Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Bimet joenezore-Briofitet

No description
by

Daddy's Princess

on 15 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Bimet joenezore-Briofitet

Bimet joenezore-Briofitet
Briofitet-Bimet e para qe iu pershtaten jetes ne Toke.
Sipas shkencetareve jeta fillimisht ka lindur ne oqean,me pas bimet iu pershtaten jetes ne Toke duke formuar struktura te reja per te realizuar ato funksione jetesore qe me pare realizoheshin ne uje.Bimet e para qe i jane pershtatur jetes ne toke kane qene

grupi i bimeve joenezore -briofitet.
Struktura e pergjithshme e briofiteve
Te shumica e bimeve briofite ndodhet epiderma lehtesisht e trashur.Nuk kane strukture mbeshtetese qe ti mbaj lart dhe si rrjedhoje,pjesa me e madhe e tyre jane shume te vogla dhe mund te ngrihen vetem pak centrimetra nga toka.
Briofitet
Hepatike
Myshqe
Hepatiket
Hepatiket jane briofite me te thjeshta
se myshqet.Trupi i tyre eshte nje talus i sheshte
ose nje tip kercelli,mbuluar nga dy-tri radhe gjethesh.
Shumica e hepatikeve jetojne prane perrenjve,te tjere
i gjejme mbi trungje,dege ose gjethe ne pyjet tropikale.
Myshqet
Myshqet kane struktura te vogla te ngjashme me
gjethet dhe fijeza qe u ngjajne rrenjeve te bimeve
me te zhvilluara,me anen e te cilave thithin ujin
e terrenit.Nuk kane talus as gjethe te verteta.Te keto
bime zhvillohen nderthurje fijezash horizontale,qe i lejon
te ngrihen vertikalisht.
Myshqet perfaqesojne format me primitive
te rrenjes,te quajtura rizoide dhe kane nje
kercell te vogel me gjethe primitive si flete te
holla te gjelbra.Nuk kane gypa per qarkullimin e limfes,keshtu qe uji dhe kriperat minerale thithen ne menyre individuale nga secila qelize.Myshqet nuk rriten me kurre se nje pellembe.
Ai qe quhet fryt i myshkut
eshte sporofiti.Sporofiti ka nje kercell
ne fund te te cilit formohet nje sporang nga
i cili shperndahen sporet.
Myshqet trofe
Bima e myshkut qe ne shohim te mbuloje terrenet
si nje tapet eshte e formuar nga disa bimeza te vogla,te cilat kane nje "kercell" nga i cili dalin gjethe te holla te gjelbra.Zakonisht krijojne disa "jasteke" te vegjel ,me te cilet mbulojne mure,lendina,trungje pemesh etj.,por gjithmone ne zona me lageshti dhe hije.
Cikli i riprodhimit dhe i zhvillimit te myshqeve
Megjithese jetojne ne toke,per riprodhimin
ato varen krejtesisht nga uji qe transportojne qelizat
e tyre riprodhuese.Riprodhimi i myshqeve eshte disi i
komplikuar.Myshqet dhe hepatiket kane qene format e
para primitive qe karakterizohen nga nje riprodhim miks,me spore dhe seksual.
Riprodhimi me spore

Nga bocat ne maje te kercellit dalin sporet qe ne kushte
te favorshme lageshtie lulezojne.Nga sporet e lulezuara
zhvillohet nje kercell i vogel qe prodhon gameta mashkullore dhe femerore.Nga pllenimi i ketyre gametave
formohet nje bime e re qe rifillon serish ciklin duke prodhuar spore.
Riprodhimi seksual
Ne zonen e majes se cdo bime zhvillohen ose organet
seksuale mashkullore te cilat prodhojne qindra qeliza mashkullore ,ose organet seksuale femerore ,qe perfaqesohen vetem nga nje qelize femerore.Kur mjedisi eshte i pasur me uje,spermatozoidet mund te notojne drejt organeve femerore,njeri nga te cilet bashkohet me vezoren dhe formojne zigoten qe duke u ndare i jep jete embrionit te sporofitit.Ky duke u zmadhuar kthehet ne nje organ te dukshem -sporangu-i formuar nga nje kapsule ne skaj te nje kercelli.Brenda kapsules formohen sporet.Kur ato piqen,bien dhe nese bien ne nje mjedis te favorshem zhvillohen dhe krijojne fijezat qe perhapen duke formuar me pas gametat e reja.Ne kete menyre cikli mbyllet.
Ju faleminderit!
Punoi:Arjola Mullaj
Full transcript