Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Curentul electric

No description
by

Camarasan Andra

on 22 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Curentul electric

Curentul electric reprezintă deplasarea dirijată a sarcinilor electrice.
Există două mărimi fizice care caracterizează curentul electric : intensitatea curentului electric, numită adesea simplu tot curentul electric, caracterizează global curentul măsurănd cantitatea de sarcină electrică ce străbate secţiunea considerată în unitatea de timp. Se măsoară în amperi.
densitatea de curent este o mărime vectorială asociată fiecărui punct, intensitatea curentului regăsindu-se ca integrală pe întreaga secţiune a conductorului din densitatea de curent. Se măsoară în amperi pe metru pătrat.

Curentul electric
Curentul electric & Circuitul electric
Clasificarea curentului electric
Curentul electric se clasifica dupa:

Curent continuu
Curent electric care circula intr-o singura directie si nu isi schimba sensul asa cum o face -> curentul alternativ. Curentul electric produs de o baterie este curent continuu.

Curent alternativ
Curent electric care curge o anumita perioada de timp intr-un sens si apoi, in sens opus, altfel spus, este un curent care curge in sensuri alternative prin sau de-a lungul unui circuit. Energia electrica este generata de obicei de catre statiile de putere sub forma de curent alternativ. Curentii alternativi pot fi utilizati atat ca sursa de putere, cat si la iluminat.Elementele de circuit electric
generator electric (baterie)
bec
intrerupator
fire conductoare
motor
soneria electrica
Circuitul electric
Circuitul electric este o rețea electrică în buclă închisă ce include componente electrice și (evtl. electromecanice), realizându-se astfel o cale închisă (cu dus și întors) pentru curentul electric.
Ansamblul format din generator electric, fire conductoare de legatura si receptori (consumatori) reprezinta un circuit electric.
Generatorul electric (ex: bateria) are rolul de a produce si mentine curent electric intr-un circuit.
Receptorul (exemple: becul, resoul, fierul de calcat) este un dispozitiv care functioneaza numai atunci cand este strabatut de curent electric.
Reguli de protectie
Proiect realizat de:
Furcea Alexandra
Helga Şeulean
Cămărăşan Andra

Importantanta
Opreste curentul!
Inaintea oricarei interventii, pui pe pozitia OFF sigurantele automate sau, ca in cazul unei locuinte mai vechi, desurubezi fuzibilele din panou, intotdeauna pe-amandoua, Faza si Nul; chiar daca ai scos sigurantele fuzibile, in panoul electric exista, inca, curent, asadar nu ai ce cauta cu degetele sau cu obiecte metalice in soclurile ramase goale. Unele panouri electrice mai vechi au grafice cu legaturile sigurantelor la circuite ce pot fi vagi si inexacte in urma schimbarilor facute anterior. De aceea,verifica daca
circuitul electric e lipsit de curent!
Nu atinge suprafete metalice atunci cand probezi circuitul de Faza
! Metalul conduce foarte bine electricitatea si daca se-ntampla s-atingi firul de Faza in acelasi timp cu caloriferul, iti risti viata.
Sa NU fii pe Fază ! este indemnul ce trebuie urmat aici.
Nu sta pe o podea umeda!
Acoper-o cu un covoras uscat sau din cauciuc !
Nu lucra cu electricitate cand esti ud sau transpirat excesiv
- pune-ti haine uscate!ori descult - foloseste incaltaminte cu talpa de cauciuc lipita!
Manuieste unelte sigure (surubelnite, patent, clesti) cu manere izolate de fabrica(PVC, Nylon),
nu acoperite cu scotch!
Si nu uita sa-ti protejezi ochii!
Daca esti inundat,
nu cauta sa aprinzi lumina, foloseste-te de o lumina portabila (lanterna, lumanare, lampa cu gaz) pt. a ajunge la panoul electric exterior de unde intrerupi curentul la general!


Viata moderna nu poate fi conceputa fara energie electrica. Astfel, cea mai mare parte a descoperirilor din ultimul secol nu ar fi fost realizate daca nu ar fi existat energia electrica. Aceasta e folosita pretutindeni. Presupunând ca, brusc, am fi lipsiti de energie, iata ce s-ar întâmpla :
- lipsa luminii electrice
- caderea sistemelor informatice
- probleme imense cu transporturile (tramvaie, trenuri, avioane, masini cu sistem de aprindere etc.) ; cele care vor ramâne, vor putea fi folosite doar în timpul zilei la capacitate maxima (lipsa luminii pentru faruri)
- un gol imens în domeniul comunicarii (telefoane de orice fel, aparate radio, TV, internetul).
In concluzie,omul are mare nevoie de energie electrica,deoarece prin intermediul acesteia putem vedea,putem calatori cu trenul,tramvaiul,avionul,putem comunica cu persoanele aflate in alte orase sau tari cu ajutorul telefonului sau internetului care functioneaza pe baza de energie electrica,suntem informati de tot ceea ce se intampla in jurul nostru prin intermediul TV si aparatelor radio care de asemenea functioneaza tot pe baza de energie electrica.
Aplicatii practice
a VI-a C
sursa de informatii:wikipedia
Full transcript