Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

LIGJI I TRETE I MENDELIT

No description
by

LC Mataj

on 26 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of LIGJI I TRETE I MENDELIT

Ne breznine e dyte mori : 315 kokrra e lemuar dhe ngjyre e verdhe .
108 kokrra e lemuar dhe ngjyre e gjelber
101 kokrra e rrudhosur dhe ngjyre e verdhe
32 kokrra e rrudhosur dhe ngjyre e gjelber
KUSH ISHTE GREGOR MENDELI ?
Gregor Mendel ishte biolog dhe një prift austriak. Më 1856 filloi duke punuar me kryqëzimin e disa bizeleve qe i kishte mbjellur ne kopshtin e manastirit. Ai i përmblodhi këto eksperimente ne tre ligje, qe sot njihen me emrin Ligjet e Mendelit. Babai i shkencës, siç quhet ndryshe Mendeli (Johann Gragor Mendel) lindi në Heizendorf më 22 korrik 1822. Fëmijrinë e tij Mendeli e kaloi në varfëri. Nga familja e tij ai arriti te marre njohuri te mira mbi mbjelljen e frutave, gjë qe e lidhi atë edhe me profesore qe e edukuan Mendelin ne drejtimin shkencor.
3 LIGJET E MENDELIT
LIGJI I PARE : LIGJI I NJETRAJTSHMERISE-Pasardhesit lindin 100% heterozigot
LIGJI I DYTE : LIGJI I ZBERTHIMIT TE TIPAREVE-Te pasardhesit e breznise se dyte shfaqet tipari recesiv.
LIGJI I TRETE : LIGJI I PAVARSISE SE TIPAREVE -TARSHEGIMIA E DY OSE ME SHUME TIPAREVE DHE ZBERTHIMI NE RAPORTIN 9:3:3:1
LIGJI I 3-TE
EKSPERIMENTI I KRYER
Mendeli mori ne shqyrtim tipare te vecanta ,te kunderta dhe te ndryshme.
si objekt studimi mori bizelen
studioi hibridet e dala gjate kryqezimeve te ndryshme ne baze te tejcuarjes se tipareve te kunderta, nga prinderit tek pasardhesit.
CFARE ESHTE GJENETIKA ?
Gjenetika eshte shkenca qe studion menyren dhe mekanizmat e transmetimit dhe te ndryshimit te tipareve nga prinderit tek pasardhesit . Koncepti themelor i gjenetikes eshte qe trashegimi i ketyre tipareve kontrollohet nga faktoret e trashegimise qe quhen gjene .Mekanizmat e percuarjes se tipareve nga prinderit te pasardhesit jane te nderlikuara. Mendeli ishte ai qe zbuloi ligjshmerine e trashegimise se tipareve.
Ne themel te gjenetikes moderne qendrojne ligjet e Mendelit
Kur analizohet trashegimia e dy ose me shume tipareve dihibride vihet re grupimi i pavarur i tyre. Ne kryqezim zberthimi ne f2 behet ne raportin 9:3:3:1 .
Numri i fenotipeve ne f2 gjendet me fomulen 2 ne fuqi n,ndersa numri i gjenotipeve gjendet me fomulen 3 ne fuqi n.

TIPARET QE MORI MENDELI
Tiparet qe mori mendeli ne shqyrtim Mendeli:
gjatesia e bimes
forma e kokrres
ngjyra e kokrres
ngjyra e lules
vendosja e lules
ngjyra e bishtajave
forma e bishtajave
REZULTATET QE NXORRI MENDELI

ME PAK FJALE NXORRI RAPORTIN E PAVARSISE SE TIPAREVE QE ISHTE 9:3:3:1 .
SIPAS MENDELIT TIPARET TRENSMETOHEN NE MENYRE TE PAVARUR NGA PRINDERIT TE PASARDHESI.
LIGJI I PAVARSISE SE TIPAREVE POHON SE GJENET NDAHEN NE MENYRE TE PAVARUR NGA NJERI-TJETRI GJATE FORMIMIT TE GAMETEVE.
Cfare beri mendeli?
Njerin nga prinderit e mori me dy tipare dominante (kokerr e lemuar dhe ngjyre e verdhe )
prindin tjeter e mori me dy tiare recesiv(kokerr e rrudhosur dhe ngjyre e gjelber).
PERFUNDIMI
TEMA: LIGJI I TRETE I MENDELIT
Objektivat:

Grupi i 6 :
Nela Mataj
Rei Sita
Migena Vukzaj
Olesa shllaku
Renata Shehu
Sonila Myrtezai
Valbon Agolli
CILAT JANE DISA PREJ MUTACIONEVE NUMERIKE SEKSUALE ?
MUTACIONE NUMERIKE
Mutacione numerike seksuale konsiderohen ato mutacione qe ndryshojne numrin e kromozomeve seksuale.
Njerezit qe kane ne kromozomet seksuale gjenotipin XXX , XXY , XYY quhen trizomike,kurse ato qe e kane gjenotipin X0 quhen monozomike.
Crregullimet e kromozomit X shkaktoohen per skak te moszberthimit te ketyre kromozomeve gjate mejozes.


Sindromen Klinfelter:
47 , XXY. Nje mashkull me kete sindrome ka dy ose me shume kromozome X pervec nje kromozomi Y .Individet e prekur jane sterilet dhe jane me shume tipare femerore
47 XYY
Jane meshkuj qe kane dy kromozome Y ne vend te nje, te cilet kane tipare te theksuara mashkullore. Zakonisht ,jane me shtatlarte sesa mesatarja, priren qe te kene nje inteligjence me te ulet se normalja dhe shfaqin shenja dhune
TRISOMIA XXX
Femrat me kete sindrome mund te kene crregullime fizike, parregullsi ne riprodhim dhe inteligjence te ulet.
SINDROMA TURNER 45 X0
Eshte shembulli i nje monozomie. Shfaqet te femrat me mungese te nje kromozomi x. Ato kane fizik te shkurtet , jane sterile dhe mund te kene defekte te bashkelindura te zemres.
FUND
te diskutojme per gjenetiken
te informohemi per Mendelin
te shpjegojme ligjin e trete te Mendelit
te zbulojme se si arriti ne perfumdim Mendeli
te analizojme tipat e mutacioneve
MUTACIONE NUMERIKE SEKSUALE
Full transcript