуковеца.
Музей „Ангел Кънчев
“ е в сграда от началото на XIX век. В родния дом на Ангел Кънчев, помощник на Васил Левски, е представено участието на тревненци в националноосвободителните борби. Самата къща е красив образец на ранновъзрожденската архитектура.
Музеят на иконата
е разположен в „Царския параклис“. Храмът е построен през 1943-1944 г. по волята на последната българска царица Йоанна - съпруга на цар Борис III.
По царски богата е колекцията от оригинални икони, представящи развитието на най-старата иконописна школа в България - Тревненската художествена школа.
Славейковото школо
(известно също като Старото школо или Тревненското школо) отваря врати за първите си ученици през 1839 г. То е сред първите светски училища в България.
Възстановена е класна стая от времето, когато е използвана взаимоучителната метода. Посетителите имат възможност да се запознаят с уникални документи, представящи образователното дело до Освобождението, да послушат тиктакането на часовниковите механизми от колекцията на Георги Везиров, да се възхитят на богатата експозиция от творби на братя Казакови.
Дандоловите къщи
са построени от богат севлиевец за него и двамата му сина. Това е невероятен архитектурен ансамбъл, даващ ни представа за архитектурата и живота във възрожденско Севлиево. Трите къщи са построени така, че всяка от тях да има порта към улицата и към двора.
Дандоловите къщи са реставрирани през 1973 г. и сега в тях се съхранява архитектурно-етнографското наследство на града. Тук са експонирани няколко етнографски изложби.
Къща-музей Дан Колов
Разположен е на висок склон над река Росица, на 8 km от село Батошево. Манастирът отстои на 17 km южно от Севлиево, на 22 km от Габрово и на 53 km от Велико Търново.
Според надпис, намерен в манастира през 1836 г. (съхраняван днес в Националния археологически музей в София), манастирът е основан през 13 век (по времето на Михаил II Асен).
Батошевски манастир „Успение Богородично“
На 7 км от Севлиево се намира село Сенник - родното място на Дан Колов. Там започват дните на именития българин и там той приключва земния си път.

На една от централните улици, точно на завоя, се намира къщата му, днес превърната в къща- музей. Няма как да я пропуснете, тя е една от малкото строени в европейски стил през този период. Когато Дан Колов, вече постигнал успехи в Америка, заминава за Франция да се бори, той оставя пари на брат си Желю да построи къща, в която да живее цялото семейство.

Музей „Колю Фичето”
В сградата на историческия музей на град Дряново се помещава експозицията „Колю Фичето - живот и творчество”. Експозицията е открита на 20 юли 1969 г. в памет на бележития майстор строител.

Никола Иванов Фичев, наричан Колю Фичето, е роден в Дряново през 1800 г. Още от малък започнал да се учи на занаят и станал чирак дюлгерин (строител, зидар). Той учил занаята при майстори от Търновската и Брациговската архитектурна школа. Доказателство за таланта му било, че още на 33 години бил признат за млад майстор – звание, което обикновено се придобивало на по-зряла възраст. По-късно се преместил да живее във Велико Търново, където починал през 1881 г.
Страна
: България
Район за планиране:
Северен централен
/ разположена по северните склонове на Средна Стара планина и централния Предбалкан /
Площ
: 2 023 km²
Областен център:
Габрово
Общини
: 4
/ Габрово , Дряново , Трявна . Севлиево /
Граници :
с областите Велико Търново, Ловеч и Стара Загора
Население:
122 702 души

Региона на Габрово е бил обитаван от древни времена. Най-старите следи от живот, датиращи от епохата на палеолита, са открити в пещерата Бачо Киро. Има останки от Средновековни крепости служещи за охраняване на проходите през Балкан (край селата Батошево и Градница).
В региона има
над 650 паметници
на културата, повечето от които са свързани с епохата на Възраждането.
Full transcript