Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

MITET NEPER BOTE

No description
by

Krisela Skenderi

on 25 October 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of MITET NEPER BOTE

MITOLOGJIA NEPER BOTE
KRAHASIM MIDIS MITEVE TE KULTURAVE TE NDRYSHME
CFARE JANE
MITET
?

Mitet jane forma te thjeshta rrefimtare
Mitologjia eshte shkenca qe i studion ato
CDO SHTET KA MITET E TIJ
ATO PASQYROJNE KULTUREN DHE FAZAT PARAHISTORIKE NEPER TE CILAT KA KALUAR NJEREZIMI
Elementet baze te miteve :
Gjuha e perdorur eshte e thjeshte
Rendesia e miteve
Miti perben formen me te hershme te organizimit shpirteror dhe shoqeror te popujve : ofron modele te sjelljes, gjykimit veprimit
Ne baze te tyre qendron deshira e njerezve per te zbuluar origjinen e jetes dhe te popujve te ndryshem.
MITOLOGJI = MYTHOS (rrefim)+LOGOS (dije)
Personazhet jane krijesa fantastike , hyjni apo shpirtra me fuqi te mbinatyreshme
Figuracioni eshte i pasur
Mesazhi : vlerat morale dhe shoqerore te njeriut
Miti eshte sinteze e pervojes kolektive
LE TE SHOHIM DISA SHEMBUJ TE MITEVE
NGA KULTURA TE NDRYSHME ...
Rrugetimi yne fillon nga Greqia
Mitologjia perfshin mitet dhe legjendat në lidhje me perënditë dhe heronjtë , natyrën e botës, origjinën dhe rëndësinë e kulteve dhe praktikave rituale. Ato ishin një pjesë e fesë në Greqinë e lashtë. Studiuesit modernë i referohen miteve në një përpjekje për të hedhur dritë mbi institucionet fetare dhe politike e Greqisë së lashtë dhe qytetërimin e saj .
Mitet me te njohura greke
jane ato qe bejne pjese ne ciklin Olimpik
Mitologjia romake i referohet besimeve mitologjike e popullit Italic qe banonte ne Romen e lashte. Ajo mund të konsiderohete perbere nga dy pjesë, nga te cilat e dyta përbëhet nga huamarrje nga mitologjia greke.
Miti i Narcisit
Prometeu
Perendite greke karakterizoheshin nga trupi i bukur , ku muskujt, syte dhe floket permiresonin akoma me shume pamjen

Deshmi per pamjen e hyjnive jane zbukurimet e bera neper vazo.
Mitet karakteristike te Romes , pervec se lidhen me fene( duke qene se jane krijuar ne baze te miteve greke) lidhen edhe me zhvillimin e qeverise , pra me shtetin, me demostrime edhe te vlerave morale qe priteshin nga populli.
Cfare vini re ne 2 figurat e perendive romake ?
Trajtat dhe format trupore te perendive romake dallohen nga ato greke
Perendite greke kane forma trupore te persosura me tipare magjepsese.
Perendite romake nuk kane pamje te percaktuara. Ata ishin pjese e imagjinates te cdo njeriu.
Perendite romake u adaptuan nga ato greke , duke u ndryshuar edhe emrat.
Megjithate ....
Perendite greke ishin te ndare ne gjini
Perendite romake jo
Mitologjia greke
Mitologjia romake
Veprimet e hyjnive ishin me individualiste
Veprimet nuk kishin pasoja vetem ne nje perendi te caktuar
Besimi ne jeten pas vdekjes ishte me i madh dhe te vdekurit kishin po aq rendesi sa te gjallet
Jeta e te vdekshmeve nuk kishte rendesi pas vdekjes
Mitologjia u zhvillua 1000 vjet para asaj romake. Vepra me e rendesishme ishte Iliada
Veprat me e rendesishme titullohej Aeneid
MITET SHQIPTARE
Mitologjia shqiptare ështe një mitologji popullore dhe pagane e cila është pak e studiuar dhe për këtë arsye nuk ka një kodifikim të qartë se cilat janë me vlerë të plotë e cilat me gjysëm vlerë.
Mitologjia e cdo vendi ka elementet e saj origjinale dhe te marra nga kulturat e tjera.
Elementet e mitologjise shqiptare :
Zanat e malit
Apo me Dianen romake
Ngjasojne me Artemiden greke
Gerzheta
Ngjason me nimfat
Figura mitologjike qe caktonin fatin e te porsalindurve
FATAT
ORET
Ndihmonin te miret dhe ndeshkonin te keqijte.
Ato ndaheshin ne te mira dhe te keqija

