Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

TELESKOPËT

No description
by

Ardi Gashi

on 29 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of TELESKOPËT

Fjala "teleskop" vjen nga greq. τελε - tele = larg, dhe σκοπειν -skopin = me shiku, me pa; pra teleskop = tejqyrë) .
Teleskopi, mbledh dhe fokuson rrezatimin elektromagnetik të trupave qiellorë. Teleskopët rritin madhësinë e dukshme të trupave qiellorë, së bashku me ndriçimin e tyre.
Personi i parë qe krijoi Teleskopin ishte Holandezi Hans Lippershey , mjeshter syzesh. Teleskopi i Hans Lippershey ishte i ndertuar nga nje okular konkav te lidhur me nje objektiv konveks . Kjo ide atij i erdhi kur 2 femije mbanin lente tek dyqani i tij dhe ky verejti se lentet benin drita te dukej me e madhe
Ndertimi i Teleskopit
Teleskopi ndertohet nga Okulari dhe Objektivi . Ne vartesi se mbledhja e drites behet me thjerre apo pasqyre Teleskopet ndahen ne Reflektore dhe Refraktor
Teleskopët Bashkohorë
Instrumentet Astronomike
Teleskopët
Historia e Teleskopit
Telekopi i Galile Galilei
Në vitin 1609 Galile Galilei degjoi per punen e Holandezit dhe per pak ditë ndertoi nje teleskop te tijin pa parë asnjeherë nje te tillë me parë. Galilei prezantoi kete Teleskop tek senati i Venedikut te cilet e caktuan ligjerues te perhetshem ne Universitet
Teleskopi Refraktor
Perbehet nga thjerrat e kombinuara ne okular dhe objektiv
Teleskpi Reflektues
Observatoriumet
Jane qendra per kerkime studimore apo shkencore qe perbehen nga teleskope super te medhenj . Observatoriumi me i madh gjendet ne Hawai ne malet Mauna Kea.
Teleskopet modern kane bere te mundur zbulimin e shum enigmave te universit , me ane te teleskopeve jane bere vrojtime te sakta te emelemteve te planeteve , yjeve dhe trupave tjere qiellor
Teleskopi Huuble
Reja e Magelanit
Arritja e studimit te Universit me ane te Teleskopeve
Ndertimi i Huuble-it
s
R
Historia e Spektroskopit
Historia e Spektroskopit Filloi me J.J. Thomson ne Laboratorin e Kevendishit ne Universitetin e Kembrigjit. Thomsoni ne kete instrument dalloi se jonet e krijuara ne tubat e shkarkimit kaluan ne fusha elektrike dhe magnetike qe beri qe jonet te leviznin ne nje trajektore parabolike .Rrezet pastaj u zbuluan ne nje ekran Floureshent
Fotometrat
Dallojmë 3 lloje Fotometrash:
Fotometri Vizual
Fotometri Fotografik
Fotometri Fotoelektrik
Aparate te Tjera
Radioelementi
Termoelementi
Bolometri
P
E
K
T
O
S
K
O
P
I
Aparati me te cilin fitohet spektri i burimeve quhet Spektroskop
Nese jane te konstruktuar asisoj qe spektri i tyre mund te fotografohet quhen Spektrografë
Spektri mund te jete 3 llojesh:
Kontinual
Vijor
Shiritor (Thithes)

SPEKTROSKOPI
Llojet e Spektrit
Eksperimenti i Thomsonit
Teleskopi i parë
Fotometri Vizual ndihmon ne percaktimin e madhesie yjore te panjohur duke e krahasuar me nje madhesi tjeter te njohur per ne.
Fotometri Fotografik paraqet teleskop qe fotografon yjet dhe ne vartesi nga ndriqimi i yllit behet nxirje e dobet apo e forte
Forometri Fotoelektrik paraqet teleskop ne te cilin rrezatimi i yllit verehet me detektor apo me dalje elektrike
Fotometri Vizual
Fotometri Fotografik
Fotometri Fotoelektrik
Radioelementi paraqet nje ballon me ajer te rralluar brenda te cilit dy fleta mund te rrotullohen. Energjia qe vjen nga Yjet e ben qe fletat te rrotullohen .
Termoelementi ben te mundur percaktimin e madhesise yjore nga paraqitja e forces elektrovizore te shkaktuar nga ngrohja.
Bolometri si baze ka pllaken metalike , rrezatimi qe bie ne pllake e nxen ate duke ja ndryshuar rezistencen elektrike e cila mund te matet
Radioelementi
Bolometri
Radioteleskopet dhe Radiointerferometrat
Radioteleskopet jane aparate te medha qe regjistrojne radiovalet e rrezatuar nga trupat qiellor . Pas pranimit te sinjaleve keto imazhe zmadhohen deri ne 100 milion here.
Radiointerferometrat jane kombinim i 2 apo me shume radioteleskopesh . Ky sistem punon ne parim te interferometrik optik me 2 a me shume qarje .
Puna e Radioteleskopit
Radio Interferometrat
Radio interferometri modern

Pamje nga hapsira realizuar me Radio Teleskope
Punuan :
Ardian Gashi
Tahir Azemi
Ardian Zhegrova
Full transcript