Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

Rikke Kalbakk

on 19 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi

Keflavik Airport
Blue lagoon
Loft Hostel
Island
Golden Circle
Tour
Geysir
Gullfoss
Fontana Spa
Þingvellir
Tour de Reykjavik
Fakta om Island
Mountain Sound
Volcano House
Kilder
Musikk:

Mountain Sound, Of Monsters and Men
Bilder:

Private
Andre elever
http://en.vedur.is/#tab=skjalftar (jordskjelv på Island) Besøkt: 17/11-13
http://snl.no/Island
http://no.wikipedia.org/wiki/Spr%C3%A5k_p%C3%A5_Island
http://no.wikipedia.org/wiki/Reykjav%C3%ADk
http://snl.no/islandsk
http://snl.no/geysir
http://no.wikipedia.org/wiki/Hallgr%C3%ADmskirkja
http://www.hostel.is/
http://www.hostel.is/Sustainability/GreenHostels/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Finanskrisen_p%C3%A5_Island_2008
Island er en øyrepublikk som ligger i det nordlige Atlanterhavet, mellom Europa og Nord-Amerika. Det er en vulkansk øy, da den befinner seg over en hot-spot og ligger der 2 tektoniske plater møtes. Disse platene glir fra hverandre, og dette fører til at Island vokser hvert år.
Hovedstaden på Island er Reykjavik, og ca. 2/3 av landets befolkning bor her.
Innbyggertallet på Island er ca. 318 000.
Statsoverhodet/presidenten heter Ólafur Ragnar Grimsson, og statsministeren er Sigmundur Davið Gunnlaugsson.

Islands beliggenhet midt mellom to kontinenter fører til at øya er et naturlig mellomlandingssted på vei mellom Europa og Amerika, og store deler av de besøkende i turist-statestikker fra Island er nettopp folk som mellomlander her.
Reykjavik
Reykjavik er Islands hovedstad, og over 60% av landets innbyggere bor her. Byen ble hovedstad i 1944.
Islands Allting befinner seg i Reykjavik, hvor det ble gjenopprettet i år 1845.
Hovedstaden var opprinnelig en fiskelandsby, og blir også regnet for å være det stedet Ingolf Arnarsson slo seg ned da han som første bosetter på Island kom i 874 e.v.t.
Islandsk Språk
Det islandske språket er meget likt det gamle norrøne språket som var målformen i Norge under vikingtida. Vikingene som dro til Island var hovedsakelig fra Norge, så de førte med seg det norrøne språket da de utvandret. Ettersom Island er en øy som ligger nokså isolert, har ikke språket endret seg stort siden vikingtida.
I nyere tid har Island blitt et knutepunkt mellom to verdensdeler, så de får mer ytre påvirkning enn før. Mange nye ord kommer fra hovedsakelig USA, men islenderne har valgt å heller lage sine egne ord som en erstatning til nye, engelske ord. De første ordene som ble laget på Island var ord som omhandlet temaet Verdensrommet og stjerner.
Eksempel på eget ord på island:
elektrisitet = rafmagn("ravkraft")
Begreper
Keflavik International Airport er Islands største flyplass, og den eneste internasjonale. Da vi kom hit ble vi møtt av et relativt stort terminalbygg. Bakkepersonalet her var mer effektive enn de fleste i reisefølget forventet, og bagasjen vår, som vi så ble lastet av flyet mens vi gikk ut av det, var allerede på båndet da vi nådde ankomstområdet. Det var en flyplass med god oversikt og hyggelige servicmedarbeidere. På hjemturen hadde vi også en positiv opplevelse, spesielt med Tax-Free-shopen der de fleste jentene nærmest flyttet inn på Victorias Secret.
På flyplassen var det også mulig å få igjen Tax-Free-penger fra innkjøp gjort andre steder på Island, ved å vise frem kvitteringer for kjøp over 4000 ISK.

