Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Hogyan legyünk boldogok?

Sonja Lyubomirsky kutatásai alapján
by

Géczy Anikó

on 13 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Hogyan legyünk boldogok?

a rendszeres sport boldogságfokozó hatású: egy kísérletben antidepresszánsok hatásával vetették össze. Egyik csoport betegeinek gyógyszert adtak, a másik csoport gyógyszer helyett rendszeresen sportolt, a harmadik betegcsoport pedig  gyógyszert is kapott és sportolt is. Az eredmények arról tanúskodtak, hogy a nem sportoló csoporthoz képest a rendszeresen sportoló csoportnak csökkent a depressziója, boldogabb lett és megnőtt az önbecsülése is a négy hónapos kísérleti időszak alatt, sőt, fél évvel később a depresszióból gyógyult betegek közül kevesebben estek vissza azok, akik sportoltak. foglalkozz többet egyházaddal, vagy olvass spirituális témájú könyveket, és elmélkedj rajtuk.
A vallási és spirituális gyakorlatokat végzők boldogabbnak vallják magukat azoknál, akik vagy nem végeznek efféle rendszeres gyakorlatokat (templomba járás, imádkozás vagy meditáció) vagy egyáltalán nem hisznek az emberen túli magasabb igazság létezésében, és a hívők gyakran hosszabb életet is élnek és egészségesebbek. A boldogság nagyobb részt belső körülményekből adódik. Ha képessé válunk a jelenben élni, minden pillanatát élvezni, mindegy, mit csinálunk, mindenben megtaláljuk a boldog eggyé olvadás flow élményét.
A legfontosabb a figyelem irányítása. Ha arra figyelünk, amit éppen csinálunk, teljesen elköteleződünk és részt veszünk a tevékenységben, olyan dolgokat is észreveszünk, amit korábban nem. Ha beszélgetünk valakivel, és odafigyelünk rá, kérdéseket teszünk fel neki, mélyebben megismerhetjük, mint ha hagyjuk elkalandozni a gondolatainkat, miközben ő mesél. A boldogság nagyobb részt belső körülményekből adódik. Ha képessé válunk a jelenben élni, minden pillanatát élvezni, mindegy, mit csinálunk, mindenben megtaláljuk a boldog eggyé olvadás flow élményét.
A legfontosabb a figyelem irányítása. Ha arra figyelünk, amit éppen csinálunk, teljesen elköteleződünk és részt veszünk a tevékenységben, olyan dolgokat is észreveszünk, amit korábban nem. Ha beszélgetünk valakivel, és odafigyelünk rá, kérdéseket teszünk fel neki, mélyebben megismerhetjük, mint ha hagyjuk elkalandozni a gondolatainkat, miközben ő mesél. 8.Éljünk a jelenben! A megbocsátás nem egyenlő a felejtéssel és a felmentéssel. A megbocsátás valójában rólunk szól.
Szükségtelen felsorolni azokat a tudományos kutatásokat, melyek a megbocsátás és a boldogságra való képesség együtt járását igazolják. Mindenki bocsátott már meg, még ha csak valami apróságot is, így tudja, milyen rossz haragot hordani, és milyen jó alóla felszabadulni. Persze nagyobb terheket nehezebben rakunk le. A megbocsátás tanulható. Szeretem magamat, ezert a regi serelmeket elengedem es megbocsatom. Kivetel nelkul mindenkit elengedek aki valaha megsertett engem es mindannyiuknak egeszseget, boldogsagot es az elet minden oromet kivanom. Valahanyszor az eszembe jut a neve valakinek aki bantott ezt gondolom, elengedlek az elet minden orome a Tied, szabad vagy es en is szabad vagyok. A megbocsatas utan szeretet, beke es nyugalom koltozik a szivembe. Teremto Erom felszabadul es epito modon hasznalhatom. Egyutterzessel es megertessel fordulok mindazok fele akik lelkileg, szellemileg es testileg betegek. Orommel tolt el, ha masokert tehetek valamit. Vilagomban minden rendben van! Megbocsátás meditáció A társaktól kapott támogatás a létező leghatékonyabb megküzdési stratégiák egyike – varázslattal határosak az eredmények 4. Jó cselekedetek végrehajtása: jót tesz másokkal, akár a barátaival, akár idegenekkel, nyíltan vagy név nélkül, spontán vagy előre tervezett módon. Ezt lehet fokozni egészen a karitatív szolgálatig. Ha azt érzed, a gondolatok elviselhetetlenül feszítenek, keress egy bizalmast, akinek bátran elmondhatod érzéseidet. Sokszor már az is elég, ha kibeszélheted magad, nincs szükség tanácsokra. Ha nem találsz ilyen embert, nyiss egy naplót, amit megtöltve negatív érzéseiddel könnyítesz lelkeden. A tizenkét boldogságfokozó gyakorlat, amelyek sikerét tudományos vizsgálatok bizonyítják kutatási eredmények: általában csak ideiglenesen válnak boldogabbá, akik az élethelyzetük megváltoztatásával törekednek a boldogságra.
