Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Projekt : Ligjet e Njutonit

No description
by

SPOOKY AL

on 2 June 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Projekt : Ligjet e Njutonit

PUNOI:
KLEJDI HYKA LIGJET E NJUTONIT Ligji i pare i Njutonit njihet gjithashtu edhe si ligji i inercise. Ky ligj thote:

Cdo trup vazhdon te qendroj ne gjendje te tij te qetesise ose te levizjes drejtvizore te njetrajtshme, perderisa veprimi i ndonje force nuk e detyron ate te dal nga ajo gjendje. Ligji 1 Ligji 2 Ligji i trete i Njutonit thote:
Cdo veprim i pergjigjet nje kunderveprimi me madhesi te njejte dhe me kahe te kundert. Ligji 3 INERCIA Inercia eshte nder vetite me te pergjithsme qe e zoterojne tupat ne natyre. Me zbulimin e inercise u pa se trupat levizin edhe kur ne te nuk veprojne forcat. Forca e ndryshon gjendjen e levizjes se trupit, perkatesisht shpejtesine e tij, por ajo nuk eshte shkak i levizjes se trupit, ajo eshte shkak i nxitimit. Forca rezultante eshte ne perpjestim te drejte me shpejtesine e ndryshimit te sasise se levizjes, e cila kryhet ne drejtim te veprimit te forces. Nje vecanti e rendesishme e ligjit te dyte te Njutonit qe ka lidhje me ligjin e tij te pare, eshte se forca nuk nevojitet qe nje trup te vazhdoj levizje. Nese nje trup eshte duke levizur, nuk i nevojitet forca qe te vazhdoj levizjen. Ne fakt, nese ne trup nuk ndikon asnje force, ai trup do te vazhdoj levizjen ne te njejtin drejtim dhe me te njejten shpejtesi derisa ndonje force te ndikoj mbi te. Ne qofte se trupi me mase m eshte subjekt i forcave te ndryshme dhe a eshte nxitimi i tij ne sistemin inercial te koordinatave, ateher mund te shkruajme: ku F eshte vektori rezultant i te gjitha forcave qe veprojne ne trup. Me kete shprehje verejme se sa me e madhe qe eshte masa, atehere per te njejtin nxitim nevojitet forca me e madhe. P.sh kur me top e qellojme murin, topi kthehet ne kahun e kundert sepse edhe muri vepron ne top sikurse topi ne mur. Ky ligj pershkruan bashkeveprimin ndermjet dy trupave duke marre ne konsiderim qe te dyte. Nese forcen e veprimit te trupit te pare ne trupin e dyte me F1 (ndryshe quhet aksion) dhe forcen e veprimit te trupit te dyte ne trupin e pare me F2 (ndryshe quhet reaksion), atehere keto forca jane te barabarta po me kahe te kunderta dhe shenojme: F1=F2 ose F1=-F2 Ndryshe mund te themi se aksioni eshte i barabarte me reaksionin. Ligji i dyte i Njutonit.
Shembull.
Ne trupin me mase 4kg qe ndodhet ne prefje ne nje tavoline, veprojne njekohesisht ne te njejtin plan horizontal forcat 5N dhe 3N, drejtimet e te cilave formojne kend te drejte ndermjet tyre.Gjeni madhesine dhe drejtimin e nxitimit qe fiton trupi nen veprimin e forcave.Ferkimi ndermjet trupit dhe tavolines nuk merret parasysh.
Te dhenat
m=4kg;Vo=0;F1=5N;F2=3N;α=90;a=?
Zgjidhje
Full transcript