Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Descoperirile științifice ale secolului XX

No description
by

Robert Mavlea

on 20 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Descoperirile științifice ale secolului XX

Scurtă introducere
Descoperirile științifice au reprezentat adevărate revoluții în domeniul atât de riguros al științei, fie că este vorba despre biologie, fizică sau chimie. De aceea, cea mai prosperă perioadă a revelațiilor științifice este considerată cea a secolul XX, deoarece în acest interval de timp omul a fost cel mai productiv și mai sclipitor în istoria sa.
Anii 1910-1920
Aici, am găsit fascinantă descoperirea oțelului inoxidabil din prisma faptului că a fost descoperit "din greșeală". Deși istoria oțelului datează încă din Antichitate, cel mai vechi obiect din oțel fiind considerat un artefact excavat dintr-un sit arheologic din Anatolia, ce datează de aproximativ 4000 de ani, oțelul inoxidabil a fost descoperit de către Harry Brearley în 1912, în timp ce încerca să gasească un aliaj anticorosiv pentru țeava de pușcă.
Anii 1920-1930
Descoperirea epocală a penicilinei îi este atribuită lui Alexander Fleming în anul 1928, când acesta observă că secreția mucegaiului verde "Penicillium notatum" distruge colonia de bacterii din mostra sa expusă în laborator. Penicilina este considerată până în ziua de astăzi una dintre primele forme complexe de antibiotic, deoarece până la apariția acestora infecțiile produse de răni și boli precum sifilisul erau aproape întotdeauna mortale.
Anii 1930-1940
Undele radio din Univers (mai precis din Caleea Lactee) au fost descoperite în anul 1932 de către fizicianul american Karl Guthe Jansky, iar acest eveniment a determinat dezvoltarea radioastronomiei. Însă, din cauza faptului că pe atunci această descoperire n-a avut un ecou deosebit în lumea astronomilor, primul radiotelescop a fost construit abia în anul 1937, și anume de către inginerul american Grote Reber (1911 - 2002) din Wheaton, Illinois. În cinstea lui asteroidul 6886 a fost denumit "Grote".
Anii 1900-1910
Probabil cea mai notabilă descoperire a acestei perioade este avionul. După invenția conceptului de avion, în anul 1799 de către Sir George Cayley, frații Wright au reușit să efectueze la 17 Dec. 1903 primul zbor controlat și propulsat cu un aparat mai greu decât aerul. Acest lucru a permis dezvoltarea unei întregi industrii care avea să revoluționeze deplasarea indivizilor pe distanțe foarte mari în siguranță.
Descoperirile științifice ale secolului XX
Primul avion (Wright Flyer I) alături de cel mai mare avion produs vreodată (Antonov An-225)
Articol din
New York Times
, în 1915
Alexander Fleming alături de descoperirea sa
Radiotelescopul lui Grote, iar altele mai moderne "puțin"...
Anii 1940-1950
Enrico Fermi și Leo Szilard au fost primii care au construit un reactor nuclear și au prezentat o reacție în lanț controlată, pe data de 2 Dec. 1942. Reactorul nuclear reprezintă instalația tehnologică în care are loc o reacție de fisiune nucleară în lanț, în condiții controlate, astfel încât să poată fi valorificată căldura generată.
Enrico Fermi și Leo Szilard
Anii 1950-1960
În anul 1952, Ana Aslan prepară vitamina H3 și introduce pe piață medicamentul Gerovital, destinat ameliorării tulburărilor distrofice ale vârstnicilor. Acesta a fost utilizat de numeroase personalități internaționale precum Charles de Gaulle sau J.F. Kennedy și i-a fost recunoscut meritul în evoluția geriatriei pentru rezultatele extraordinare pe care le-a avut în tratarae vârstnicilor.
Ana Aslan și Gerovitalul
Anii 1960-1970
Pentru această perioadă am ales laserul, un dispozitiv optic ce generează un fascicul coerent de lumină. Deși principiile de funcționare ale laserului au fost enunțate în 1916 de Albert Einstein, primul laser funcțional a fost construit de Theodore Maiman în 1960 și avea ca mediu activ un cristal sintetic de rubin pompat cu pulsuri de flash. Surprinzător, România a fost a patra țară din lume în care s-au realizat laseri, în urma unor cercetări întreprinse de un colectiv condus de Ion I. Agârbiceanu, iar rezultatul acestora a fost raportat în 1961.
Diferite tipuri de lasere
Anii 1970-1980
Omul responsabil cu inventarea camere digitale este Steven Sasson, un inginer electric american, care în anul 1975 reușește să producă primul dispozitiv de acest fel pentru firma la care lucra, și anume Kodak. Camera sa cântărea 3,6 kg, avea doar 0,01 megapixeli și făcea poze alb-negru. Prima imagine a fost realizată pe o casetă, iar procesul de procesare a imaginii a durat 23 de secunde.
Anii 1980-1990
CD-urile au apărut nu prea îndepărtat de zilele noastre. Preocupările în acest domeniu s-au consemnat îndeosebi după anul 1980, în urma unei înțelegeri între renumitele companii Philips și Sony, fiindcă până la această dată fiecare dintre aceste două companii realizase, după propriile concepții și tehnologii, diferite variante de CD-uri, însă abia în anul 1982, ca urmare a înțelegerii stabilite, ele au definitivat standardul actualelor CD-uri.
Astfel CD-ul, sau discul compact, reprezintă un disc optic folosit pentru a stoca informații de natură foarte diversă în format digital, creat inițial pentru înregistrări audio, iar discul se numește optic după procedeul de înregistrare (scriere) și redare (citire), bazat pe utilizarea unui fascicul de lumină laser focalizată.
Anii 1990-2000
Dolly (născută la 5 iulie 1996, Roslin, Scoția) a fost o oaie domestică, femelă, care a reprezentat prima clonare reușită a unui mamifer dintr-o celulă somatică adultă, prin procedeul de transfer nuclear. Clonarea a fost realizată de Ian Wilmut, Keith Campbell și colegii lor de la Institutul Roslin, în apropiere de Edinburgh, Scoția, după o serie de 276 de încercări nereușite. Dolly și-a trăit întreaga viață la Institutul Roslin. Acolo a fost împerecheată cu un berbec de munte scoțian și a dat naștere, în total, la șase miei. Pe data de 14 februarie 2003, Dolly a fost eutanasiată din cauza artritei severe și a unei boli progresive de plămâni. În mod normal, o oaie din specia ei are o durată de viață de aproximativ 11-12 ani, dar Dolly nu a trait decât șase ani. Nașterea oiței Dolly, cum a fost cunoscută de către întreaga lume, este recunoscută drept o piatră de hotar în dezvoltarea biologiei moderne.
Tată și fiică
Sfârșit!
Acestea au fost descoperirile sțiințifice ale secolului XX care mi-au atras atenția cel mai mult, însă sunt mult mai multe rămase încă nedescoperite, fiindcă omul a muncit necontenit de-a lungul existenței sale și a lăsat în urma sa numeroase lucrări extrem de valoroase care au dus la descoperirea multor altor invenții deosebite.
Profesor îndrumător: Aura Tufeanu
Full transcript