Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Приложения на фотоефект

No description
by

Fani Peeva

on 17 April 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Приложения на фотоефект

Приложения на фотоефект
Фани Пеева
Същност на фотоелектричния ефект

Явлението фотоелектричен ефект (фотоефект, фотоелектронна емисия) се състои в отделяне на електрони от повърхността на дадено вещество при облъчването му със светлина.

Приложения на фотоелектричния ефект
Така чрез фотоефект (или чрез негови разновидности) осветеността от различни точки на образа на дадено тяло в телевизионната камера се превръща в серия от електрични сигнали.
Чрез помощта на фотоелектричния преобразувател превръща оптичния образ в електричен видеосигнал.

В основата на приложенията на фотоефекта лежи възможността светлинен сигнал да се превърне в електричен при осветяване на фотоклетка. Електричните сигнали могат лесно да бъдат усилвани и предавани на разстояние.
В ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ КАМЕРИ
В алармените системи
Фотоглетката се осветява с невидим за очите сноп от ултравиолетови лъчи и получения фототок след съответно усилване захранва електромагнит.Разтегнатата пружина придърпва желязното лостче , затваря се електрическата верига на алармата и тя се задейства.
В киното
Фотоефектът се използва и в киното. Звукът (музика, говор), който съпровожда картината, посредством микрофон се превръща в електричен сигнал. Този сигнал разтрептява (посредством електромагнит) лека мембрана, като нейните трептения съответстват на записвания звук. Мембраната се осветява и трептящият й образ се фотографира върху т.нар. звукова пътечка отстрани на видеокадрите върху кинолентата.
В прожектиращата киномашина тази пътечка ,която носи образа на звука ,се осветява отделно .По-тъмните и светли места модулират интензитета на преминаващата през лентата светлина ,която попада върху фотоклетка и поражда през нея променлив ел.ток.
Афиш от 1902 година, показващ една от ранните системи за озвучено кино, разработена от Гомон
В автоматиката
Фотоклетките са основен елемент в автоматиката . Прекъсването на един светлинен сноп от преминаващо непрозрачно тяло между лампата и фотоклетката предизвиква спиране на фототока и промяна на напреежнието върху съпротивлението .Тази промяна на напрежението към изпълнителната верига на фоторелето и то може да спре машина или да изпълни други команди.
В комбинация със специални релета фотоклетките се използват за автоматично включване и изключване на вътрешно и улично осветление.
Фотоклетките са елемент в устройството на крановете за автоматично спиране и пускане на водата.
...... на отварящите се пред нас входни врати на магазини и обществени сгради
Фотоелектричният ефект и неговите
разновидности са в основата на
принципното действие на слънчевите батерии, наричани още слънчеви клетки, слънчеви елементи, фотоелектрични преобразуватели, фотоволтаични клетки.
Те имат много приложения в случаите, когато няма на разположение електрическа енергия от мрежа - спътници на орбита около земята,самолети със слънчеви батерии, калкулатори, радиотелефони и др.

фотоволтаична станция
КРАЙ !
Full transcript