Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Onmacht

No description
by

claudia van der Meij

on 25 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Onmacht

Onmacht Wat is boosheid Boosheid is geen ‘slechte’ emotie. Het
is wel belangrijk voor jezelf
en anderen hoe je met je boosheid
omgaat. Frustratie of kwetsing Hoe ontstaat boosheid Karakter Omgeving Door boos te worden laat je ander
merken dat je, je gekwetst voelt. Het
uiten van je boosheid is dan een manier
om de pijn te verzachten.
Het kan ook zijn dat je de boosheid niet
uit. De boosheid gaat dan aan je vreten
en kropt op. Maar vaak voelt dit prettiger
dan je boosheid te uiten, omdat je bang
bent voor de reactie van de ander. Wat iemand heeft meegemaakt en hoe iemands karakter is, speelt een rol in hoe diegene omgaat met zijn boosheid.

Mensen die zich afhankelijk voelen van de waardering van anderen zijn vaak bang om boos te worden. Deze mensen voelen zich wel boos maar denken dat als ze dit laten merken, het gevolg is dat de anderen hen niet meer aardig zullen vinden.
Geremde mensen durven durven hun boosheid niet de vrije loop te laten, omdat zij het idee hebben dat zij zichzelf niet mee onder controle hebben. Opvoeding draagt ook bij aan de manier waarop iemand omgaat met boosheid. Als iemand vroeger niet gecorrigeerd werd op agressief gedrag, dan kan diegene op latere leeftijd nog steeds het verkeerde gedrag vertonen. Ook als ouders die boos of agressief zijn tegen hun kinderen, kan dienen als aanleiding dat kinderen snel boos zijn of agressief gedrag vertonen.
In een strenge omgeving kan iemand onder druk komen te staan van meerdere gevoelens van boosheid. Hitte of druk kan gevoelens van irritatie of boosheid veroorzaken. Wat kun je er zelf tegen doen - Als uw woede op een bepaald moment ongelegen komt, dan kunt u het proberen om te zetten in iets anders. Zo kunt u bijvoorbeeld op een kussen slaan. Ook kunt u diegene een boze brief schrijven maar deze niet opsturen. De brief kunt u later eventueel overlezen en hieruit opmaken hoe (on)redelijk uw boosheid was.

- Begrip doet wonderen, maar het heeft wel wat tijd nodig. Als u uw eigen gevoelens nagaat en daarna die van anderen, dan kan daarmee veel woede gesust worden. U kunt bijvoorbeeld een kwetsende opmerking van een ander op een andere manier in het hoofd proberen te formuleren, zodat het minder kwetsend klinkt. Probeer uw frustratie te uiten vanuit uzelf in plaats van verwijten te maken naar de ander. U kunt bijvoorbeeld zeggen: 'Ik ben boos, ik vind dat je me pijn hebt gedaan'. Dan voelt de ander zich minder aangevallen en is er een gesprek mogelijk.

- Als uw boosheid omslaat in lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, probeer dan de volgende keer anders om te gaan met uw gevoelens. Gebruik uw lichamelijke gevoel als een signaal dat u uw emoties moet uiten.

- Alcohol verlaagt de drempel om agressief te reageren. Wanneer u onder invloed bent van alcohol kunt u ruzie daarom beter vermijden. Dit geldt ook voor het uitpraten van ruzies. Adviezen Boosheid uiten, is iets wat iedereen moet leren. Iedereen heeft een eigen gevoel van boosheid. De een wordt door andere dingen gekwetst dan de ander. Het kan moeilijk zijn om een gevoel zoals boosheid de vrij loop te laten. Als je op een eerlijke manier boos kunt worden op mensen in je omgeving, dan kan dit achteraf vaak de band juist verstevigen. Met het uiten van boosheid verdwijnt vaak ook uw gekwetstheid. Ten slotte is het belangrijk dat u boosheid redelijk is. Boos zijn mag!
Boosheid uiten is een natuurlijke gezonde reactie die nodig is om uw gevoelens in evenwicht te houden. Belangrijk is dat je, je richt op dat gene waarom je boos bent en wijk niet af naar andere momenten of voorvallen. Respecteer je eigen gevoelens. Het is belangrijk dat je de ander op een duidelijke manier laat merken waarom je boos bent. Bekijk het probleem niet alleen vanuit je zelf maar ook van uit te gene waarop je boos bent. Op die manier kun je na gaan hoe diegene het misschien bedoelde maar op de verkeerde manier heeft over gebracht op jou. Als je, je zelf na het uiten van je boosheid beter voelt, zonder de ander te kwetsen. Kun je er vanuit gaan dat je dan te maken hebt met gezonde boosheid. Je zelf opvreten
Als je je boosheid niet uit, dan kan het gaan vreten aan jezelf. Als je regelmatig de voor u belangrijke zaken inslikt, kun je op den duur door je frustraties ontploffen, terwijl het eigenlijk maar om iets kleins gaat. Dan is het voor je zelf en voor de ander niet meer duidelijk waarom je eigenlijk boos was. Lieverd ik hou van je (L) Xxx
Full transcript