Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Sångrösten

No description
by

Lovisa Hellström

on 6 September 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Sångrösten

Sångrösten
Hur är rösten uppbyggd?
Uppvärmning
Precis som att du innan värmer upp innan en fotbollsmatch så gäller samma sak med din röst. Du får bättre resultat och rösten mår bättre om du värmer upp den innan du sätter igång att sjunga.
Olika sångtekniker
Mycket av dagens populära musik innehåller sångtekniker som vi väl känner igen. Men det finns otroligt många fler tekniker runt om i världen, som kanske inte heller lika många behärskar eller ens känner till.
Joddling
Joddling är en sångstil som framför allt utövas i Alpländerna med tyngdpunkt i Schweiz och Österrike. Sångtekniken grundar sig på snabb växling mellan brösttoner och falsettoner och är vanlig inom t.ex. countrymusik.
Inuitsång
I den här sångtekniken krävs det att utövaren kan en stor variation av ljud eftersom man härmar olika ljud från naturen. Ordet inuit betyder människa och är ett lite slarvigt uttryck för folkgruppen
eskimåer
som bor i norra Kanada, Alaska och på Grönland.
Man läser ofta som stämbanden, men vad är det egentligen som händer när rösten bildas? Jo, rösten kännetecknas i själva verket av två saker: röstljud och röstklang. Röstljudet bildas i strupen när stämbanden sätter utandningsluften i rörelse. Ju större svängningar, desto högre toner.

Hur långa stämband man har avgör vilket röstläge man har. Ju längre stämbanden är desto mörkare blir rösten.
Ett exempel är
kulning
. Det är en gammal sångteknik som användes/används för att valla djur. Sångtekniken karaktäriseras av vibratofria toner i mycket högt register.
Grunt
Den mongoliska strupsången kallas för grunt. En mycket låg och lång, utdragen ton ligger till i botten. Därefter placerar utövaren tungan på olika ställen i munnen och kan därmed lägga på högre toner. Sångaren kan alltså sjunga flera toner samtidigt!
Beatbox
Beatboxing är en sångteknik som går ut på att efterlikna och återskapa ljud som slagverk (och ibland bas) kan åstadkomma. Beatbox har sitt ursprung i hiphop, men används även i andra musikstilar.
Growl
Growl är en typ av strupsång som är vanlig inom flera olika genrer, t.e.x. metalcore, grindcore, black metal och death metal.
Sångbetyg
E
- Du deltar i gemensam sång och följer då med viss säkerhet rytm och tonhöjd. Du anpassar din stämma till helheten genom att lyssna och uppmärksammar var som sker i musicerandet.

C
- Du deltar i gemensam sång och följer då med relativt god säkerhet rytm och tonhöjd. Du anpassar din stämma väl till helheten genom att lyssna och i hög grad uppmärksammar var som sker i musicerandet.

A
- Du deltar i gemensam sång och följer då med god säkerhet rytm och tonhöjd. Du anpassar din stämma mycket vältill helheten genom att lyssna och i mycket hög grad uppmärksammar var som sker i musicerandet.
Kan alla sjunga? Kan man få en bättre röst?
Ja, alla kan sjunga! Men precis som t.ex. i fotboll har vi olika förutsättningar som gör att vissa har lättare. Detta kan bland annat bero på vårt gehör, alltså hur vi kan höra och uppfatta tonerna vi sjunger. Alla kan öva sin röst för att bli en bättre och säkrare sångare! Man kan träna upp sin röst genom att sjunga mycket, både låtar och olika övningar. Då får man bättre "sångkondition" vilket ger en mer stabil och säker sångröst.
Full transcript