Mund te krahasohen me 3 moirat greke
Apo me sirenat greke
Ashtu si Djalli, Xhindet nga sfera e demonologjisë së feve monoteiste, konkretisht nga feja islame.
XHINDET
SHTOJZOVALLET
Përfytyroheshin me një bukuri të madhe e me fuqi të mbinatyrshme. Vendbanimi i tyre i preferuar ishin bjeshkët dhe pyjet e dendura ku ato kalonin kohën, duke kënduar e duke vallëzuar.
Ne mitologjine shqiptare njihet ndryshe me emrin Flocke
SHTRIGAT
Kjo cilësi ju vishet edhe plakave të pafajshme, të cilave ju vdesin burrat dhe nuk kanë djem. Sipas tregimeve, ato hanë mish dhe pijnë gjak.
KATALLANI
Te cilin e gjejme te miti i Odiseut
Eshte i ngjashem me Ciklopin grek
MITOLOGJIA TURKE
Ajo ka shume te perbashketa me mitologjine greke dhe mongolase.Ajo eshte ndikuar gjithashtu edhe nga elemente te kulturave te tjera indo-evropiane
Mitologjia turke bazohej ne traditat e besimeve Tengriist and Shamanist
Ajo trajtonte tema sociale dhe kulturore.
Pas emigrimit turk, ne disa mite u futen elemente islamike.
MITOLOGJIA TURKE
MITOLOGJIA PERSIKE
MITOLOGJIA HINDASE
TENGRI - Perendi qe vendos per fatin e njeriut
ZEUSI grek
HERA greke
HADI grek
UMAJ - Perendesha e pjellorise/marteses
Ulgen - Perendia e miresise
Erlik - Perendia e vdekjes dhe nentokes
Ay Dede - Perendia e Henes
Gun Ana - Perendia e Diellit
SIMBOLET E MITOLOGJISE TURKE
KALI - Zakonisht e lidhur me meshkujt - per te treguar force dhe plotesim
DRAGOI - Simbolizojne fuqi ose edhe vete zotin
- TENGRI
PEMA E JETES - Sipas nje miti turk ,njerezit jane pasardhes te pemeve
MITOLOGJIA EGJIPTIANE
RA - PERENDIA E DIELLIT
SOBEK - PERENDIA E NILIT
Koke falkoi dhe disk dielli
Me fuqi dhe karakter krokodili
HATHOR - PERENDIA E MUZIKES
Me brire lope dhe disk dielli
KHNUM -PERENDIA E UJIT DHE POCARISE
Me koke dashi
THOTH-PERENDIA E ZGJUARSISE
Me koke IBIS ( zog )
SETH- PERENDIA E SHKRETETIRES
Koke kafshe te dale perpara
HORUS- Pharoah- MBRET
Koke zogu dhe kurora e Egjiptit
ISIS- PERENDIA E MAGJISE
OSIRIS- PERENDIA E TE VDEKURVE
ANUBIS- PERENDIA E BALLSAMOSJES
PTAH- PERENDIA E NDERTIMIT
AMON - PERENDIA E KRIJIMTARISE
Ndryshe nga kulturat e tjera , perendite egjiptiane jane me te shumta ne numer dhe ishin objekte adhurimi. Atyre u ndertoheshin tempuj dhe piramida, u kushtoheshin kenge , himne , vallezime , flijime dhe vizatime .
Ne Egjiptin e lashte , zotat identifikoheshin me kafshet, pra kishin koka kafshet te ndryshme me trup njeriu.
Disa nga mitet ne Egjiptin e lashte :
Krijimi i lumit Nil nga djersa e perendise SOBEK
JETA PAS VDEKJES : Egjiptianet besonin ne boten e pertejme . Riti i varrimit ishte nje ceremoni shume e vecante ne ate kohe.Trupi i faraoneve ballsamosej dhe bashke me ta ne piramide varroseshin ushqime , rroba , arme dhe mjete qe do ti duheshin ne jeten e perditeshme.Ndonjehere bashke me ta varroseshin edhe disa skllever.
Full transcript