Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Vegetatia pe cale de disparitie

No description
by

Toma Olga

on 27 January 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Vegetatia pe cale de disparitie

Vegetatia pe cale de disparitie
Vegetatia in R.Moldova
Republica Moldova este situată între două zone de vegetatie : pădurea si stepa, care în trecut au fost acoperite de plante ierboase si vegetatie forestieră. Cea mai mare parte din teritoriul Republicii Moldova este acum modificat de activitatea umană. Stepa a fost arată, scăzând semnificativ suprafata de păsune, cea mai mare parte a pădurilor a fost tăiată în secolul XIX, iar mlastinele au fost drenate.Problema protecţiei florei Republicii Moldova este astăzi la scară naţională o chestiune de prim-ordin, întrucât există o tendinţă de reducere sau chiar de dispariţie a mai multor specii de plante
Iarba dulce
Planta perena cu rizom putin carnos, acoperit de scvame (Frunzisoară modificată, tare, care protejează mugurii,)brunii si fibrisoare negricioase; frunze de 10-30 cm lungime. Se utilizeza in scop medicinal rizomul si radacinile uscate, recoltat primavara si toamna.
Actiune terapeutica
Extractele au proprietati expectorante, laxative si vermifuge. Extractele sunt utilizate pentru tratarea bronsitelor, constipatiilor si a parazitilor intestinali. In medicina populara, decoctul din rizomi este utilizat pentru afectiuni pulmonare, tuse, dureri de rinichi; tinctura din rizomi este utila in arsuri la stomac.
Mutulica
Planta erbacee ce are in pamant rizomul carnos din care pornesc mai multe radacini. Tulpina ajunge pana la 1 m inaltime, frunzele sunt moi, intregi, lanceolate, ovale, dispuse altern. Florile sunt solitare, putine ca numar si sunt violacee sau brun –roscate. In fitoterapie se folosesc rizomii ce trebuie recoltati primavara sau toamna. Principalele calitati ale acestei plante sunt: sedativ nervos, antiasmatic, narcotic in bolile de ochi, dilata pupila.
Creasta cocosului sau talpa gastei
Planta medicinala care poate atinge si 1,5 metri care creste in zona de campie si deal, la marginea padurilor, poieni. Rizomul este scurt si orizontal. Florile au culoare roz, asezare compacta, in cate 15-20 de flori. Frunzele au forma talpei de gasca. fructele sunt nucule.Creasta cocosului are proprietati antiinflamatoare, cicatrizante, emoliente, hemostatice, astringente, expectorante, hipotensiv, sedativ.
Năvalnic
Navalnicul (Scolopendrium vulgare) este o specie de feriga cu frunze mari, lucitoare, in forma de lance, dispuse in rozete, folosita in medicina populara. Creste la umbra, preferand padurile de fag, in zonele colinare inalte, precum si la munte. La campie apare mult mai rar.In scop terapeutic se folosesc frunzele recoltate cu tot cu petiol, care contin enzime, tanin si vitamine. Calitatile astringente, diaforetice si diuretice, cunoscute de mult timp de medicina populara, au fost confirmate de cercetarile stiintifice moderne.Datorita efectelor sale, infuzia din frunze de navalnic se recomanda in diaree, febra si diureza scazuta. In medicina traditionala romaneasca, navalnicul se mai foloseste intern in bolile de plamani, impotriva tusei .
Mic arbust veninos cu frunze lanceolate, cu flori trandafirii, rar albe, cu fructe rosii de forma boabelor de mazăre. Acestia au un miros placut.Atat fructele cat si frunzele tulichinei sunt in lista plantelor otravitoare. Mai mult, tulichina nu este un arbust usor de crescut. Nu se transplanteaza bine, iar crescatorul trebuie sa mentina un echilibru delicat intre mentinerea solului umed si un drenaj bun.
Tulichina
Concluzie
Acestea fiind doar un numar foarte mic de plante pe cale de disparitie .Cartea Rosie a Republicii Moldova cuprinzind:
126 specii de plante, dintre care:
81 specii de angiosperme,
1 specie de gimnosperme,
9 specii de pteridofite,
10 specii de briofite,
16 specii de lichenofite,
9 specii de micofite;
Acesti indici fiind foarte mari in comparatie cu tarile vecine.
Haide-ti sa ocrotim Vegetatia,Natura !
Full transcript