Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Presonlighetsstörning

No description
by

Emelie Den Bästa Friberg

on 17 November 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Presonlighetsstörning

62
ECG
bpm
Thank You!
Vad är
personlighetsstörning
* Det är ett mösnter av avvikande och oflexibla peronlighetsdrag.
* Ständigt lidande
* försämrad socialt
* svårt att jobba
Hur vanligt är det i sverige
* 6 - 28 % av befolknigen
* det är rättså vanligt med andra ord
Olika grupper av personlighetsstörningar
* DSM- IV- TR eller DSM-5
* Tre olika grupper
* grupp 1 udda eller excentriska
* grupp 2 dramatiska, emotiomella oberekniliga
* grupp 3 rädd hågade störnigar
ångestpräglade
Grupp 1 udda eller excentriska
* Paranoida
* schizoid
* schizotyp
Grupp 2 dramatiska, emotionella och oberäkneliga
* antisocial
* borderline
* histrionisk
* narcissistisk
Av : Rebecca Arntzen och Emelie Friberg
Presonlighets-
störning

Grupp 3 räddhågade störnigar
ångestpräglade
* fobisk
* osjälvständig
* tvångsmässig

Orsaker till personlighetsstörningar
* ginetiskt arv
* miljöer
* sociala anspekter
* misshandel

Behandling
* psykoterapi
* medicinering

Vad kan man själv göra
* Se dina styrkor och brister
* Ta reda på vad du vill göra med ditt liv
* Se de positiva och lev i nuet.
* ta hjälp av nära och kära


Det lilla som händer i vardagen just nu, är nyckeln till att uppleva lycka
Intervju med Robin Snögren (barn och ungdoms psykolog)
Fråga : 1
Har alla människor drag av personlighetsstörning?
Fråga : 2
Man hör ofta att de är flickor som har själskade betende är de lika vanligt hos pojkar?
Fråga : 3
Varför hör man aldrig benämnig psykopat?

Är det en förseglad term/ diagnos?
Fråga : 4
Varför ar de olika personlighetsstörningarna indelade i tre olika grupper?
Fråga : 5
Kan man bota schizoid personlighetsstörning?

Kan man bota någon personlighetsstörning?
Fråga : 6
Vilken personlighetsstörning är mest vanlig?

Vilken är mest udda peronlighetssörningen?
Svar på fråga 1
Man kan väl säga som så att alla människor har ju personlighetsdrag och alla människor har ju också någon form av personlighet som summan av de personlighetsdrag och andra karaktäristika man har (även om de som drar mer åt det socialpsykologiska hållet ofta anklagar de som har en mer individuell inriktning för att överskatta personlighetsdrag och underskatta betydelsen av situationer och sånt som finns och händer runt om när det gäller att förklara varför människor gör som de gör). Personlighetsdrag är vanligen inte något som antingen är på eller av utan mer något som man har i varierande grad (alla människor kan bete sig impulsivt ibland, vara snåla ibland eller vara vad det nu är ibland men en del är det oftare än andra - att det handlar mer om något som man har eller är eller gör i varierande grad än något som man antingen har eller inte alls har. På det sättet kan man väl säga att alla människor har drag av någon sorts personlighetsstörning - vi har ju alla drag i vårt sätt att vara som ibland ställer till det för oss, att vi har någonting som vi tenderar att vara lite för mycket eller lite för lite. En personlighetsstörning handlar ju mycket om att man drar åt någon av extrempunkterna på skalan - att man är väldigt impulsiv, ombytlig, misstänksam, kontrollerande eller vad det nu handlar om. Jag tror inte att människor med personlighetsstörningar är någon annan sorts människor än andra, de råkar bara ha oturen att ligga i utkanten av normalvariationen.
Svar fråga 2
Självskadande förekommer hos pojkar också, men det är vanligare hos flickor. Rent allmänt så är det ofta vanligare med inåtvända symtom hos flickor (som depression, självskadande etc.) och utåtriktade symtom (som aggressivitet etc.) hos pojkar, även om det självklart finns tjejer som är väldigt arga och slåss och pojkar som är ledsna och skadar sig själva också.
SVAR PÅ FRÅGA 3
Psykopat har väl egentligen aldrig varit en vedertagen diagnostisk term, alltså att den funnits som diagnos i DSM-IV/DSM-5, ICD-10 eller andra diagnos-/klassifikationssystem. Det som ligger närmast att beskriva samma sak där är väl det som kallas antisocial personlighetsstörning, och i mindre grad kanske narcissistisk personlighetsstörning. Psykopat (och en del syskontermer som sociopat etc) har använts av en del forskare och författare, och kanske ännu oftare mer populärvetenskapligt (eller i värsta fall bara tramsvetenskapligt). De senaste åren har det väl varit vanligare att stöta på den i kvällstidningstest ("Testa om din chef är psykopat" och liknande) än i mer seriösa sammanhang. Som med alla psykiatriska termer går det lite mode i vilka begrepp man använder och ibland får man hitta på nya för att de gamla tagits över populärvetenskapligt eller blivit skällsord (ordet idiot var ju en gång i tiden ett ord som användes diagnostiskt, men jag tror man haft svårt att hitta en läkare som skulle skriva det i journal på ganska många årtionden). Det man försökt beskriva med psykopatbegreppet är ju människor med någon form av empatistörning, dvs människor som ofta alldeles utmärkt förstår sig på andra och är duktiga på att manipulera andra men som inte klarar av att känna in andra och därför inte berörs av andra lidande.
Svar på fråga 4
Personlighetsstörningar överlag förefaller vara ganska överlappande med varandra, alltså att det är ganska vanligt att man uppfyller flera kriterier även för andra personlighetsstörningar om man helt uppfyller kriterierna för någon. Vissa personlighetsstörningar förefaller ligga ännu mer nära varandra eller vara ännu närmare släkt och dem klumpar man ofta ihop i tre grupper (de udda eller excentriska med schizoid, schizotyp och paranoid personlighetsstörning och så vidare). En del har föreslagit andra indelningar också, den enklaste är väl två grupper - en med utåtriktade personlighetsstörningar (kännetecknas främst av beteenden som påverkar andra och relationer) och en med inåtriktade (som mest påverkar den som själv lider av dem).
Svar på fråga 5
Det råder väl delade meningar kring huruvida man helt kan bota personlighetsstörningar. En del menar att man kan det, en del inte, de flesta är överens om att det åtminstone är svårt och att många (de flesta) med personlighetsstörningar har kvar större eller mindre svårigheter utifrån dem livet ut. Ibland förefaller de dock förbättras något senare i livet. Oavsett om de helt går att bota eller inte går det ju ofta definitivt att förbättra åtminstone en del besvärliga symtom och beteenden så att många kan få ett bättre liv.
Svar på fråga 6
Vanligast bland personlighetstörningar är förmodligen emotionellt instabil personlighetsstörning
(det som man tidigare och ibland fortfarande kallar borderline). Ovanligast vet jag inte riktigt.
Full transcript