Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Oorlogswinter

No description
by

Anna De Jonge

on 9 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Oorlogswinter

Oorlogswinter
De titel van het boek is Oorlogswinter. Het verhaal speelt zich grotendeels af in de winter van 1944-1945. In die tijd was het oorlog. Vandaar ook de naam Oorlogswinter.
Jan Terlouw is 79 jaar en geboren in 1931 in Kamperveen. Hij was politicus voor D66. Hij vertelde altijd zelfverzonnen verhaaltjes aan zijn kinderen. Zijn vrouw spoorde hem aan om ze te laten publiceren. Zijn eerste boek was Pjotr uit 1970. In totaal heeft hij al 24 boeken geschreven, de meeste zijn jeugdboeken. Zijn boeken Oorlogswinter, Briefgeheim en Koning van Katoren zijn verfilmd.
Periode
Oorlogswinter speelt zich af in de tweede wereldoorlog , in 1944 tot 1945 . Dat blijkt uit het verzet waar af en toe wat over gezegd wordt. De Duitse soldaten die door de straten rijden, de Joden die een gele ster moeten dragen, Hitler die af en toe in het boek genoemd word.
Inhoud

De titel
Schrijfer
Plaats
Periode
Hoofdpersonen
Verfilming
Samenvatting
Voorlezen
Spanning
Voorwerp
MeningTitel
Schrijver
Plaats
Het boek speelt zich af in Nederland. In het plaatsje Vlank , dat ligt vlak bij Zwolle. Af en toe is Michiel ook wel te vinden bij de IJsel. De grote rivier waar veel gebeurtenissen plaats vonden.

Hoofdpersonen
Michiel van Beusekom: Michiel is 15 jaar, maar hij verzet zich in de oorlog als een volwassenen. Hij is de zoon van de burgemeester en als hij vermoord wordt door de Duitsers, gaat hij zich helemaal verzetten tegen de oorlog. Hij verzorgt een gewonde Engelse piloot in het bos. Verder hielp hij altijd voorbijtrekkende mensen, die een kapotte kar, fiets, trekker hadden.

Dirk Knopper: Dirk is de buurjongen van Michiel, die een Engelse piloot in het bos verzorgt. Toen hij opgepakt werd, had Michiel het voor hem over genomen. Dirk is 21 jaar.

Jack: Hij is een Engelse piloot in de oorlog. Hij was neergestort in het bos en daar was hij gewond mee geraakt. Gelukkig had Dirk hem gevonden en hem verzorgd in een schuilplaats in het bos. Omdat zijn wonden niet snel helen, komt Erica af en toe naar de schuilplaats om het te helpen. Jack en Erica krijgen ook een relatie met elkaar.

Erica van Beusekom: zij is de zus van Michiel. Zij heeft een opleiding verpleging gedaan en dat komt in de oorlog goed van pas. Zij helpt allerlei mensen, onder andere Jack. Erica krijgt daardoor een relatie met Jack.

Oom Ben: Ben doet zich eerst voor als een man die in het verzet zit. Daardoor vertrouwt Michiel hem wel en vertelt hem allerlei dingen. Later in het verhaal merkt hij dat Ben een verader is. En kan hij Jack op tijd redden.

Meneer Postma: toen er nog geen oorlog was, was het de meester van Michiel. Nu is hij hoofd van het verzet.

Schafter: iedereen dacht dat hij de verrader was, maar dat deed hij om schijn te wekken bij de Duitsers, want zelf had hij drie joden in huis.
Michiel van Beusekom: Michiel is 15 jaar. Hij is de zoon van de burgemeester en als zijn vader vermoord wordt door de Duitsers, gaat hij zich verzetten in de oorlog. Hij verzorgt een gewonde Engelse piloot in het bos. Verder hielp hij altijd voorbijtrekkende mensen, die een kapotte kar, fiets, trekker hadden.

Dirk Knopper: Dirk is de buurjongen van Michiel, die een Engelse piloot in het bos verzorgt. Toen hij opgepakt werd, had Michiel het voor hem over genomen. Dirk is 21 jaar.

Jack: Hij is een Engelse piloot in de oorlog. Hij was neergestort in het bos en daar was hij gewond mee geraakt. Dirk hem gevonden en hem verzorgd in een schuilplaats in het bos. Jack en Erica krijgen een relatie met elkaar.

Erica van Beusekom: zij is de zus van Michiel. Zij heeft een opleiding verpleging gedaan. Zij helpt allerlei mensen, onder andere Jack. Erica krijgt daardoor een relatie met Jack.

Oom Ben: Ben doet zich eerst voor als een man die in het verzet zit. Daardoor vertrouwt Michiel hem wel en vertelt hem allerlei dingen. Later in het verhaal merkt hij dat Ben een verader is. En kan hij Jack op tijd redden.

Meneer Postma: toen er nog geen oorlog was, was het de meester van Michiel. Nu is hij hoofd van het verzet.

Schafter: iedereen dacht dat hij de verrader was, maar dat deed hij om schijn te wekken bij de Duitsers, want zelf had hij drie joden in huis.Samenvatting
Michiel van Beusekom is een jongen van 15 jaar. Michiel is al erg volwassen en krijgt op een gegeven moment van zijn buurjongen Dirk een brief. Hierbij zegt Dirk dat hij en drie anderen het distributiekantoor van de Duitsers gaan overvallen. Als dit mislukt, moet Michiel de brief aan Bertus geven. De overval mislukt en Michiel wil de brief naar Bertus brengen. Maar hij is dan al opgepakt door de Duitse bezetters. Michiel besluit zelf de brief te openen en raakt door de inhoud van de brief verwikkeld in het verzetsleven. In de brief staat dat er een Engelse piloot is neergestort en in het bos is ondergedoken. Deze piloot heet Jack en is gewond. Michiel moet hem nu verzorgen. Later komt hij er achter dat Jack een Duitser in het bos heeft doodgeschoten. Toen de Duitsers hoorden dat er een soldaat van het Duitse leger was neergeschoten, pakten ze 10 gewone burgers op, waaronder ook de vader van Michiel. Ze werden pas vrij gelaten als degene die de Duitser doodgeschoten had zich kwam melden. Omdat niemand dat deed werden vijf van de tien mannen opgehangen, ook de vader van Michiel.Omdat Jack nog steeds gewond is neemt hij zijn zus Erica in vertrouwen. Zijn zus is verpleegster en zij kan de piloot verzorgen. Ook informeert hij zijn oom Ben. Hij blijkt aan het eind van het boek een verrader te zijn, terwijl Michiel al die tijd dacht dat Schafter de verrader in het dorp was. Maar Schafter had zelf joden mensen in zijn huis die bij hem ondergedoken waren. Aan het einde van het boek wordt oom Ben doodgeschoten omdat ze bang zijn dat hij anders nog meer gaat verraden wat met het verzet te maken heeft.

Verfilming
Mening
Ik vond het een leuk en spannend boek. Het boek komt geloofwaardig over en ik vond het vrij leerzaam want doordat het vrij realistisch is besef je dat oorlog eigenlijk nooit meer mag voorkomen. Ik kan iedereen het boek aanraden omdat het spannend is en je leest het daarom snel uit.
Einde
Voorlezen
Ik vind het pysiologiche
spanning omdat je de hoofdpersoon
goed leert kennen.
Omdat dit met de oorlog te maken heeft
Ik heb het persoonsbewijs,
Van mijn opa zijn vader bij me.
Voorwerp
Full transcript