Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

LEVIZJA RRETHORE

No description
by

on 8 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of LEVIZJA RRETHORE

LEVIZJA RRETHORE
NE JETEN E PERDITSHME

C'eshte levizja rrethore?
Levizja rrethore eshte levizja ne trajektore ne forme rrethi qe ben pika materiale ne hapsire.
Disa elemente te levizjes rrethore jane : perioda, frekuenca, zhvendosja kendore, shpejtesia kendore dhe shpejtesia lineare.
Zhvendosja kendore eshte : ndryshimi i vendndodhjes fillestare ne ate perfundimtare.
Shpejtesia kendore : raporti i zhvendosjes ne intervalin e kohes. Shenohet me w (omega).
Shpejtesia lineare : shpejtesia qe eshte tangente me trajektoren e levizjes ne cdo pike te saj.
Shembuj te jetes se
perditshme
Nje shembull eshte sistemi diellor i trupave te cilet kryejne levizje rrethore.

Mullinjte e eres
Era sherben per te vene ne
levizje mullinjte
e eres te cilet
kryejne levizje rrethore.
Shembuj te tjere
Energjia e Erës përdoret për të prodhuar elektricitet .
Me anë të helikave të saj , të cilat kryejnë levizje rrethore
vendoset në levizje turbina , që prodhon më pas elektricitetin .
NJe eksperiment sesi ndryshon dhe nga se varet levizja rrethore.
Sa me shume rritet shpejtesia , aq me i madh eshte zhvendosja
kendore.
Sado e habitshme, ideja qe njerezit ecin ne rrethore kur ata humbasin rrugen, ka qene e mbeshtetur vetem ne historira pa patur nje studim te mirefillte. Por kete here, shkenctaret gjerman te Institutit Max Planck, kane paraqitur per here te pare te dhenat e para qe njerezit vertet ecin ne rrethore, kur ata nuk kane pika te qendrueshme referimi per drejtimin e tyre te levizjes.Kerkimi i tyre studion trajektoren e levizjes se njerezve pas disa oresh ecje ne shkretetiren e Saharase dhe Gjermani .Gjetjet treguan se njerezit ecin ne vij te drejte kur shikojne diellin ose henen. Por ne momentin qe dielli humbiste pas reve, ata fillonin te ecnin ne rrethore, pa qene te vetedijshem per kete gje.
Punoi : Arbi Dedja
Ermir Metani
Ledjo Kusi
Orges Balla
Klasa X G
Lenda : Fizike
Full transcript