hedonikus alkalmazkodás: egy idő után természetessé válik, a jóhoz könnyen szokunk hozzá
egy évvel az életük gyökeres megváltoztatásának lehetőségét magában hordozó hatalmas lottónyeremény után nem boldogabbak a nyertesek, mint az átlagember. Sőt, a nem nyerteseknél kevésbé élvezték mindennapi tevékenységeiket. Keep smiling!  12. törődj többet a testeddel, sportolj, meditálj, mosolyogj! Ami biztos: a célok elérésére törekvés jobban boldogít, mint a célok feladása Fogalmazz önbeteljesítő jóslatokat, majd tedd meg és kész! Fogalmazz önbeteljesítő jóslatokat, majd tedd meg és kész! Legyünk éberek! Vegyük észre, hogy a jelen most zajlik! Most ülünk a villamoson, most süti meg a nap az arcunkat, most érzünk egy finom parfümöt, most virágoznak a fák, és most hallhatjuk a madarak énekét. Ez a képesség más, mint a flow megélése, hiszen olyankor éppen hogy belefeledkezünk az élménybe, viszont a tudatosításkor kissé kívül helyezkedünk, hogy ráláthassunk. Saját varázsszőnyeget fonhatunk magunknak emlékeinkből, ha visszaemlékezünk egy nyaralásra, egy kirándulásra, egy boldog találkozásra. Ezek az emlékek erőt adhatnak, és annak reményét kínálják, hogy a jelen is tele lehet hasonló boldog pillanatokkal. Ezeket a boldog időszakokat újra is játszhatjuk magunkban. Gondoljunk az első csókra, a sikeres felvételinkről szóló értesítés kézhezvételére, az első gyermekünk megszületésére!
Készíthetünk örömalbumot
Ünnepeld meg a jó híreket!
Légy nyitott a kiválóságra és a szépségre! Saját varázsszőnyeget fonhatunk magunknak emlékeinkből, ha visszaemlékezünk egy nyaralásra, egy kirándulásra, egy boldog találkozásra. Ezek az emlékek erőt adhatnak, és annak reményét kínálják, hogy a jelen is tele lehet hasonló boldog pillanatokkal. Ezeket a boldog időszakokat újra is játszhatjuk magunkban. Gondoljunk az első csókra, a sikeres felvételinkről szóló értesítés kézhezvételére, az első gyermekünk megszületésére!
Készíthetünk örömalbumot
Ünnepeld meg a jó híreket!
Légy nyitott a kiválóságra és a szépségre! 9. Az élet apró örömeinek élvezete: odafigyelni az élet apró örömeire és csodáira, élvezni és ismételgetni azokat oly módon, hogy rájuk gondolunk, másokkal megosztjuk őket. Az élet csodája Vedd észre és értékeld a természet csodáit. Az eper ízét, a napsugár melegét, a hópelyhek egyediségét. Érezd néha át, hogy milyen gyönyörű bolygón élhetünk. Legyél nyitott új élményekre!
Tanuld meg, mi okoz flow-t!
Miben tudod meghaladni magadat?
Keressük meg mindenben az értelmet!
A rutintevékenységekben keressünk újdonságot! Ha tömegközlekedéssel utazunk, olvassunk, fejtsünk rejtvényt, ha vezetünk, szerezzünk be nyelvoktató cd-ket!
Találjuk meg az örömöket a mindennapi életben! Írjuk le, vajon miért bántott, milyen jó szándék állhatott a háttérben, és írjunk egy listát a másik pozitív tulajdonságairól is! Ha tehetjük, ha az elkövető még él, vagy ha a kapcsolat megengedi, lépjünk kapcsolatba azzal, aki bántott. Lehet, hogy már egészen megváltozott, hisz vele is történtek dolgok (talán őt is bántották, s talán ő is végigjárta már a megbocsátás útját), és az is lehet, hogy egy olyan ellenségkép él bennünk róla, ami gyűlöletünk által eltorzult, nem felel meg a valóságnak. Ha nem csupán puskánk célkeresztjében látjuk a másikat, rengeteg olyan dolgot megtudhatunk róla, ami hozzásegíthet a megbocsátáshoz. Írjuk le, vajon miért bántott, milyen jó szándék állhatott a háttérben, és írjunk egy listát a másik pozitív tulajdonságairól is! Ha tehetjük, ha az elkövető még él, vagy ha a kapcsolat megengedi, lépjünk kapcsolatba azzal, aki bántott. Lehet, hogy már egészen megváltozott, hisz vele is történtek dolgok (talán őt is bántották, s talán ő is végigjárta már a megbocsátás útját), és az is lehet, hogy egy olyan ellenségkép él bennünk róla, ami gyűlöletünk által eltorzult, nem felel meg a valóságnak. Ha nem csupán puskánk célkeresztjében látjuk a másikat, rengeteg olyan dolgot megtudhatunk róla, ami hozzásegíthet a megbocsátáshoz. Mérhetetlen feladat megbocsátani annak, akit bántalmaztak, kiraboltak, megerőszakoltak, és annak sem könnyű, akit megbántottak, megaláztak. Nem könnyíti meg a helyzetet, ha arra gondolunk, vannak nálunk rosszabb sorsok.
