Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Grasimile

No description
by

Marya Bulgaru

on 4 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Grasimile

Grasimile
Rolul Biologic
Raspindirea in natura
Clasificarea Grasimilor
Importanta industriala
Grasimile au o larga utilitate in industria sapunurilor si luminarilor, a preparatelor medicinale si cosmetice.Acestea au un rol de solvent in cazul unor vitamine, al produselor ce dau gust si culoare alimentelor.Capacitatea grasimilor de a se polimeriza are si ea o aplicare practica.Fiind depuse in strat subtire, uleiurile de floarea soarelui,de porumb,de cinepa,de in etc. ,cu timpul se usuca si formeaza pelicule transparente,elastice si stabile la actiunea factorilor externi (uleiurile sicative) .Aceasta proprietatea a uleiurilor sta la baza intrebuintariilor pentru producerea industriala a vopselelor,a uleiurilor de firnis,a lacurilor, a linoleumurilor

Grăsimile sunt amestecuri complexe naturale, formate în principal din esteri ai glicerinei cu acizii grași, numiți gliceride. Se mai găsesc în afară de gliceride și ceruri, vitamine, fosfatide etc.
Grasimile se folosesc in alimentatie; necesarul zilnic pentru un adult este de 100g grasimi. Prinhidrogenarea catalitica a unor uleiuri vegetale (de soia, de rapita), se obtin grasimi solide din care seprepara margarina. Se folosesc la fabricareasapunurilor, a unsorilor, a lacurilor si vopselelor (pebaza de ulei) si uneori drept combustibil.
Grasimile sunt substante organiceproduse atat in regnul animal ( stocareaavandloc in tesutulsubcutanal, in epiploonsauin jurulorganelorinterne) iarplanteleilacumuleazain jurulelementelorreproducatoare.Dincelemaivechitimpurigrasimilesi-au gasitdiferiteintrebuintariinalimentatie, medicina, industrie.
In plante, grasimea ia nastere prin transformarea glucidelor, sub influenta enzimelor. S-a constatat ca prin maturizare, plantele saracesc in amidon si zaharuri, imbogatindu-si continutul in ulei.
Saturate
Nesaturate
O grasime nesaturata este o grasime sau un acid gras care are cel putin o legatura dubla in cadrul lantului de acizi grasi.
O grasime este monosaturata daca are o legatura dubla si polisaturata daca are mai multe legaturi duble.
O grasime este saturata atunci cand nu are legaturi duble si este saturata cu atomi de hidrogen

Grasimile nesaturate contin mai putina energie si datorita structurii lor duc la scaderea colesterolului LDL din sange daca inlocuiesc grasimile saturate.

Exemple de grasimi nesaturate sunt acidul palmitoleic , acidul oleic , acidul myristoleic , acidul linoleic , şi acidul arahidonic.
Produse alimentare care conţin grăsimi nesaturate sunt avocado , nuci , şi uleiuri vegetale , cum ar fi canola şi uleiurile de măsline .
Desi grasimile nesaturate sunt mult mai sanatoase decat cele saturate este recomandat sa nu se depaseasca 30% din totalul dietei ( de ex 67 grame la o dieta de 200 calorii )
Printre alimentele care conţin un procent ridicat de grasimi saturate sunt: produsele lactate (în special brânza , dar, de asemenea, unt si smantana); grăsimi animale, cum ar fi slanina , untura şi grasimea din carne ,ouă , ciocolată, şi fructe cu coajă lemnoasă, ulei de cocos , ulei de bumbac , ulei de palmier, ciocolata , şi anumite alimente preparate.
Lista de acizi graşi saturaţi
acid butiric ( în unt )
acid lauric (în ulei de cocos , ulei de palmier , si laptele matern )
acid miristic (în vacă de lapte şi produse lactate)
acidul palmitic (în ulei de palmier şi carne )
acidul stearic ( în carne şi unt de cacao )
Grasimile mononesaturate sunt gasite impreuna cu grasimi saturate din alimente naturale, cum ar fi carne rosie , produse din lapte integral, nuci şi fructe de mare, masline si avocado . Uleiul de masline are un continut de aproximativ 75% grasimi mononesaturate în timp ce uleiul din seminţe de ceai contine de obicei peste 80% grasimi mononesaturate seul (grăsime de carne de vită) contine 50% grasimi mononesaturate şi untura aproximativ 40% grasimi mononesaturate.
Alte surse: ulei de nuci de macadamia, ulei de seminte de struguri , ulei de arahide, ulei de susan , ulei de porumb , popcorn , cereale integrale de grâu , cereale , fulgi de ovăz , ulei de sofran , ulei de floarea soarelui , ulei de ceai-Camellia , şi ulei de avocado .
Monosaturate
Polinesaturate
peşte (somon sălbatic - 2,5 grame la 100 de grame)
boabe întregi de grâu (0,8 grame la 100 de grame)
unt de arahide (14,2 grame la 100 de grame)
banane (cu toate acestea, la 0.33 grame de grasimi per portie, aceste alimente este considerat "fără grăsimi", după standardele FDA)
seminţe de floarea-soarelui
seminţe de cânepă
Sursă primară de energie, care genereaza până la 70% din totalul de energie incondiții de repaus, de asemenea reprezentând un combustibil eficient pentru asusține activitatea fizică, în special în timpul antrenamentului de rezistenta
caldura corpului este pastrată și datorită existenței stratului de grăsime subcutanat.
componenta esențiala a membranelor
celulare si a nervilor (tecile de mielina)
organele vitale sunt susținute și protejate de către depozitele adipoase
toți hormonii steroidieni sunt produși din colesterol

vitaminele liposolubile sunt depozitate si transportate în organism prin intermediul lipidelor
Exces :
In general, excesul de grasimi in alimentatie poate conduce la cresterea in greutatesi obezitate, boli cardiace, hipertensiune arteriala, diabet, cancere
Insuficienta:
Persoanele cu insuficienta de grasimi, duc lipsa de energie sporita,iar competenta necesara a membranelor celulare nu este asigurata .Deasemenea organismul acestora intimpina dificultati la producerea unor hormoni de baza si asimilarea vitaminelor are loc mai greu.
Boala cea mai frecventa cauzata de insuficienta de grasimi este anorexia.
Full transcript