Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

BUDDHISMENS MANGFOLD

No description
by

Peter Nordby

on 18 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of BUDDHISMENS MANGFOLD

BUDDHISMENS MANGFOLD
Theravada, Mahayana og Vajrayana
Theravada
Theravada, også kalt de eldstes lære, er den mest utbredte retningen i Sri Lanka, Burma, Thailand, Kampuchea og Laos. Læren i Theravada går for å være mest nøyaktig Buddhas ord - ritualer, tro og verdenssyn er minst mulig endret siden Buddhas levetid.
Mayahana
Mahayana betyr stort kjøretøy, som da symboliserer at retning mener at alle kan nå oppvåkning. Mahayana legger vekt på universell medfølelse og å rense sinnet. Retningen oppsto i 1. århundre e.Kr., 500 år etter at Siddharta Gautama oppnådde Nirvana. Tilhengere av Mayahana mener at de, i motsetning til Vajrayana, kunne få hjelp av Bodhisattvaer til å oppnå Nirvana.
Vajrayana
Vajrayana er også kalt "Diamantveien". Dette er fordi målet er å kunne se som en diamant, direkte gjennom alt. Denne retningen har forskjellige åndelige teknikker (også kalt "tantra") for å oppnå Nirvana raskere.Vajrayana er en retning innenfor Mahayana-Buddhismen, og deler mange syn og tanker. Vajrayana er en av de tre "veiene" innenfor Buddhismen i både Japan og Tibet. Mens Tibet, som oss, kaller retningen for Vajrayana, kaller Japan retningen for Shingon.
De fire edle sannheter
Dukkha:
Alt verdslig liv er utilfredsstillende, splittet og innebærer lidelse.
Samudaya:
Det finnes årsak til lidelse: innbilning og forutinntatthet, grådighet, hat, arroganse og misunnelse (sinnsgiftene).
Nirodha:
Det finnes en ende på lidelse, som er nirvana.
Magga:
Det finnes en vei som leder ut av lidelsen, Den åttedelte veien.
Den åttedelte vei
Fullkommen forståelse eller perspektiv
Riktig tankemåte
Riktig tale
Riktig oppførsel
Riktig levebrød
Riktig bestrebelse
Riktig sindighet
Riktig konsentrasjon

De fem retningslinjer for etisk livsførsel
Jeg avstår fra å skade levende skapninger (drap, vold)
Jeg avstår fra å ta ting som ikke har blitt gitt meg (tyveri)
Jeg avstår fra seksuelle utskeielser (seksuelt misbruk)
Jeg avstår fra ukorrekt bruk av tale (lyve, frastøtende språk, baktaling, tomt prat)
Jeg avstår fra rusmidler som forkludrer sinnet og resulterer i likegyldighet
Middelveien
Buddha mente at for å oppnå Nirvana, måtte du følgden gylne middelveien. Han oppnådde Nirvana da han ga opp askesen. Ikke da han holdt på med sin ekstreme askese, og ikke da han levde som prins.
De tre juveler
Inntil jeg oppnår Opplysning,
tar jeg tilflukt i De tre juveler;
Buddha, Dharma og Sangha.
Bodhisattva
En som har oppnådd Nirvana, men vil bli igjen på jorden for å hjelpe andre menneser til å nå oppvåkning.
Rundt 400 år f.Kr. delte Buddhismen seg inn i to deler. Sangha, det buddhistiske fellesskapet av munker og nonner, ble ueninge om reglene i buddhismen og om hvordan man oppnådde Nirvana. De delte seg da opp i Sthaviravada, som mente at det ikke skulle skje endringer i reglene, og Mahasanghika, som tok bort noen av de originale reglene. Det finnes mange underretninger av disse to i dag, som f.eks. Theravada, som stammer fra Sthaviravada, Mahayana, som stammer fra Mahasanghika, og Vajrayana, som stammer fra Mahayana.
Læringssetninger i Buddhismen
Ulikheter - Mahayana, Theravada og Vajrayana
Mens Mahayana og Vajrayana tror på Bodhisattvaer, tror Theravada på Arhat, en som først lytter til Dharma, så bryter Samsara.
Det er ulike symboler som brukes oftere i noen retninger enn andre, i Vajrayana brukes f.eks. et lyn eller en diamant for å symbolisere Vajra, i Mahayana er lotusblomsten og dharma-hjulet viktigst, og i Theravada er Buddha, dharma-hjulet, og andre ting som symboliserer buddhismen som en helhet viktig.
Theravada mener at det bare er munker som kan oppnå frelse, Mahayana mener at alle kan oppnå frelse med hjelp av en bodhisattva, og Vajrayana mener at frelse bare er for innvidde.


Likheter - Mahayana, Theravada og Vajrayana
Alle retningene aksepterer Buddha som lærer og grunnlegger.
Alle retningene har de samme fire edle sannheter.
Alle retningene har den samme åttedelte vei.
Alle retningene er enige om at det ikke finnes en skaper eller guddommelig leder.
Det rene land
Det rene land er en retning innenfor mahayana-buddhismen som tror på et helt eget sted når man nesten har oppnådd nirvana – et land hvor kunnskap, kjærlighet og fred står i sentrum og som kun er for bodhisattvaer. Retningen oppsto på grunnlag av en person i buddhistisk mytologi, Amitabha. Han sverget på at når han en gang oppnådde Nirvana ville hans bosted være det reneste i universet. Det rene land er som et paradis hvor det er umulig å gjøre ugjerninger og dermed er man kun et steg unna Nirvana.
Zen/Chan
Tilhengere av Zenbuddhismen tror på oppvåkning gjennom meditasjon. Mennesket er i en søvnig tilstand og må vekkes. Under meditasjon skal man fortrenge mørket inni seg til alt som er igjen er et lys og du vekkes. Zen er en livsstil og en må med full konsentrasjon og åpent hjerte meditere for og virkelig bli vekket. Det finnes to zenskoler med forskjellige teknikker for meditasjon og oppvåkning, Rinzai og Soto.

Chan er det kinesiske navnet for Zen og det var i Kina ideen om meditasjon for å bli oppvekket oppsto på 500-tallet. I Kina hadde det sin storhetstid fra rundt 600-1100 e.Kr. men det var spesielt i Japan zenbuddhismen ble stort. De gamle samuraiene var de første som tok retningen til seg der for den passet med deres livsstil. En kriger måtte være rolig og kontrollert under et slag og meditasjon hjalp dem med å oppnå denne roen. Zenbuddhismen forble stort i Japan til og med etter samuraienes fall på 1800-tallet. I dag er Zenbuddhismen mest utbredt i Japan, Kina, Korea og Vietnam.
Full transcript