Amíg nem bocsátunk meg, össze vagyunk láncolva a tettessel Mérhetetlen feladat megbocsátani annak, akit bántalmaztak, kiraboltak, megerőszakoltak, és annak sem könnyű, akit megbántottak, megaláztak. Nem könnyíti meg a helyzetet, ha arra gondolunk, vannak nálunk rosszabb sorsok.
Amíg nem bocsátunk meg, össze vagyunk láncolva a tettessel A tékozló fiú Rembrandt
Amíg haragszunk valakire, olyan, mintha a hátunkon hordanánk őt, állandóan velünk van gondolatban.
Idézd fel, amikor neked megbocsátottak! Buddha: Aki ragaszkodik a haragjához, az hasonló ahhoz az emberhez, aki forró szenet tart a kezében, hogy megdobjon vele valakit, de csak saját magát égeti meg. Buddha: Aki ragaszkodik a haragjához, az hasonló ahhoz az emberhez, aki forró szenet tart a kezében, hogy megdobjon vele valakit, de csak saját magát égeti meg. Miért bocsátott meg bebörtönzőinek, akik 27 évig fogva tartották?
Ha nem bocsátottam volna meg, még mindig börtönben lennék. 7. A megbocsátás

Nelson Mandela A trauma utáni növekedés nem azt jelenti, hogy az ember mindig örül és gondtalan.
A legtöbb túlélő rengeteget szenved, s ezzel egy időben számol be megerősödésről és haladásról
Semmi jó nincs a tragédiákban és veszteségekben, de valami jóra szert tehetünk általuk, ha feldolgozzuk a lelki élményt. Trauma 6. Stratégiák kidolgozása a megküzdéshez

hogy kibírd a feszültségeket, nehézségeket vagy traumákat.
Sokszor, mikor túl vagyunk egy nehéz szituáción utólag belátjuk, nem is kellett volna ennyire félnünk tőle.
Kétféle megküzdési módszert választhatunk: helyezhetjük középpontba a problémát vagy az érzelmeinket. A matuzsálemi kort egészségben elérő emberek három közösségét vizsgálták (szardíniai olaszok, hetednapi adventisták Loma Lindában, okinavai japánok)
A család az első és Tégy a közösségért elvek vezetik az értékrendet Fejezd ki csodálatodat, háládat, nagyrabecsülésed és pozitív érzelmeidet! (A boldog házasságokban 5:1 arányban fejezik ki pozitív és negatív érzelmeiket)
Örülj a másikkal a jó híreknek, sikereinek – diagnosztikus értékű, hogy egy partner hogy reagál a személyes sikeredre
Kezeld a konfliktusokat! Azonnal és aktív figyelemmel, én-közlésekkel
Ölelés – barátságosság, jóllét, bensőségesség fellendítésére 1. Ha jó teszünk valakivel, máris jobbnak látjuk őt, olyan embernek, aki megérdemelte a segítséget, s ezáltal úgy érezzük, több a jóember, a világban, amelynek mi is része vagyunk. Ezáltal fokozódik bennünk a közösséghez tartozás érzése.
2. A jótettek által ugyanakkor összehasonlításra is alapunk lesz, láthatjuk, hogy másoknak még nehezebb, és hálát érezhetünk saját sorsunkért.
3. Ha jót teszünk, jónak éljük meg magunkat, így jobban érezzük magunkat a bőrünkben, szebb képet látunk magunkról a tükörben. Segíti a saját fejlődésünket, ami elégedettséggel tölthet el minket.
4. Ha jót teszünk másokkal, meg fognak szeretni minket, s majd ők is segítenek, ha mi szorulunk rá. Kialakulhat tehát egy láncreakció, a másik nekünk és másoknak is segíteni fog, látva a példánkat. Mi az oka annak, hogy a jó cselekedetek boldogítanak? A kedvesség, a nagyvonalúság, az adakozás, a segítségnyújtás, az együttérzés mind olyan erények, melyekben növekednünk kell, melyeket gyakrabban kellene mások felé tanúsítanunk.
Gondozni az életet A kutatónő arra kérte vizsgálati személyeit, hogy hat héten keresztül heti 5 alkalommal nyújtsanak segítséget valakinek (pl. beteg rokon meglátogatása, véradás, stb.). A hatodik hét végére ezek a személyek megnövekedett boldogságról és elégedettségről számoltak be! Jobb eredmény, ha mind az 5 egy napon történt (kiemelkedik a napi/heti rutinunkból). ha problémád mindent betölt, ha úgy érzed, nem látsz tőle mást, mert eléd magasodó akadályként hat, ha úgy érzed, nem tudod kikerülni, olyan széles és nem tudod megmászni, mert olyan magas, hunyd le a szemed és képzeld el magad, amint felemelkedsz a magasba, egyre feljebb és feljebb, és letekintesz a problémára, mely ahogy emelkedsz úgy zsugorodik, kerül tőled egyre távolabb és távolabb, miközben te már egészen magasan jársz, a felhők között, ahonnan rálátsz a házadra, a városodra, az országodra, a kontinensedre, a Földedre. Nézd meg a problémát, és nézd meg mi minden létezik még ezen kívül! S most hogy kellő távolságba kerültél tőle, gondolkodj el rajta, vajon mire akar megtanítani ez a nehézség, milyen új jó tulajdonságokat segít kifejleszteni magadban. Döntsd el, hogy felhasználod ezt az eseményt, hogy előnyödre váljon!