Keflavik er hovedflyplassen Icelandair flyr fra, og med denne flyplassen som utgangspunkt kan de reisende fly til mange destinasjoner i både Europa og USA. Island fungerer som mellomlandingsbase, og dermed skaper dette mange muligheter for de reisende som kommer fra ulike steder og også skal til ulike destinasjoner. Det er mulig for de reisende å ha en direkteflyvning videre fra Keflavik, men de blir oppfordret til å tilbringe noen døgn på Island før de flyr videre. Mellomlandingsturister er derfor en stor andel av turistene på Island.
Blue Lagoon er en av Islands mest kjente attraksjoner, og var noe jentene i reisefølget gledet seg stort til å oppleve. Da vi kom inn i inngangspartiet ble vi som gruppe mottatt av en hyggelig ansatt som forklarte oss om skap, hådklær og betalingsmetode på stedet. Vi fikk utdelt et armbånd hver(se bilde: trykk ->) som fungerte som inngangsbillett, for å velge og låse/låse opp skap, og for å kjøpe mat og drikke o.l. inne på anlegget. Dette armbåndet samlet opp alt vi kjøpte, så vi betalte den samlede summen da vi dro, i stedet for å måtte ha med kontanter eller bankkort ut til badeområdet. Dette var en smart måte å forebygge tyveri på, og det var gunstig for turister som betaler med kredittkort, da man ikke får kortgebyr på hvert kjøp, men kun på en samlet betaling.
Personalet på stedet var generelt hyggelige og hjelpsomme, og det gikk til og med folk rundt på området og tok bilder av besøkende for så å sende bildene på mail om det var ønsket.
Det varme vannet, dampen, den rolige atmosfæren og ansiktsmaskene var en fantastisk opplevelse for de fleste jentene.
Den eneste negative opplevelsen var at det til tider kunne lukte svovel på stedet, spesielt inne i badstuene. Dette er en ubehagelig lukt(som råttent egg) og kan gjøre at vannet ikke virker så innbydende lengre.
Loft Hostel er et helt nytt vandrerhjem som ligger midt i Reykjaviks hovedhandlegate, Bankastræti. Det ble åpnet i April i år, 2013, og har siden starten ført en miljøvennlig profil. De har nå klart å få det skandinaviske miljømerket: Svanemerket. Dette har de oppnådd ved bl.a. å bruke utelukkende sparepærer, automatisk lys på
baderommene og spareblandebatterier på alle vasker. De bruker miljømerkede vaskemidler, og vasker sengetøyet på vandrerhjemmet i stedet for å sende det på et vaskeri. De passer også på å fylle vaskemaskinene helt opp for å bruke så lite vann og vaskemiddel som mulig. Når det kommer til oppvarming av både lokalene og vannet får de mye gratis med den geotermiske varmen som er spesiell for Island. Loft har også et spesielt sorteringssystem for søppel. På gjestekjøkkenet var det hele 7 søppelbøtter til forskjellige typer avfall, og det var likt på hovedkjøkkenet. På rommene var det 3 ulike "rom" i avfallsdunken. Problemet med dette systemet er at det ikke finnes i de fleste andre land, så mange ble forvirret og kastet feil. Da kan mye av hensikten med sorteringssystemet bli borte. Man kan også stille spørsmål til hvor mye det faktisk hjelper å sortere søppelet på denne måten, når det ikke er standard over de fleste områdene på Island. Hva skjer når avfallet blir hentet og transportert til et gjennvinnings/søppelbrenningsanlegg?

