Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

UJERAT NENTOKESORE

No description
by

Petra Kumi

on 1 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of UJERAT NENTOKESORE


Mblidhen vetem kur ushqimi eshte i mjaftueshem.
Gjenden ne thellesi shume te vogla nga siperfaqja e tokes.
UJERAT NENTOKESORE*
DHE BURIMET**

Ujerat e zones se ajrimit
Eshte uji qe perdoret shpesh nga bimet, prandaj nje pjese e madhe e ketyre te fundit i kane reshjet te nevojshme per mbijetese.
Ne tere kete zone qendrojne ujerat freatike.
Nuk jane ne thellesi shume te medha, arrijne deri ne shtresen e pare te papershkueshme qe takojne, dhe levizin me ngadale.
Ujerat arteziane gjenden gjithmone midis dy shtresave te papershkueshme, qe kane forme harkore dhe trysni.
Ketu kemi shtresen e papershkueshme, pas se ciles ujerat freatike nuk kalojne dot. Eshte pikerisht kjo shtrese qe kufizon ujerat arteziane, duke u dhene atyre trysni.
Per shkak te trysnise midis shtresave, kur gjejne nje te care neper te, ujerat arteziane e perdorin per te dale jashte kufizimeve, here qetesisht, e here duke shperthyer (gejzerat). Njeriu vendosi ta perdore kete mundesi per te krijuar puse, nga te cilat mund te marrin ujin nentokesor pa pasur nevojen per shume energji.
* Te gjithe ujerat qe gjenden nen siperfaqen e tokes, te formuar nga depertimi i ujerave siperfaqesore ne thellesi, per te mbushur hapesira bosh neper akuifere. Keshtu, ai eshte nje burim i riperteritshem, por varet shume nga mjedisi. Perben rreth 90% te ujit te embel ne bote.
** Dalje ne siperfaqe e ujerave nentokesore, qe formojne rrjedhje te vogla.
Ne kete zone, ku ka shkembinj te tipit karstik si dolomitet e gipset, shiu perthithet menjehere nga toka, per shkak te te carave ne te. Keshtu, grumbullimet e formuara nen toke, quhen ujera karstike. Keto duke gerryer shkembinjte, formojne burime ose shpella karstike. Megjithate, me vone mund te behen shkak per erozion.
Ujerat Arteziane
Tere ujerat nentokesore, ne momentin qe gjejne te cara ne toke dhe kane mase te mjaftueshme, dalin ne siperfaqje ne formen e burimeve...
.
... te cilat derdhen neper liqene, lumenj, ose dete...
duke dhene nje kontribut te madh ne krijimin e habitatit te pershtatshem per shume bime dhe kafshe ujore
.
Por nuk duhet harruar se ujerat e liqeneve, lumenjve dhe deteve edhe e shtojne sasine e ujit nentokesor, pasi vete toka funksionon ne formen e nje sfungjeri, duke thithur ne menyre te vazhdueshme uje nga siperfaqja.
Dhe per cfare saktesisht na duhen ujerat nentokesore?
Me kryesorja: per uje te pijshem e per furnizimin e cdo shtepie me uje per perdorim te perditshem.
E megjithate, perdorimi me i gjere i tyre neper bote, eshte me ane te rrjeteve te ujitjes, per bujqesi.

Sherben si uje i pijshem per te gjithe boten shtazore.
Ujerat Karstike
Gjate kalimit neper shtresat e kores, uji pastrohet, por edhe transporton materiale.
Sasia e materialeve dhe substancave qe shkemben me ujin, si dhe shpejtesia me te cilin ai leviz, varen nga perberja e tokes
Duke qene se lumenjte furnizohen me uje nentokesor dhe ndikojne ne regjimin hidrologjik te tyre, mund te themi se terthorazi ato ndikojne edhe ne transport.
Si perfundim, mund te themi se ujerat nentokesore ndikojne ne te gjithe menyren tone te jeteses, sepse jane burimi me i lire i ujit, nuk kane nevoje as per shume disinfektim pervec rasteve kur gjenden ne zona industriale, dhe me ane te puseve, nxjerrja e tyre ng toka eshte tmerresisht e lehte.
Petra Kumi
X3
Full transcript