Térben és időben eltávolodni a problémától Engedélyezz magadnak naponta fél óra rágódást, csak ott és akkor szabad, így ha máskor kapod rajta magad, mondd: majd a 30 percben! Abban a fél órában azonban a rágódás természetellenesnek, komikusnak tűnik, más nézőpontból látva feleslegesnek is érzed majd az agyalást. Így könnyebben leszokhatsz róla.

Amint észreveszed, hogy rágódni kezdesz valamin, azonnal mondd magadnak: STOP! és kezdj el valami máson gondolkodni.

stratégiák (például figyelemelterelés) segítségével csökkentsd annak gyakoriságát, hogy a problémáidon rágódsz, illetve másokhoz méregeted magad. Napi 30 perc rágódás! agyalunk, újra és újra lefuttatjuk fejünkben az eseménysort, mely egyre jobban torzul, egyre negatívabb színt, egyre pesszimistább hangot kap.
Ha még úgy is érezzük, mások jobban meg tudták volna oldani, vagy akár jobban meg is oldották, mert mások szebbek, ügyesebbek, okosabbak, mint mi, a társas összehasonlítás révén még inkább csökken az önértékelésünk, s ördögi körbe kerülve legközelebb valóban kisebb sikerrel tudjuk megvalósítani céljainkat. 3. A kényszeres gondolatok (rágódás) és a társas összehasonlítgatás elkerülése Írjunk rendszeresen lehető legjobb énünk-naplót! Képzeljük el, milyen lenne a jövő, ha minden úgy sikerülne, ahogy szeretnénk!
Nehézségeink gyakran állhatnak optimizmusunk útjába. Gondoljuk át, mik ezek a nehézségek, ezek az akadályoztató gondolatok, nevezzük meg őket, írjuk le, majd gondolkodjunk el néhány hasonló kérdésen: Van mindennek jó oldala is? Mi lehet az? Mit akarhat üzenni, mire akarhat tanítani? Mi az, amit már meg is tanultam általa?
Az optimisták eredményesebbek és egészségesebbek kísérlet az optimizmus vizsgálatára: Az egyik csoportot arra kérték, írjanak a hétköznapjaikról, a másikat arra, hogy írjanak a lehető legjobb énükről, milyennek képzelik magukat a jövőben (20 percig 4 egymást követő napon). Akik pozitív énképet alakítottak ki magukról írásban napi rendszerességgel, a kísérlet után 6 hónappal is optimistábbak és egészségesebbek voltak, mint akik csak a hétköznapi eseményeket írták le.
Miért kell írni? Az írás szabályokon alapul: rendszerezni, integrálni, összegezni segít, míg a gondolatok sokszor tudatosulás nélkül végigsuhannak az agyunkon.
Az optimista gondolkodás önbeteljesítő jóslatként működhet!
Az optimizmus tanulható! olyan dolgokra is segít felhívni a figyelmet, amik mellett korábban elmentünk.
erősíti az önbizalmat, az önértékelést, erősíti az erkölcsös viselkedést, segít a feszültségekkel való megküzdésben, a társas kapcsolatok kialakításában, a régiek megerősítésében, és lecsökkenti a negatív érzéseket, és a másokkal való összehasonlítgatás kényszerét.
megakadályozza, hogy hozzászokjunk a jóhoz, és az elveszítse erejét.
Egészségessé tesz. Mi az, ami beteggé tehet valakit? Az, ha: sárga az irigységtől, betegesen féltékeny, belebetegszik az aggodalomba, forr benne a méreg…
Hálakő
Hálanapló A hála Ezen a héten az alábbiakért vagyok hálás és tartozom köszönettel:
Írj öt dolgot az elmúlt 7 napból!