Ellers var Loft et sosialt vandrerhjem, hvor man kunne ta seg litt å drikke i baren og snakke med folk fra hele verden. Hovedsakelig var klientellet gjester på vandrerhjemmet, men det var også et stort antall studenter i Reykjavik som kom på kveldene for å gjøre lekser, spille Fussball eller ta seg en øl. Blandt alle de spennende menneskene vi snakket med fra bl.a. Sør-Korea, Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Island, var bartenderen Daniel den desidert mest spennende(bilde: trykk ->) Han var en liten, trivelig kar fra London, som satt på mye kunnskap, og da spesielt om språk. Han imponerte den ene etter den andre i lokalet der han skravlet i vei på flytende Engelsk, Tysk, Fransk og Spansk, og til dels også Islandsk.
Alt i alt, Loft var et fantastisk levende sted å bo.
Golden Circle Tour er en rundtur i buss skreddersydd for turister som vil se mest mulig av Island på kortest mulig tid. Turen går fra Reykjavik sentrum ut til Geysir, Gullfoss og Þingvellir, altså tre av hovedattraksjonene på Island i én og samme tur.
På vår Golden Circle Tour var vi så heldige å få en guide som snakket Norsk, og vi fikk også et ekstra besøk på Fontana SPA.
Geysir, eller Haukadalur, er et område i sørvest-Island, øst for Reykjavik. Her finnes det mange varme kilder i et område, og noen steder også de spesielle "dammene" som kalles Geysir, eller, direkte oversatt, "utbrudd" på islandsk. Den geysiren området har fått sitt navn fra kalles Store-Geysir, men denne har ikke vært aktiv på flere år. Den største og mest aktive for øyeblikket er Strokkur(se bildet), som har utbrudd hvert 2-10 minutt med en vannsøyle av kokende vann og damp som går mellom 10 og 20 meter opp i været.

På området er det godt tilrettelagt for turister, og sikkerhet er tydelig viktig selv om islenderne ikke vil gripe for mye inn i naturen på området. Det er taugjerder i trygg avstand fra alle kokende pytter og geysirer, og på disse står det varselskilt om at vannet holder mellom 80 og 100 grader celsius.

Det er også et informasjonssenter med kafé og souvernirbutikk på stedet, og her brukte gruppen vår det meste av sin tid. Her var det tradisjonelle gensere, postkort, pelsprodukter og mye annet. Gjenstandene som blir solgt på de islandske souvernirbutikkene er for det meste unike, islandske produkter som man ikke får kjøpt andre steder i verden, og det er også mange produkter av høy kvalitet.

Denne attrasjonen er, som alle andre atttraksjoner som inngår i Golden Circle Tour, naturbasert. Det er også de naturbaserte attraksjonene som er Islands varemerke, da de er så mange, forskjellige og spesielle.
Da vi kom til Gullfoss tenkte de fleste av oss, som nordmenn, at en foss sikkert ikke kom til å bli så spesiell, men synet som møtte oss var noe helt annet enn hva vi er vant til. Vannet i fossen kommer fra elven Hvítá, og ender i en stor "dal" som er som en sprekk i landskapet. Det samlede fallet til fossen er på 32 meter.

Da vi var ved Gullfoss var det kjølig i luften, noe som resulterte i at fråden som stod fra fossen ble omdannet til iskrystaller på fjellveggen og bakken på motsatt side av fallet(se bildet). Det var mulig å gå ut på en utkikksplass på berget helt ut mot fossen, og der var det et mektig syn som møtte oss. Fossen raste ned i to platåer mot stupet, og fråden sto ut fra kanten. Dalen strakte seg langt bortover, som et arr i landskapet.

Turistsenteret der var for det meste likt andre souvernirbutikker på Island, med islandsgensere, t-skjorter og pels.
Gullfoss er i likhet med Geysir en naturbasert attraksjon.
Fontana SPA er et geotermisk bad som ligger ved innsjøen Laugarvatn, øst for Reykjavik. Rett over innsjøen fra spaet ligger Islands mest aktive vulkan, Hekla, som er et vakkert syn i horisonten.
På badet kunne vi velge mellom forskjellige "dammer" og bassenger med forskjellige temperaturer. Det gikk fra naturlig, kaldt, vann i Laugarvatn opp til 44 grader varmt vann som var naturlig varmet opp av damp fra jordas indre. Det var også badstuer på stedet.

Fontana SPA er både en naturbasert og en kulturbasert attraksjon. Naturbasert fordi det utnytter naturlige varme kilder, og kulturbasert fordi mennesker har skapt noe rundt disse naturlige kildene.

