Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

RĂZBOIUL DIN AFGHANISTAN (1979–1989)

No description
by

Nastea Selari

on 19 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of RĂZBOIUL DIN AFGHANISTAN (1979–1989)

RĂZBOIUL DIN AFGHANISTAN (1979–1989)
Revolutia Saur
La 27 aprilie 1978 în Afganistan a început Revoluţia din aprilie (Saur), în rezultatul căreia la putere a venit Partidului Democrat Popular din Afganistan, care a declarat tara Republică Democrată.
Principalele evenimente
• O echipă de ofiteri ai Ministerului Apărării, generalizînd experientele de luptă din Afganistan, pe toată perioada de aflare a trupelor sovietice, a împărţit-o în patru etape:

• din decembrie 1979 până în februarie 1980 — invazia sovietică din Afganistan, postarea lor pe garnizoane;

• din martie 1980 până în aprilie 1985 – ducerea activă a acţiunilor militare, inclusiv extinse, lucru privind restructurarea şi consolidarea forţelor armate ale RDA;

• din aprilie 1985 până în ianuarie 1987 - trecerea de la actiuni militare active în sprijinirea trupelor afgane de aviaţia sovietică, artilerie şi unităţile de genişti, cu toate că unitătile fortelor speciale au continuat să lupte împotriva livrării de arme si munitii din străinătate. În această perioadă parţial au fost retrase trupele sovietice din Afganistan;

• din ianuarie 1987 până în februarie 1989 - implicarea trupele sovietice în politica de reconciliere naţională, cu sprijinul continuu al fortelor militare afgane în luptă. Pregătirea pentru retragerea trupele sovietice şi finalizarea retragerii lor.
Constatari
În fata Armatei a 40-a au fost cîteva probleme majore. În primul rând trebuia de acordat ajutor guvernului afgan în rezolvarea situatiei politice. Acest ajutor se exprima în lupta împotriva grupurilor armate de opozitie. În plus, prezenta unui contingent militar mare în Afganistan trebuia să prevină agresiunea din exterior. Aceste sarcini de personalul Armatei a 40- a au fost complet executate.
Mujahedinii înainte de retragerea trupelor sovietice în mai 1988, nu au fost niciodată capabili să efectueze o operatiune majoră şi nu a reusit în măsură să ia orice oraş mare.
Pierderile din Afganistan
La 07 iunie 1988, în discursul său la Adunarea Generală a ONU, presedintele Afganistanului, Najibullah a declarat că "de la începutul ostilitătilor în 1978 pînă la 07.06.1988, din tară au fost ucisi 243,9 mii de oameni, alti 77 mii de oameni au fost răniti.

Numărul exact de morti în război nu este cunoscut. Ahmad Shah Massoud, în scrisoarea sa către ambasadorul sovietic în Afganistan, Yuri Vorontov, din 2 septembrie 1989, a scris că sprijinul PPDA de către Uniunea Sovietică a dus la moartea a mai mult de 1,5 milioane de afgani iar 5 milioane de oameni au devenit refugiati.
Razboiul din Afganistan: o istorie a pierderilor de vieti omenesti
Războiul Afgano-Sovietic a durat 9 ani (27 decembrie 1979 – 15 februarie 1989). Fortele afgane implicate au fost Partidul Popular Democrat din Afghanistan, de orientare marxistaă, sustinut de caătre fortele sovietice, care au luptat contra rebelilor islamisti Mujahedini. Rebelii au fost sustinuti de mai multe tari, printre care si Statele Unite ale Americii, Arabia Sauditaă, Pakistan si alte state musulmane.
Încercările autorităţilor să întreprindă noi reforme care ar duce la dezvoltarea Afganistanului, s-a întâlnit cu rezistenţa opoziţie islamice. În 1978, înainte de întroducerea trupelor sovietice, sa început războiul civil din Afganistan.
Pierderile sovietice
După război, în URSS s-au publicat cifrele de soldaţi sovietici morti: 13833 de oameni. Ulterior, cifra finală a crescut usor, din cauza decesului persoanelor rănite si bolnave, după demobilizarea din fortele armate. La 1 ianuarie 1999 se considerau decedate până la 15 031 de persoane. Pierderile sanitare - aproape 54 mii răniti si traumati, 416 mii bolnavi.
În timpul luptelor din Afganistan au dispărut sau au fost luati prizonieri 417 de cetăteni sovietici. În acordurile de la Geneva, soarta soldaţilor sovietici, deţinuţi, în nici un fel nu a fost stabilită, astfel încât acestea au rămas în captivitate şi după retragerea contingentului limitat.
Ajutor în căutarea soldatilor dispăruti fără urmă a acordat Statele Unite, prezentînd Rusiei informaţia, ce a clarificat difinitiv soarta a 163 de cetăteni rusi dispăruti în Afganistan.
Planul de acţiune al unităţilor de elită sovietice împotriva mujaheddinilor
Date statistice despre participantii la razboi, originari din RSSM
Concluzii
Criza social-politică din Afghanistan, obsesia securităţii şi fobia înaintării islamului la hotarul de sud al URSS au stat la baza deciziilor individuale din 12 decembrie 1979 ale Biroului Politic, care a pledat pentru intervenţia militară în Afghanistan, transgresând astfel o serie de tratate bilaterale şi internaţionale.
Intervenţia militară sovietică în Afghanistan a fost precedată de o propagandă cu nuanţe voalate pacifiste şi de ajutor multilateral, dimensiune enunţată şi pe parcursul războiului.
În pofida resentimentelor faţă de adversari, au fost reliefate şi unele capacităţi de etalonare ale acestora.
Full transcript