A kísérletben 6 héten át
Boldogságnövekedés – rendszeressé vált, hogy megbecsüljék a jó dolgokat az életükben
Fejezd ki a háládat! Hála levél Az emberek évről évre többet halmoznak fel abból, amit akarnak, az átlagos boldogságszintjük általában ugyanakkora marad.
a pozitív és negatív életesemények (pl. új kapcsolat, autóbaleset, házasságkötés, gond a gyermekeivel, munkanélkülivé vált) úgy befolyásolták a vizsgálati személyek boldogság- és elégedettségérzéseit, ahogyan elvárnánk. Azonban az események elmúltával az érzéseik hamar visszatértek az eredeti alapszintjükre
a pozitív és negatív életesemények (pl. új kapcsolat, autóbaleset, házasságkötés, gond a gyermekeivel, munkanélkülivé vált) úgy befolyásolták a vizsgálati személyek boldogság- és elégedettségérzéseit, ahogyan elvárnánk. Azonban az események elmúltával az érzéseik hamar visszatértek az eredeti alapszintjükre az intelligenciáért és a koleszterinszintért felelős génekhez hasonlóan túlnyomórészt az alapszintünk határozza meg, hogy milyen mértékben leszünk boldogok életünk során egymástól kisgyermekkorukban elszakított egypetéjű ikrek vizsgálata: a boldogságszintjük is azonos maradt, bármennyire eltérő körülmények között nevelkedtek, illetve éltek a vizsgálat idején a boldogságszintünk közötti különbségeknek csupán 10 százalékát magyarázzák a körülményeink, tehát hogy gazdagok vagy szegények, egészségesek vagy betegek, szépek, vagy átlagosak vagyunk-e, hogy házasságban élünk-e vagy elváltunk, és így tovább .
Ha ugyanolyan körülmények közé helyezhetnénk száz találomra kiválasztott embert (ugyanabban a házban laknának, ugyanaz lenne a házastársuk, ugyanolyan lenne az arcuk, ugyanott fájna nekik), akkor a boldogságszintjük közötti különbség csupán 10 százalékkal csökkenne.
vizsgálat: a leggazdagabb amerikaiak, akik évente tízmillió dollárnál többet keresnek, alig magasabb boldogsági szintről számolnak be, mint a saját irodai alkalmazottaik és kétkezi munkásaik
a házasok boldogabbak, mint az egyedülállók, de a házasság is csak kismértékben fokozza a boldogságot; 16 országban a házasok 25, az egyedülállók 21 százaléka jellemezte magát a „nagyon boldognak” a boldogságszintünk közötti különbségeknek csupán 10 százalékát magyarázzák a körülményeink, tehát hogy gazdagok vagy szegények, egészségesek vagy betegek, szépek, vagy átlagosak vagyunk-e, hogy házasságban élünk-e vagy elváltunk, és így tovább .
Ha ugyanolyan körülmények közé helyezhetnénk száz találomra kiválasztott embert (ugyanabban a házban laknának, ugyanaz lenne a házastársuk, ugyanolyan lenne az arcuk, ugyanott fájna nekik), akkor a boldogságszintjük közötti különbség csupán 10 százalékkal csökkenne.
A szerző a Kaliforniai Egyetem Riverside-i Tagozatának tanára. Első diplomáját a Harvard Egyetemen szerezte, majd a Stanford Egyetemen doktorált szociálpszichológiából.
Kutatásai sok rangos elismerésben részesültek, többek között elnyerték 2002-ben a Templeton Pozitív Pszichológia díjat és (Ken Sheldonnal közösen) egy több évre szóló ösztöndíjat az Országos Elmeegészségügyi Intézettől, hogy végezzenek kutatásokat a boldogság tartós fokozásának lehetőségéről. Összegzés 1. A hála kifejezése 2. A pozitív gondolkodás, az optimizmus begyakorlása 3. Leszokni a rágódásról és a másokkal összehasonlítgatásról 4. Jó cselekedetek 5. Kapcsolatok ápolása, kötése 6. Stratégiák a megküzdéshez 7. Megbocsátás 8. Áramlatélmény 9. A kis dolgok feletti öröm 10. Célok kitűzése 11. A lélek és a szellem ápolása, spirituális praxis 12. A test ápolása, testmozgás, meditáció, mosolygás A jókedv legegyszerűbb receptje: tegyünk úgy, mintha boldogok lennénk, mosolyogjunk többet!
faciális feedback: a nem verbális jelzések szabad kifejezései fokozzák az érzelmi élményt, azaz a mosolygó arckifejezés akaratlagos felvétele a mosolynak megfelelő érzelmeket mozgósít
a nevetés immunerősítő, energetizáló, feszültségoldó
örömünkkel megfertőzhetjük a környezetünket
Az öröm minden ember kezdettől fogva adott, természetes és kifogyhatatlan erőforrása.
Kezdjük mosollyal a napot, és fedezzük fel mindennapi örömeinket! 1. A hála kifejezése
2. A pozitív gondolkodás, az optimizmus begyakorlása
3. Leszokni a rágódásról és a másokkal összehasonlítgatásról 4. Jó cselekedetek
5. Kapcsolatok ápolása, kötése
6. Stratégiák a megküzdéshez
7. Megbocsátás
8. Áramlatélmény
9. A kis dolgok feletti öröm
10. Célok kitűzése
11. A lélek és a szellem ápolása, spirituális praxis
12. A test ápolása, testmozgás, meditáció, mosolygás Ülj egyenes gerinccel, figyeld a lélegzeted 20 percig! Meditálj! Legyen hely és idő, ahol meg tudunk nyugodni, ahol el tudunk csendesedni, ahol fel tudjuk venni a kapcsolatot valódi önmagunkkal vagy azzal a magasabb erővel, melynek létezésében hiszünk!