Vi hadde en positiv opplevelse av Fontana SPA, kanskje mye fordi vi kunne slappe av litt på en ellers hektisk busstur. Det var et rent og ryddig område, og i Oktober var det ikke så mye folk, så det ble en veldig avslappet atmosfære. I resepsjonsområdet var det salg av forskjellig mat, drikke og kroppspleieprodukter. I tillegg fikk vi smake på et spesielt islandsk brød, som var bakt i en gryte de gravde ned i bakken for så å la den geotermiske varmen steke deigen i 24 timer. (Se bilde: ->)
Fontana Spa er som eneste attraksjon i Golden Circle Tour kulturbasert, altså menneskeskapt.
Annlaug tar det lugnt
Þingvellir er et spennende sted både kulturelt og geografisk sett, og er både en kultur- og naturbasert attraksjon. Kulturelt sett er dette stedet hvor verdens eldste ting/domstol ble opprettet, altså Islands Allting. Dette tinget ble opprettet i år 930 e.v.t. av vikingene som bosatte seg på øya, og satte grunnlaget for det moderne alltinget som finnes på Island i dag.
Geografisk sett er Þingvellir minst like spennende. Island befinner seg rett over to tektoniske plater(jordskorpeplater), som glir fra hverandre, og Þingvellir ligger rett over denne "sprekken" som oppstår. Dette har ført til at det har reist seg en høy vegg av stein på den ene siden av dalen(se bilde) fordi den ene tektoniske platen i tillegg til å flytte seg bort fra den andre, ligger lavere enn denne. Vår guide på turen informerte oss om at plateaktiviteten under øya har ført til at dalen ved Þingvellir hvert år blir ca 7 mm bredere, samtidig som den synker med ca 4 mm. Dvs. at de siste 10 000 årene har Þingvalladalen sunket med 40 meter og blitt 70 meter bredere!

Þingvellir har på grunn av de unike kulturelle og naturlige forholdene fått en plass på UNESCOs Verdensarvliste. Dette betyr at stedet nå er fredet, og skal holdes så autentisk som mulig med tanke på kulturen. Vår guide kunne her fortelle at islenderne har fått et krav fra UNESCO om å fjerne alle grantrær på stedet, ettersom disse er plantet i senere år. Dette er imidlertid ikke gjennomført enda, da kravet om dette kom rett før finanskrisen som rammet Island hardt.

