Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Kolding Avis

Om Mads Madsens Selvmord, Ane Pedersens fremtid og Skjødtes synderegister
by

Hanne B. Stegemüller

on 31 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Kolding Avis

Når Kommissionen er færdig, vil Sagen gå videre i Justitsminsteriet og Højesteret
Gaar hun mon fri?
Skjødte har et langt Synderegister
Mads Hansen udbrød ved sin Død:
Aah, ja, ja
Efter Kommissionssagen
Meget på Samvittigheden
Ane Pedersen
Kommissionsdomstolen har begyndt sit Arbejde, der ledes dygtigt af Kriminalretsassesor P.L. Behrend fra København.

Efter i flere Maaneder at have nægtet ethvert Kendskab til Mordet paa Mads Hansen har Skjødte nu tilstaaet alt allerede ved 2. Retsmøde. Han har ikke alene tilstaaet Mordet men også tre Brandstiftelser og krænkelse af Gravfreden på Jordrup Kirkegaard.
Brandstiftelserne er motiveret af Penge, da Skjødte er en fattig Mand. Efter Brandene fik han Opgaverne med at bygge Ejendommene op igen, ligesom han har modtaget mindre kontante Beløb.

For så vidt angaar Krænkelsen af Gravfreden var motivet at faa fat i en udgave af Trolddomsbogen "Cyprianus". Det lykkedes dog ikke
Dagen efter Skjødtes Tilstaaelse, tilstod Ane ogsaa. Hun har i en lang Periode presset paa for at faa Skjødte til at tage Livet af Mads, og hun har lovet ham 500 Rigsdaler for Mordet. Det er spændende om hun kan klare Frisag; her paa Redaktionen vil vi følge Sagen nøje. En dom for Meddelagtighed er lige saa haard som Hovedmandens. I øjeblikket ser det ikke godt ud for Skjødte og dermed heller ikke for Ane.
Tirsdag den 3. Marts 1868
Vol XCIII, No. 311
Mads Madsen død
Selvmord i arresten
Hvad der foreløbigt er kendt
Kommissionens Arbejde
I forgaars den 1. marts begik Mads Madsen af Harte Mose Selvmord i Kolding Arrest.

Selvmordet lykkedes for ham ved at lægge Hovedet udover Sengekanten og dernæst lade Sengens tunge Låg falde ned over Halsen. Der blev straks foretaget Aareladning af begge Arme, men da var det allerede for sent. Han var belagt med Spændetrøje, så det er ikke til at forstå, hvordan det kunne lykkes for ham.

Han var arresteret for at have medvirket til en Brandstiftelse på hans Ejendom tilbage i 1861. Han betalte Skjødte for at sætte Ild på Huset, som han syntes laa daarligt placeret. Skjødte fik endvidere Opgaven med at bygge Ejendommen op igen. Ingen kom til skade ved Branden. Det siges, at han ogsaa var indblandet i en række Tyverier, men det har ikke kunnet bekræftes.
Her paa Redaktionen følger vi Kommissionssagen nøje. Det er interessant at følge Hans Christian Hansens Forklaringer. Foreløbigt er følgende kommet frem:

"Han gjorde Ane Pedersens Bekjendtskab en Søndag Aften i Efteraaret 1866 paa en Dandsebod i Kolding, hvor han dengang laa som Dragon. Den første Aften talte de ikke videre sammen, men aftalte at træffes næste Søndag, hvilket ogsaa skete. Den Aften fulgte han hende ad hendes Hjem til, som hun angav at være paa Ferup Mark, og paa Veien havde de første Gang legemlig Omgang. Derefter traf de flere Gange sammen forskj. Steder i Kolding og havde legemlig Omgang, hvorimod han ikke var hjemme paa hendes Bopæl."
Kolding Avis
Full transcript