Keressük meg, mit tanulhatunk meg szenvedéseinkből, betegségeinkből, miben gazdagítja önismeretünket. Lehet, hogy erősebbek leszünk általa, lehet, hogy empatikusabbak, lehet, hogy új kapcsolatokat kötünk, vagy megerősítjük a régieket.
Imádkozzunk vagy meditáljunk, kérjünk és adjunk hálát!
Találjuk meg életünk szent dolgait! Klasszikus és elegáns kísérlet óvodásokkal Ha olyan tevékenységre bukkansz, ami élvezetes és értelmes is, őrizd a lelkesedésedet és érdeklődésedet!
Amint külsővé válik a motiváció (jutalmazás, büntetés), gyengül a belső!!! Vigyázz a belső motivációra! Hogyan járultál hozzá, hogy a világ jobb hely legyen? Képzeld el, hogyan emlékezzenek majd rád unokáid, dédunokáid! Összegezd írásban életedet, értékeidet, sikereidet, ahogyan ezeket utódaidra kívánod örökíteni! Képzeld el, hogyan emlékezzenek majd rád unokáid, dédunokáid! Összegezd írásban életedet, értékeidet, sikereidet, ahogyan ezeket utódaidra kívánod örökíteni! 10. Elköteleződés a céljaid mellett 1. értelmet, irányt találjunk életünknek, céltudatossá váljunk, és érezzük, urai vagyunk az életünknek 2. önbecsülésünkben, magabiztosságunkban és hatékonyságunkban fejlődjünk 3. örömet, büszkeséget találjunk, a sikerek révén érzésvilágunk felpezsdüljön 4. strukturálni tudjuk az életünket, így megtanuljuk beosztani az időnket 5. megtanuljunk együttműködni másokkal, kapcsolatokat alakítsunk ki például egy közös célért való küzdelem révén. A célok segítenek Teljesen belemerülsz abba, amit csinálsz, és megfeledkezel magadról és az időről, a kihívás és a képességeid arányban állnak – ez a flow
Ha megtanuljuk a lehető legtöbb körülmény közepette megérezni az áramlatélményt, boldogabbak leszünk 8. Az áramlatélmény (flow) fokozása Írjunk megbocsátó levelet! Kezdjünk a sértés, bántás részletes leírásával. Írjuk le, mit szerettünk volna kapni az illetőtől a bántás helyett, részletezzük, mit éltünk meg, s hogyan érzünk ma, hogyan befolyásolja a mai életünket mindez. Majd írjuk le, mit gondolunk, miért tette ezt velünk az a valaki, s próbáljuk megérteni. Ha már képesek vagyunk rá, írjuk le: Megbocsátom neked, hogy… Ha képtelennek érezzük magunkat erre, talán még nem készültünk fel rá, hogy elszakadjunk az illetőtől, akivel a harag összeköt, s nem vagyunk készen arra, hogy a gyűlölet rabságából kiszabadulva szabaddá váljunk. Nem baj, adjunk időt magunknak! Mi lehet a megbocsátás akadálya? Van, akivel a bosszúvágy mondat hasonlókat: Fizessen meg a tetteiért! Szenvedjen ő is úgy, mint én!  És van, aki nem érez bosszút, hanem inkább elkerül: Nem veszek róla tudomást! Nagy ívben elkerülöm, nem érdekel többé ez az ember! Mindkét típusú érzés arról tanúskodik, hogy nem akarunk megbocsátani. Mi lehet a megbocsátás akadálya? Van, akivel a bosszúvágy mondat hasonlókat: Fizessen meg a tetteiért! Szenvedjen ő is úgy, mint én!  És van, aki nem érez bosszút, hanem inkább elkerül: Nem veszek róla tudomást! Nagy ívben elkerülöm, nem érdekel többé ez az ember! Mindkét típusú érzés arról tanúskodik, hogy nem akarunk megbocsátani. Az érzelemközpontú megküzdés Rajzolunk a kistestvérnek MINŐSÉGI idő a kapcsolatokban – sok beszélgetés
nem a kapcsolataink száma, hanem minősége az, ami számít: mennyire őszinte, mennyire bizalomteli, mennyire kölcsönös.
Az aktív, tevékeny, szociális kapcsolatokat hangsúlyozó életmód jelentősen hozzájárulhat a boldogságunkhoz – sőt akár ellensúlyozhatja a biológiai (pl. egy negatív érzelmekre „hangolt” agy) vagy társadalmi tényezők (pl. alacsony fizetés) kedvezőtlen hatását.
kiválaszt egy megerősítésre szoruló kapcsolatot, majd időt és energiát fektet a kapcsolat gyógyításába, ápolásába, erősítésébe és élvezésébe. 5. Kapcsolatok ápolása Sonja Lyubomirsky kísérlete. Azt gondolta, hogy a boldog emberek a náluk sikertelenebbekhez hasonlítják magukat, ezért több örömmel élik életüket, hisz látják, jobbak valakinél, a boldogtalanok pedig a náluk nagyobb eredményeket elért emberekhez hasonlítják magukat, s ezért elégedetlenek örökké.