Etter en liten gåtur kom vi til et utkikspunkt hvor man kunne se ut over Þingvallavatn, og et besøkssenter med informasjon om stedets historie og fiskestammen, som til enhver tid blir filmet og vist på storskjerm.Tirsdag ble tilbragt i Reykjavik sentrum, på omvisning med den flinke guiden vår, Rognvaldur! Han har studert i Norge, så guidingen var også på norsk.
Vi gikk først til operahuset "Harpan", som lå ved havna rett nedenfor Loft. Her fortalte Rognvaldur om de spesielle vinduene i bygget, som skifter farge hele tiden. Under vårt besøk i Oktober var disse hovedsakelig rosa, til støtte for brystkreftsaken.
Deretter gikk turen gjennom havneområdet, og videre gjennom mange små og større gater, og vi fikk med oss flere severdigheter i tillegg til noen skjulte skatter. Såkalt street-art, gatekunst, var det mye av, og noen av oss sakket til tider litt etter for å sikre oss bilder av disse fargerike, spennende innslagene i gatene(bilde: trykk ->).
Etter havnen var det på tide å bevege seg oppover bakkene og rundt omkring i sentrum. Vi gikk ikke gjennom handlegaten Bankastræti, men flere sidegater, og endte opp ved den kjente kirken i Reykjavik, Hallgrímskirkja. Den kan likne på en rekke med oppstilte orgelpiper ved første øyekast, da fronten av kirken er sammensatt av flere "stolper" i forskjellige høyder. Kirkerommet var stort og lyst, og det var et fantastisk, stort kirkeorgel inne i kirken. Foran kirken står en statue av Leif Eriksson, som oppdaget Amerika. Denne statuen var en gave fra USA i 1930, da Island feiret 1000-års jubileet for Alltinget.
Videre gikk ferden enda lengre opp, til en høyde over sentrum. Her besøkte vi restauranten "Perlan" som ligger i en glasskuppel over byens store vanntanker. En av vanntankene er også omgjort til et Sagamuseum, hvor vi rakk å ta en liten tur inn før vi beveget oss videre mot Icelandairs hovedkontor i Reykjavik. Her forlot Rognvaldur oss, så fulle av ny kunnskap at vi var usikre på om vi kom til å få plass til det vi skulle snakke om hos Icelandair.
Hos Icelandair snakket vi med Markedsdirektøren, Gudmundur Oskarsson. Han snakket om Icelandairs historie, miljøsatsning og utvikling.
Icelandair ble starter for 76 år siden, og har i dag vokst seg så store at de er det eneste flyselskapet i verden som har flere brukere per år enn det er innbyggere i "hjemlandet".
Icelandair har en visjon om å kunne tilby en:
REFRESHING ICELANDIC TRAVEL EXPERIENCE
Dette innebærer at de heller enn å sette inn en ekstra seterad i flyene sine, som mange lavprisselskaper gjør, har tatt UT en seterad. Dette gjør at de får plass til færre passasjerer, men komforten øker. Dette går under Refreshing-punktet, da det blir en mer behagelig flytur for passasjeren enn hos andre flyselskaper.
"Icelandic" oppfylles ved at de integrerte skjermene i hver seterygg i tillegg til å vise et stort utvalg av filmer, TV-serier og musikk, inneholder informasjon om Island.
Icelandair skiller seg ut fra andre flyselskaper, spesielt på flygningene til Europa. Ettersom alle flyene flyr både til Europa og USA forteller Gudmundur at flyene regnes for å ha høy standard på Europaflyvninger, men de ligger litt under standarden på flyvninger til USA. For oss som fløy fra Norge, merket vi veldig godt at de satser på punktet Travel Experience. Med meget god beinplass, behagelige seter(som man kunne slå ned uten å bokstavelig talt legge seg over passasjeren bak), og de fantastiske touch-skjermene som var installert i hver seterygg. Cabincrewet var dyktige og høflige og vi fikk en god reiseopplevelse.
Strategien med å tilby gode reiseopplevelser har virket for Icelandair, og selskapet har doblet i størrelse siden 2009.
Når det kom til miljøfokus var Icelandair tydelige på at de ønsket å bli mer miljøvennlige, til tross for at de har plass til færre passasjerer enn andre, liknende flyselskaper. Et grep de har gjort, som har vist seg å være effektivt, er å bøye enden av vingen litt oppover(se bilde: trykk ->>). Ifølge Gudmundur har dette senket det gjennomsnittlige drivstofforbruket med hele 5%! De har også bestilt 14 nye fly som tas i bruk i 2016, som skal være mer miljøvennlige. For dette har de en kampanje som de kaller "Icelandair-group goes green". På hovedkontoret har de også det samme søppelsorteringssystemet som på Loft.

