Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

d

No description
by

Lirigzon Redenica

on 3 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of d

Pyjet Halore Permbatja:

1.Hyrja
2.Klima
3.Toka
4.Flora
5.Fauna
6.Mbrotja HYRJA:

Tajgë , i njohur edhe si pyll verior, është një biome e karakterizuar nga pyjet halore ,përbëhen kryesisht nga pisha .

Në Amerikën e Veriut ajo mbulon shumicën e Kanadës dhe Alaskës , si dhe pjesët e skajshme veriore te Shteteteve e Bashkuar kontinentale dhe është i njohur si Northwoods. Ajo gjithashtu mbulon shumicën e Suedisë , Finlandës , dhe një pjesë të Norvegjisë , ultësirat , zonat bregdetare të Islandës , shumicën e Rusisë nga Shën Petersburg, në perëndim të Oqeanit Paqësor ,Kazakistan , Mongolia , dhe të Japonisë (në ishullin e Hokkaido ). Megjithatë, Llojet kryesore pemët, gjatësia e sezonit në rritje dhe temperaturat verore ndryshojnë. Për shembull, tajgat ne Amerikën e Veriut përbëhet kryesisht nga pishat ; skandinave dhe ne Finland përbëhet nga një përzierje e bredh , pisha dhe thupër ; Rusia ka pishat. Termi "Pylli verior" është përdorur ndonjëherë ( sidomos në Kanada , por edhe në Skandinavi dhe Finlanda) për të referuar në pjesën më jugore të Biome, ndërsa tajgë termi është përdorur shpesh për të përshkruar zonat më shterpë e pjesës veriore të Tajgë afrohet linjë pemë dhe tundër biome. 2. KLIMA

Tajgë është një biom I madh në botë i tokës, dhe përbën 29% të mbuluar në botë pyjore, zonat më të mëdha janë të vendosura në Rusi dhe Kanada. Temperatura mesatare vjetore më të ulët pas tundrave dhe kapele akull të përhershëm. Minimume ekstreme dimrit në Tajgë veriore janë zakonisht të ulëta se ato të tundrave. Temperaturat më të ulëta të regjistruara të besueshme në hemisferën veriore janë regjistruar në Tajgë e verilindore Rusisë. Tajgë ose pyjore verior ka një klimë polare me temperatura shumë të mëdha në mes të stinëve, por dimrit të gjatë dhe të ftohtë është tipar dominant. Kjo klimë është klasifikuar si DFC, Dwc, DSC, DFD dhe Dwd në klasifikimin e klimës Köppen skeme, do të thotë se vera e shkurtër (24-orë mesatare 10 ° C ose më shumë) zgjat 1-3 muaj dhe gjithmonë më pak se 4 muaj. Ka edhe disa zona shumë më të vogla në drejtim të kategorizimit klimë oqeanike me dimër të CFC butë, ndërsa në jug ekstreme dhe (në Euroazi) në perëndim të Tajgë arrin në klimat me lagështi kontinentale(DFB, DWB) me verë të gjata. Temperatura mesatare vjetore në përgjithësi varion nga -5 ° C deri në 5 ° C, por ka zona lindore Tajgë në Siberi dhe të brendshme Alaska, Yukon , ku vjetore mesatare arrin deri në -10 ° C. Sipas disa burimeve, notat verior pyjore në një pyll të përzier butë kur thotë temperatura vjetore arrin rreth 3 ° C. ndërprerë permafrost është gjetur në zonat me temperaturë mesatare vjetore më poshtë 0 ° C, ndërsa në zonat klimatike DFD dhe Dwd vazhdueshëm permafrost ndodh dhe kufizon rritjen për shumë cekët me rrënjë pemë si larsh siberian . Dimrat, me temperatura mesatare nën zero, 06:55 muajt e fundit. Temperaturat variojnë nga -54 ° C deri 30 ° C (-65 ° F në 86 ° F) gjatë gjithë vitit. Vera, ndërsa të shkurtër, në përgjithësi janë të ngrohtë dhe i lagësht. Në pjesën më të madhe Tajgë, -20 ° C do të jetë një ditë tipike e dimrit temperatura dhe 18 ° C një ditë mesatare verë. 3. TOKA

Toka e tajges eshte e varfer per nga lendet ushqyese. Trashësia e tokës është kryesisht për shkak të të ftohtit, i cili pengon zhvillimin e tokës dhe lehtësia me të cilën bimët mund të përdorni ushqyesve të saj.Gjethe bien dhe myshk mund të mbetet në pyll si dysheme për një kohë të gjatë në klimën e ftohtë, lagështia e cila kufizon kontributin e tyre organik të tokës; Acidet me gjelbërim të përjetshëm kulloj ne tokë, duke krijuar spodosol, i njohur gjithashtu si podzol(tokat tipike të halore) .Toka është acidik për shkak të halave te pishave qe bien, kati i fundit i pyjeve ka vetëm likene dhe disa myshqe qe rriten në të.. Në pyll dhe në zonat veriore me më shumë pemë , ka shumë barëra dhe manaferrat qe rriten. Shumëllojshmëria e organizmave të tokës në pyllin verior është i lartë, me krahasim me shirat tropikale. 4. FLORA