Az eredményekből azonban úgy tűnik, a boldog emberek egyáltalán nem hasonlítgatják magukat másokhoz, ők saját belső mércéjüket használták, s nem másokra figyeltek, hanem saját magukra. 2. Az optimizmus kialakítása Életkörülményeinknél fontosabb boldogságunk szempontjából, hogyan gondolkodunk magunkról, a világról
Kutatások bizonyítják: a hálás emberek boldogabbak, energikusabbak, reménnyel teltebbek és több pozitív élményről számolnak be, tehát nyitottabbak az örömre
A hála lehet: rácsodálkozás az életre, elismerés, megtalálni a jót a rosszban, túláradó bőség, köszönetmondás életünk egy szereplőjének, Istennek, annak megbecsülése, amink van, jelenközpontúság Értékeljük az életünket olyannak, amilyen ma, és ezáltal megbecsüljük, amitől ilyen lett. 1. A hála kifejezése Egyre gyorsabban futunk, de úgy tűnik, a végén ugyanott kötünk ki. az emberek boldogságszintje közötti különbségeknek 50 százaléka a gének által meghatározott öröklött tulajdonságaiknak és lehetőségeiknek köszönhető. Mindenkiben genetikailag kódolva van egy bizonyos boldogsági szint, amelyet az édesanyánktól vagy az édesapánktól, illetve mindkettőjüktől örököltük. Ez a boldogságunk alapszintje, amelyhez még a nagy visszaeséseket és nagy diadalokat követően is mindig visszatérünk. A boldogság nem kívül van, hanem belül. A boldogság hány százalékáért felelősek a körülmények? Jobb körülmények = több boldogság? néhány év alatt jelentős felfedezéseket tettek a lelki jóllét okainak terén: azonosították a boldogságot meghatározó legfontosabb tényezőket Az pozitív pszichológia (egyik alapítója a magyar származású Csíkszentmihályi Mihály) nem a patológiára koncentrál, hanem arra, hogy miért nem boldogok, illetve hogyan lehetnek boldogok az orvosi és pszichológiai szempontból egészséges emberek.
A boldogság (vagy jóllét) szóval az örömre, a megelégedettségre és arra a tudatra utalnak, hogy az élet jó értelmes és érdemes élni. Higgyünk benne, hogy életünk és minden alkotásunk - legyen az akár egy festmény, regény, költemény akár a gyermekeink, a hivatásunk, akár a munkánk során egy jó célért létrehozott projekt - önmeghaladásunk része, a világot gazdagítja, értelme van. Keressük a dolgok értelmét, okát és célját! Ne elégedjünk meg a véletlenekkel! Keressük meg a válaszokat az élet nagy kérdéseire: ki vagyok én, miért élek, mi a feladatom… Olvassunk a témában, beszélgessünk barátainkkal róla! A magasabb létezőben való hit a saját életünket más aspektusba helyezi, így érthetőbbé válhatnak azok az okok és célok, melyekre nincs racionális magyarázat. Megtanuljuk életünket madártávlatból is szemlélni, egy nagy egész részeként, ahol a történéseknek mélyebb oka és magasabb célja van. Komoly szívműtét után 6 hónappal háromszor olyan valószínűséggel élnek a hívők, mint az ateisták A hitet nem lehet empirikusan vizsgálni, de a következményeit igen 11. Vallásgyakorlás és spirituális élet
Isten a laboratóriumban? Minden erőmmel a megoldásra összpontosítok
Lépésenként megteszem, amit kell
Cselekvési tervet írok
A többi dolgom félreteszem
Tanácsot kérek hozzáértőtől Pl. úgy érzed, elborít a munka
Megoldási lehetőségeket kidolgozni, mérlegelni (energiabefektetés/haszon), dönteni, megtenni A problémaközpontú megküzdés A hála kifejezése oksági, jutalmazó kapcsolatban áll elménk és testünk egészségével Kísérlet: írj le öt olyan dolgot, amiért hálás vagy (vagyis vedd számba, és örülj annak, amid van) 10 hétig hetente
A kontrollcsoporthoz képest nemcsak optimistábbak és elégedettebbek, hanem az egészségük is javult
Hasonló kísérlet és hasonló eredmények idült betegekkel az emberek nagymértékben hozzá tudnak szokni a lebénuláshoz és a vaksághoz, valamint más olyan állapotokhoz, amelyek egy fontos képesség vagy funkció kiesésével járnak.