Det at Icelandair satser på mljø og bærekraftighet er positivt, da de her de tar i et tak for miljøet, og fler kunder vil være tilbøyelige til å velge å fly med dem.
Dette imaget blir derimot svekket når selskapet velger å fly med færre passasjerer per flyvning for at disse skal få bedre plass.
Alt i alt er det nødvendig for flyselskapets langflyvninger at de har den komforten de har, så antallet passasjerer bør de ikke øke, derfor er det positivt at de tar andre grep for å bli et mer bærekraftig flyselskap.
På onsdagen var det endelig tid for det de fleste hadde gledet seg mest til - nemlig å ri på islandshest!
Det begynte med en tidlig start på dagen, da vi ble hentet av to minibusser fra Eldhestar hestesenter klokken 8. Alle unntatt 2 av reisefølget fikk plass i den ene minibussen, så jeg og Marte satt i den andre, hvor vi fikk pratet mye med sjåføren, en ung gutt fra like ved Ålesund, som hadde flyttet til Island for å drive med hest.
Da vi kom frem til senteret fikk vi tildelt termodresser, hjelmer og en hest hver. Vi fikk først prøve ei runde med dem på en inngjerdet plass, før det bar ut i naturen. Det gikk mye i skritt til å begynne med, til vi ble vant til hestene, men så gikk det endelig over i tølting, gangarten som islandshestene er kjent for. Det sies at man skal kunne holde et fullt vinglass uten at noe søles ut mens man tølter - men da tror jeg hesten min tøltet feil. Det skumpet og skvatt i alle retninger, men nå skal det sies at hesten Bjartur, som jeg var blitt tildelt, ikke var av det livligste slaget, så det er mulig han aldri orket å faktisk tølte.
Etter rideturen fikk vi en deilig lunsj på hotellet ved ridesenteret, og deretter bar det til fjells!
Vi kjørte noen minutter i retning Reykjavik igjen, og stoppet ved foten av en rykende fjellside. Søyler av damp sto opp av fjellet flere steder på veien opp, og det var flere kokende gjørmepytter. Turen opp var bratt, men humøret ble holdt oppe av det stadig endrede landskapet, det kokende vannet og til tider sang. Hele veien lå mulighetene for et bad på toppen som en motivasjonskilde. Da vi endelig kom opp var de som ville bade raskt ute av klærne, og uti vannet, men de fleste var også raskt ute igjen! Med jenteskrik som fylte hele området lurte resten av gruppa på om vannet var for kaldt - men nei, det var for VARMT for bading. Etter noen minutters opphold hvor en kaldere elv krysset den varme ble vi i midlertid vant til varme, og hælet oss opp i de varmeste delene igjen. Alle var enige om at å bade i vann på mellom 40 og 50 grader når luften holdt en temperatur på maks 10 var en merkelig opplevelse, men noe som må oppleves!
Dette området er naturbasert, da den eneste menneskelige inngripen er stier, broer og skilting.
Etter en anstrengende dag på hesteryggen og fjelltur var det tid for middag, men først var vi på foredrag på Volcano House. Dette foredraget ble holdt av daglig leder på stedet, og handlet om bærekraftighet. Vi var alle slitne, så konsentrasjonen var ikke helt på topp, men temaet for foredraget hadde fortsatt vært interessant - forutsatt at foredragsholderen selv hadde vist litt interesse eller engasjement. Hun sto i over en time og leste opp fra et manus, og brukte en powerpoint-presentasjon hun selv ikke hadde utformet, og som derfor ikke passet til foredraget(Se bilder, tatt med 30 minutters mellomrom). Men noen fakta fikk vi med oss, og vi fikk stilt noen spørsmål - som dog ikke ble besvart. Alt i alt var foredraget bortkastet tid, da ikke en gang lærerne som var med fikk med seg alt, og noen av elevene sovnet. Foredragsholderen var en dårlig representant for Island og deres arbeid for å bli en mer bærekraftig nasjon, og personlig satt jeg ikke igjen med noe nyttig informasjon.

Volcao House i seg selv var spennende, spesielt en skjerm med oversikt over alle jordskjelv på Island de siste 48 timene! Det var også mange souvernirer som omhandlet vulkaner og andre geologiske fenomener på Island.
Dette er en kulturbasert attraksjon, som omhandler naturbaserte attraksjoner på Island.

Fish Company - middag!
Etter foredraget på Volcano House dro vi videre til Fish Company for middag. Fish Company er rangert som den beste restauranten i Reykjavik på TripAdvisor, og det var virkelig en opplevelse!
Det var et koselig, mørkt lokale som befant seg under en bro. Vi ble plassert ved to store bord, og maten kom fort. Alle hadde samme meny bestående av:
- Sennepsglasert ribbe/svinemage med Tio Pepe-saus og poteter.
- "Slow-cooked" laks med en sjysaus, kamskjell, scampi, turnips-spaghetti, røkte eplekuler og rogn.
- Tiramisu med bær, yoghurt-is, kaffemarengs og nutella.

