Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Budapest100

No description
by

saci szabo

on 27 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Budapest100

Hangulatvideónk házai: Andrássy út 120. (Orosz kulturális intézet), Bajza utca 49-51. (külső felvételek), Dózsa György út 102., Ferenczy István utca 14., Kossuth Lajos utca 19-21. (Astoria hotel), Szív utca 42., Veres Pálné utca 30.
A Budapest 100 az OSA Archívum és a KÉK közös programsorozata volt 2014. április 26-27.-én.
Videók, cikk, és prezi: Szabó Saci és Konkol Máté
Asbót Kristóf multimédiás újságírás feladatára
BKF mozgóképkultúra és médiaismeret, 2014
A Budapest 100 kezdeményezést 2011-ben indította el a Kortárts Építészeti Központ és az OSA Archívum, hogy évről-évre kellő figyelmet kapjanak a jubiláló fővárosi épületek. Az önkéntességen alapuló civil ünnep bevallottan a közösségépítésre is nagy hangsúlyt fektet az építészeti emlékek bemutatása mellett. Az idén negyedszerre megrendezett, fesztiválszámba menő kétnapos programsorozat erőssége valóban ez: a kreatív önkéntesek és lakók találkozása az érdeklődő látogatókkal olyan közvetlen és emberi élményeket eredményezhet, amikből a legnagyobb hiány van a nagyvárosi életben.
Tehát a Budapest 100 egyszerre több szinten is érdekes: összébb hozza a város lakóit és szórakoztatva tanít a közvetlen környezetünk történelméről – és nem elhanyagolható szempont, hogy mindezt offline teszi. (Hasonlóan dicséretes urbánus ünnep volt a Kazinczy utca zenés-kiülős sétálóutcává válása a Madarak és Fák Napján.) Az áprilisi házlátogatásokra egyértelműen van is igény: idén 60 helyszínen 20 000 látogatót számoltak meg. Sokat segít ebben az is, hogy teljesen ingyenes minden program (legfeljebb regisztrálni kell előzetesen), tehát mindenkinek elérhető.
Egy lepusztult környék lepusztultabb házában egyik napról a másikra összefogtak a lakók, újrafestették a kaput és a postaládákat, lufikat akasztottak a gangra, a homlokzatról színezőt, a ház motívumairól kvízt kaptak a vendégek, és nem utolsó sorban folyamatosan készületek a finomabbnál finomabb sütemények és pogácsák.

KoPé pedig BudapestAlternative-képet csinált óriáskígyóval a Szív 42.-nek. Szombaton a Pepita Playback Társulat interaktív előadása, vasárnap Jónás Vera, Csizmás András, és a második emeleten lakó Dés András koncertje került megrendezésre az egész eddig zárt és kihasználatlan udvarban.
A gangkoncertről készült videónk itt látható:
A természeténél is fogva mindig más és más házakkal és eseményekkel szolgáló kezdeményezés hangulatán és nyitottságán még a szkeptikusabbak is meglepődnek. Az elmúlt években indult vagy beindult budapesti életmódblogok (pl. Urbanista, Egy nap a városban, Slow Budapest, WeLoveBudapest) is a zöld, közösségi és urbánus hívószavak mentén képzelik el fővárosunk szebb jövőjét.
Azonban, mint kiderült idén is, egy felemelő emlékhez nem elég néhány kiragasztott archív kép egy ódon épület lépcsőházában vagy egy gondosan kitakarított díszterem: a nagy része a ház mögött álló lelkes lakókon és önkénteseken múlik. Az általunk 2014-ben meglátogatott helyszínek közül az ideális elképzeléshez legközelebb a Szív utca 42. példája állt, ami a visszajelzések szerint is kiemelkedő volt.

Cikkünket épp ezért az itteni szervezők beszámolói tarkítják.
Közösségi infotainment
"Lakógyűlésen szidjuk, lajstromba vesszük a hibáit - omlik, ázik, törik, füstöl, hangos, büdös és drága. De jön egy furcsa hóbort: születésnap...

... és egyszercsak kiderül, hogy kedves, jófej emberek is élnek itt, a morcos úr nem is morcos, a néni nem is néni, némelyik ajtó mögött a történelem tanúi elképesztő történeteket mesélnek, és ha igény van rá, négy szinttel lejjebb is akad a spájzban még egy üveg meggybefőtt, vigyem csak." – Pintér Boróka, lakó
"Nagyon sok kedves emberrel találkoztam a hétvége során, nagy élmény volt látni, hogy a látogatók milyen jól érzik magukat a házban és milyen lelkesen töltik ki a kvízt." – Nagy Ádám, önkéntes
"...akkor legyen majd sütemény, meg kicsit talán fel is lehetne díszíteni a házat (…) csináljunk kvízt, hozom a zenekart, van egy unokaöcsém, aki média szakos…

...az egész együtt elmondhatatlan volt." – Nagy István, lakó, szervező
"S mindez április 26-27-én ért a tetőpontjára, amikor mindenki bármi fennakadás nélkül, jókedvűen hozta, pakolta, ragasztotta, sütötte, kínálta, magyarázta és mesélte – csinálta, amit éppen kellett.

Vasárnap este, mikor bezártuk a kaput és elfogyott a bor, azt hiszem minden itt lakó és minden itt járt vendég nevében állíthatom, hogy úgy éreztük, mostantól simán becsöngethetünk egymáshoz. És be is fogunk." – Nagy István, lakó, szervező
Nézd meg az idei eseményről készült mood-videónkat:
Full transcript