Ernest szklerózis multiplexben szenvedő beteg, egy idő után már nem tudott vezetni, futni, járni, sőt még állni sem, ezek a dolgok „elveszítették a jelentőségüket... Már nincsenek a lehetőségeim körében, ezért nem is hiányoznak úgy, mintha még lehetségesek lennének.” gyorsan tudnunk alkalmazkodni a változó körülményekhez, pusztító betegségek vagy balesetek után is visszanyerjük boldogságunk java részét A másik oldal Mivel lehet tartósan elmozdulni a tárgyalt alapszintről? Mit takar a „szándékos tettek” címkével ellátott 40%? 2% ha elérjük az alapigényeink kielégítését, akkor a többletbevételeink már nemigen járulnak hozzá ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat A pénz nem boldogít? A boldogság hány százalékáért felelősek a körülmények? Jobb körülmények = több boldogság? Körülmények
10% Öröklött rész
50% Szándékos tettek,
beállítódás
40% Milyen gondolkodási és viselkedési mintákat találtunk vizsgálataink legboldogabb résztvevőinél? MIK HATÁROZZÁK MEG A BOLDOGSÁGOT? Öröklött rész
50% Körülmények
10% Ami a kezünkben van
40% MIK HATÁROZZÁK MEG A BOLDOGSÁGOT? NEM életkörülményeken alapuló Tevékenységen alapuló (nincs hozzászokás) Megközelítésen alapuló Belső (nincs külső motiváció) A jó cél vizsgálat: a leggazdagabb amerikaiak, akik évente tízmillió dollárnál többet keresnek, alig magasabb boldogsági szintről számolnak be, mint a saját irodai alkalmazottaik és kétkezi munkásaika házasok boldogabbak, mint az egyedülállók, de a házasság is csak kismértékben fokozza a boldogságot; 16 országban a házasok 25, az egyedülállók 21 százaléka jellemezte magát a „nagyon boldognak” A boldogsághoz vezető út lényege nem az öröklött tulajdonságaink megváltoztatásában rejlik (ez lehetetlen)
nem a körülményeink megváltoztatásában (vagyis ne gazdagságra, vonzó külsőre vagy kedvesebb kollégákra akarjunk szert tenni, hiszen ez nem éri meg)
sokkal inkább a szándékosan végzett mindennapi tevékenységeinkben: mit teszünk a mindennapokban, hogyan gondolkodunk
amellett, hogy elismerjük a kényszerítő biológiai és külső tényezőket – az élettel való elégedettségünket nagyrészt az határozza meg, hogy mivel, hogyan töltjük időnket Mindannyian azért vagyunk a világon, Mr. Allnut, hogy meghaladjuk a természetet! Meghaladhatjuk a saját boldogsági alapszintünket, ahogyan a testsúlyunk és a koleszterinszintünk esetében is történhet. A génjeink nem határozzák meg az élettapasztalatainkat és a viselkedésünket. Egyre gyorsabban futunk, de úgy tűnik, a végén ugyanott kötünk ki. A tipikusan boldog ember örül más sikerének, és aggódik, ha más kudarcot vall, a boldogtalan megkönnyebbül, ha másnak nem sikerül valami Meditáció A kutatók szerint a jó cselekedetek boldogabbá tesznek. Ha a helyzet kezelhetetlen vagy elborítanak a negatív érzelmek, és nem tudunk cselekedni
Viselkedéses stratégia: figyelemelterelés vagy testgyakorlás (túrázással emelni a hangulatom), érzelmi támaszt keresni közelálló embereknél
Kognitív stratégia: a helyzet újraértelmezése
Régóta terméketlen nők 6 hétig tanulták a kétféle megküzdési módot, kevésbé depressziósok, majd a többségnek gyereke született (McQueeney-Stanton-Sigmon 1997)
Megtanulni meglátni a jó dolgokat a megrázkódtatásban! Gondolkodjunk el rajta, mit tanulhatunk meg, miben fejlődhetünk, kiket ismerhettünk meg, mit tudtunk meg magunkkal kapcsolatban a nehézséget okozó szituáció révén.
Találjuk meg az események értelmétírásban! Így nem csak az olykor kusza, kavargó gondolatainkat csendesíthetjük le, s rendezhetjük sorokba, egészségünket is megkíméljük. Az írás az immunrendszerre is kimutatható pozitív hatással van! Kreatív írás A kutatási terület egyre növekvő adatmennyisége bizonyítja:
Akik 3 napot töltöttek azzal, hogy leírják megpróbáltatásaikkal, traumáikkal kapcsolatos legmélyebb gondolataikat és érzéseiket, a kontrollcsoporthoz képest a következő hónapokban kevesebbet járnak orvoshoz, jobb az immunrendszerük, kevésbé depressziósak, kevésbé szenvednek, jobbak a jegyeik, nagyobb valószínűséggel találnak munkát munkanélküli időszakuk után Stratégiák Vannak olyan örömforrások, melyek mindenki életében jelen vannak, csak már megszoktuk, s észre sem vesszük. A mindennapok része például az utazás, az étkezés. Figyeljük meg egy gyermek szemével a szokásos utat, melyen végighaladunk, és fel fogunk fedezni eddig észre sem vett dolgokat! Próbáljunk ki más útvonalat, tegyük változatosabbá a megszokottat! Szánjunk időt az étkezésre, élvezzük az ízeket! Köszönöm, hogy végighallgattál, hálás vagyok érte!
Legyél minél boldogabb!
Full transcript