Maten så god ut, smakte fantastisk, og servicen vertskapet ga oss var også veldig god. De fleste var enige om at det var en av de bedre matopplevelsene vi har hatt! Det var delikat tilberedt og atmosfæren i lokalet gjorde middagen til en fantastisk opplevelse.
Bærekraftighet

Det helhetlige reiselivsproduktet

Geotermisk energi

Destinasjon

Tektoniske plater

Service

Naturbaserte attraksjoner

Kulturbaserte attraksjoner
Å bruke de ressursene vi har i dag på en måte som bevarer de for fremtidige generasjoner
Hele opplevelsen når man er på reise. Inkluderer transport, overnatting, servering, attraksjoner og formidling.
Energi som utvinnes av jordvarme og damp fra "sprekker" i jordskorpa
Et sted, område med samme verdier og mål. Kommunegrenser har ikke nødvendigvis noen betydning.
Delene jordskorpa består av, som beveger seg enten mot, fra eller langs med hverandre. Platebevegelser kan skape jordskjelv.
Produkt, går på forventninger kunder har. om kunden får noe som er bedre enn forventet er dette service.
Attraksjoner som ikke er menneskeskapt, og som mennesker harutført minimalt med endringer på. Eks: Fjell, bekk, fjord.
Menneskeskapte attraksjoner, som f.eks. fornøyelsesparker, idrettsanlegg, bygninger og museer.
Det Helhetlige Reiselivs-
produktet på Island
Transport
Transport på Island er hovedsakelig bil og buss, men til tider også båt og hest. For å komme seg til Island må man bruke enten fly eller båt.Det finnes ikke tog på Island, og det er flere grunner til dette. Selv om de satser mye på bærekraft, og tog er den mest miljøvennlige måten å reise på, har det til nå ikke vært mulig å bygge ut et tognett på øya. Dette kommer av et ulendt terreng, vulkaner, men hovedsakelig jordskjelv. Det er konstant opptil flere jordskjelv på Island, noen kraftigere enn andre, så om det skulle bygges ut en jernbane ville disse måtte tåle jordskjelv og andre naturendringer, f.eks. flom. Vulkanutbrudd er også en utfordring for å bygge ut jernbanenett. Veinettet må også repareres ofte av de samme årsakene som jernbanen enda ikke er bygget ut for.
Overnatting
Det er mange forskjellige muligheter for overnatting på Island, blant annet mange vandrerhjem, hoteller og leiligheter. Det finnes i følge vår guide Rognvaldur ikke noen 5-stjerners hoteller i Reyvavik enda, men da vi var der var grunnarbeidet for et slik hotell begynt. Dette skal ligge i havna, like ved siden av operabygget Harpan.
Ifølge hjemmesiden til Hostelling International finnes det 32 vandrerhjem over hele Island, og av disse er 13 av de merket som Green Hostels. Dette gjør at uansett hvor man reiser på Island kan man finne et bærekraftig overnattingsalternativ.
Servering
Det finnes selvfølgelig mange spisemuligheter i Reykjavik, noe for enhver smak. Det er de restaurantene man finner over alt, som italiensk og asiatisk, men så finnes det også steder som serverer islandske spesialiteter. Fiske er en viktig næring på Island, så sjømat er stort, da med hval som et "eksotisk". Det er også spesielle retter som serveres, blant annet hestekjøtt, ettersom det er så mye hest på Island, og også Lundefugl. Lundefugl er fredet i Norge, så her er det ikke mulig å spise det, så det må selvsagt prøves når man har muligheten!
Attraksjoner og opplevelser
Island er et land med flest naturbaserte attraksjoner. Det er en vulkansk øy som ligger midt på skillet mellom tektoniske plater, noe som fører til uvanlige geografiske og naturlige fenomener. Varme kilder, fjellformasjoner, vulkaner og geysir er eksempler på dette. Dette er så uvanlig natur at mange turister vil velge å komme til Island kun for å se naturen.
Ut ifra de naturlige forutsetningene har islendingene laget flere attraksjoner. Geotermiske bad er de vanligste, og mest populære. Badeanleggene er også populære blant lokale.
Andre kulturbaserte attraksjoner er basert på kunst og musikk, vikinghistorie og kan også være informasjonssentre om de naturbaserte attraksjonene.