Që nga Amerika e Veriut dhe Azia përdoret për të lidhur nga ura tokës Beringut , një numër i kafshëve dhe bimëve specieve (më shumë se kafshët bimët) ishin në gjendje për të kolonizuar dy kontinente dhe janë të shpërndara në të gjithë Biome Tajgë. Të tjerët ndryshojnë në rajon, në mënyrë tipike me çdo gjini ka disa lloje të dallueshme, secila rajonet pushtuese të ndryshme të Tajgë. Taigas gjithashtu kanë disa të vogla-leaved qumeshtit pemë si thupër , verr , shelg , dhe plep , kryesisht në zonat ikin ftohtë më ekstreme të dimrit. Ka dy lloje kryesore të Tajgë. Pjesa jugore është mbyllur pyll kulm, i përbërë nga pemët shumë afër me nje hapsire me mbulesë terren myshk. Lloji tjetër është likenet ose tajgë rrallë, me pemë që janë larg-spaced dhe likenet mbuluar terren;. e fundit është e zakonshme në Tajgë veriore, Në Tajgë veriore e mbuluar pyjore nuk është vetëm shumë rrallë, por shpesh rrëgjuar në formën e rritjes, për më tepër, akull shkurtuara asimetrik Bredhi I Zi (në Amerikën e Veriut) janë parë shpesh, me gjeth zvogëluar në anën e fryn era.Në Kanada, Skandinavi dhe Finlanda, pylli verior zakonisht ndahet në tri subzones: lartë verior (veri verior) ose tajgë zonë; verior mesme (pyll mbyllura); dhe verior jugore, Pyjet e Tajgë janë kryesisht halorë , dominohet nga larsh , bredh , bredhi dhe pishe . Përzierje pyjore ndryshon sipas gjeografisë dhe klimës kështu për shembull Lindore kanadez pyjet ecoregion e elevations më të larta të maleve Laurentian dhe verior mali Appalachian në Kanada është e dominuar nga balsam bredhi balsamea Abies , ndërsa në veri tej kanadeze Lindore Mburoja tajgë e veriut Quebec Labrador dhe është veçanërisht e zezë bredh Picea Mariana dhe Tamarack larsh Larix laricina . Pylli verior është shtëpi për shumë lloje të manave , disa janë të mbyllur në jugore dhe të mesëm të mbyllura pyll verior (të tilla si mjedër ), të tjerët të rritet në shumicën e fushave të Tajgë (si boronicë dhe cloudberry ), dhe disa mund të rritet në të dy tajgë dhe Arktik ulët (pjesa jugore e) tundra (të tilla si boronicë dhe lingonberry). 5.FAUNA 6.MBROTJA

Shumë vende janë duke marrë hapa të drejtpërdrejta për të mbrojtur ekologjinë e Tajgë duke ndaluar prerjet, minierave, të naftës dhe prodhimit të gazit, si dhe formave të tjera të zhvillimit. Në shkurt 2010, qeveria kanadeze themeluar mbrojtje për 13.000 kilometra katrorë pyje verior, duke krijuar një të ri 10.700 kilometrash katrore park rezervë në fushën miellt Malet e Kanadasë lindore dhe një 3000 katror ujore park kilometër provinciale që vijon përgjatë lumit Eagle nga headwaters në det . Dy qeveritë kanadeze provinciale, Ontario dhe Quebec, futi masat në vitin 2008 që do të mbrojnë të paktën gjysma e pyllit veriore tyre verior. Edhe pse të dy krahinat pranoi se do të duhen vite për të planifikuar, të punojnë me komunitetet vendës dhe lokale dhe përfundimisht hartë kufijtë e saktë të zonave jashtë kufijve të zhvillimit, masat janë të pritet të krijojë disa nga rrjetet më të mëdha zonave të mbrojtura në botë përfunduar një herë. Dy njoftime erdhi vitin e ardhshëm pas një letre të firmosur nga 1.500 shkencëtarëve bëri thirrje udhëheqësve politikë për të mbrojtur të paktën gjysmën e pyllit verior. Tajgë ruan sasi të mëdha të karbonit , më shumë se pyjeve të butë dhe tropikale të botës të kombinuara, shumica e saj në ligatinat dhe PeatLand .Në fakt, vlerësimet aktuale vendosni pyjet verior si ruajtjen e karbonit dy herë më shumë në zonën e njësisë, si pyjet tropikale. IMPATIENSI Faleminderit per vemendjen tuaj! Punoi:
Lirigzon Redenica dhe Artin Kika Latrapesi Luqerbulli Ujku Gri Pylli verior, apo tajga, mbështet një gamë të madhe të kafshëve. Pylli verior të Kanadasë përfshin 85 lloje të gjitarëve , 130 specie të peshkut, dhe rreth 32.000 lloje të insekteve . Shumë zogj mbështeten mbi ta për ushqim sidomos në muajt shkurt dhe mars. Dimrat e ftohtë dhe verë të shkurtër e bëjë një tajgën biome sfidues për zvarraniket dhe amfibëve , të cilat varen nga kushtet e mjedisit për të rregulluar temperaturën e trupit, dhe ka vetëm një pak specie në pyllin verior, duke përfshirë gjarpërin , nepërkë e përbashkët evropiane , salamander , salamander veriore , salamandra siberian ,bretkocë , bretkocë veriore,leopardi , zhabë amerikane dhe zhabë kanadeze . Bien ne gjumin nëntokësore në dimër. Peshku i Tajgë duhet të jetë në gjendje të përballoj kushte me ujë të ftohtë dhe të jenë në gjendje për të përshtatur për jetën nën akull . Specie në Tajgë përfshijnë peshkun e zi te Alaskes ,trofta,salmoni etj.
Full transcript