Formidling og frie goder
Formidlingen av Island foregår på flere måter, gjennom reklamer for destinasjoner, attraksjoner og serveringssteder, nyhetssaker, eller f.eks. gjennom Icelandair. Icelandair har en formidlingskampanje for Islandske destinasjoner på sine skjermer på flyene.
Frie goder på Island er offentlige toaletter, politi, ambulanse og branntjenester om det er nødvendig.
Annen service
Enkel tilgang til Turistinformasjoner, dagligvarebutikker og postkontor/postbokser i Reykjavik sentrum
Takk for turen!
Virkninger av reiselivsproduktene
Turisme påvirker på flere måter, både når det kommer til natur og kultur. Det som har størst innvirkning på naturen er for det meste transpotmidler. Fly og skip er av de verste når det kommer til forurensing av miljøet globalt sett, men lokalt er det biler som har den mest ødeleggende effekten på naturen. Muligheten for leie av såkalte "MountainTrucks" er blitt en opplevelsesattraksjon for turister, da dette gir dem muligheten til å kjøre rundt hele Island, selv i ulendt terreng og der veinettet er dårlig utbygget. Der veinettet ikke er godt utbygget eller ødelagt, vil derfor turister og islendere kjøre sin egen rute for å komme trygt frem - men ikke nødvendigvis samme rute som andre, noe som fører til slitasje på større deler av naturen. En løsning på dette problemet vil være å bygge ut veinettet bedre, men med mange jordskjelv, vulkanutbrudd og flommer er dette vanskelig. Derfor er den enkleste løsningen å endre regelverket rundt ferdsel i naturen, selv om dette kan påvirke mengden omreisende turister på Island negativt.

Kulturelt sett vil alle destinasjoner endres ettersom de blir mer attraktive for turister. Island har de siste årene blitt en mer kjent turistdestinasjon, spesielt etter finanskrisen i 2008 da alle Islands store banker ble erklært konkurs, og den islandske krona sank betraktelig i verdi. Destinasjoner som vanligvis er dyre, men som plutselig blir rimelige, er attraktive for turister. Island er et land som er kjent for terapi og spa-behandlinger, og kunne før finanskrisen virke for eksklusivt for gjennomsnittsturisten. Krisen gjorde Island mer tilgjengelig, og ifølge vår guide Rognvaldur er det regnet med at det har vært ca 800.000 turister i landet i 2013. Dette tallet er eksklusive transfer-passasjerer, så det totale tallet blir ca 1,4 millioner beøkende i året, og tallet vokser. Dette har ført til at turisme er den 3 største næringen på Island i dag.
Dette fører til at samfunnet må tilpasse seg turistene ved å bygge overnattingssteder, sørge for å ha gode serveringsmuligheter og attraksjoner/opplevelser. Salg av lokale produkter og klær blir også utvidet med økt turisme, så shoppingmuligheter endres.

Noen vil si turisme utvisker den originale kulturen på en destinasjon, ved at samfunnet tilpasser seg for mye til turismen, og ikke tenker bærekraftig på hverken natur eller kutur. På Island er det delvis internasjonalisert med f.eks italienske og asiatiske serveringssteder, o.l., men det tradisjonelle Islandske er fortsatt synlig. Souvernirbutikkene er plassert med jevne mellomrom, og produktene er av god kvalitet, så islendere kan også selv gå inn hit og kjøpe seg noe. Jeg vil si den Islandske kulturen er nokså uberørt av den økende turismen, og det faktum at det ligger midt mellom Europa og Amerika, som begge kulturelt sett utøver stor innflytelse på andre land i verden.

Island er delvis påvirket av andre kulturer, spesielt den amerikanske når det kommer til klær o.l., men det islandske særpreget er tydelig over alt hvor man snur seg. Det er islandske mønstre, pelsprodukter, og spesiell mat. Slik turismen er pr i dag er ikke kulturen mye påvirket, men med det raskt økende antallet turister i året, kan det bare være et spørsmål om tid før kulturen begynner å endres mot en mer internasjonalisert kulyur.
LAGET AV
RIKKE KALBAKK
Full transcript