Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Els avenços mèdics: un avantatge o un inconvenient?

No description
by

Núria C V

on 13 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Els avenços mèdics: un avantatge o un inconvenient?

Per acabar... ... són un avantatge o un inconvenient? Una mica d'història... Els avenços mèdics: un avantatge o un inconvenient? Però realment... Tot acaba aquí? El paper de la bioètica en la medicina ORIGEN Diari d'un metge Podries posar-te a la seva pell? Quin impacte té sobre la societat? Million Dollar Baby (2004) I vostè què en pensa? 3000 - 500 a.C. 500 a.C. - 400 d.C. 400 - 1450 1450 - 1600 1600 - 1700 1700 - 1800 1800 - 1850 1850 - 1900 1900 - 1945 1945 - Fins a l'actualitat Exemple de pròtesis dentals de l'època Imatge del Papir Smith Hipòcrates, pare de la medicina Jurament hipocràtic escrit en grec antic en una taula de marbre Mapa que il·lustra l'evolució de la pesta negra a Europa "L'home de Vetruvio" (Leonardo Da Vinci) expressió del cànon estètic renaixentista Model circulació sanguínia de William Harvey René Descartes Paracels Lliçó d'anatomia del doctor Nicolaes Tulp (Rembrant) René Théophile Hyacinthe Laënnec, metge francés inventor del primer fonendoscopi Utensilis mèdics de neurocirurgia Louis Pasteur, descobridor dels microorganismes Rudolf Virchow, pare de la teoria cel·lular Wilhelm Röentgen, descobridor dels rajos X (Penillicum notatum) Alexander Fleming, descobridor de la penicil·lina Imatges de la Segona Guerra Mundial Desenvolupament tecnològic Implicacions ètiques EN QUÈ ES FONAMENTA? Principi d'autonomia Principi de beneficiència Principi de justícia Principi de no-maleficiència ÈTICA MÈDICA = BIOÈTICA ? És realment important? Proposta didàctica L’ eutanàsia com a tal, és un procés que actualment no és legal a Espanya, però sí que es permet la desconnexió del suport vital en cas de mort cerebral (quan ja no hi ha activitat cerebral i el pacient depèn de màquines, sol ser un estat de coma irreversible). Et sembla justa aquesta mesura? Creus que s’hauria de legalitzar l’eutanàsia a Espanya o tot al contrari?
Imagina per un moment, que ets metge d’un hospital on és legal aquest procediment i tractes a un pacient que el sol·licita. Et veuries capacitat d’acceptar la seva petició? Va en contra dels teus principis? Gattaca (1997) Proposta didàctica Després del visionat de la pel·lícula, crec que es podria plantejar un debat a partir de les respostes a les següents preguntes:
1. Quins creus que són els avantatges de la selecció genètica en humans? I els inconvenients?
2. Des el teu punt de vista, és ètic modificar la informació genètica dels individus?
3. Creus que en un futur no molt llunyà podrem viure en una situació similar a la que es descriu a la pel·lícula? Creus just separar els individus que tenen algun tipus de problema de salut dels que no? My Sister's Keeper (2009) Proposta didàctica Després de veure aquesta pel·lícula, creus que és necessari oferir la possibilitat de sol·licitar una emancipació mèdica en aquest tipus de casos? Tenint en compte que l’Anne, protagonista de la pel·lícula, és menor d’edat, creus que té suficient criteri com per a sol·licitar-la?

Des de fa unes dècades, els avenços en el camp de l’enginyeria genètica han permès salvar moltes vides amb una tècnica que crea bastant controvèrsia pel fet de que implica la modificació d’embrions. Segons el teu parer, és una tècnica ètica?

Creus que tenir un fill compatible per a poder salvar un altre pot tenir algun tipus de conseqüència sobre el primer? Una nord-americana de 53 anys dóna a llum a la seva néta La seva filla va quedar estèril a causa d'un càncer i ella es va oferir com a ventre de lloguer La vida de Emily i Mike Jordan va canviar radicalment quan, estant ella embarassada, li van diagnosticar un càncer al coll uterí. En aquell moment, només tenia dues opcions: sotmetre’s a una histerectomia (extirpació total o parcial de l’úter) i perdre al nadó o deixar que la criatura nasqués i morir. Destrossada per aquesta situació, Emily va decidir viure i aquesta operació va impossibilitar el fet de que pogués ser mare biològica en un futur. I va ser llavors quan la seva mare, Cindy Reutzel, va oferir-li una opció que al principi li va semblar desgavellada: li va proposar ser el ventre de lloguer del seu nét.
No és el primer cop que es dóna un cas similar, però segueix entendrint l’esforç d’una dona com Cindy, de 53 anys i amb dues cesàries a la seva esquena, per fer feliç a la seva filla. Perquè, finalment, Emily i el seu marit van acceptar la proposta. Així doncs, l’Hospital de la Universitat de Chicago va implantar-li a Cindy un embrió creat amb un òvul de la seva filla i l’esperma de Mike, i nou mesos després, va arribar al món Elle Cynthia Jordan, un nadó sà i fort que ha tornat l’alegria a la família. Elle Cynthia, la néta de Cindy Reutzel, gestada al seu ventre Emily Jordan i la seva mare, en un moment avançat de l’embaràs d’aquesta. Índex 1. Introducció

2. Una mica d'història...

3. El paper de la bioètica en la medicina

4. Quin impacte té sobre la societat?

5. I vostè què en pensa?

6. Diari d'un metge

7. Per acabar...
Introducció
1. Aquesta pràctica és legal a Espanya? En cas de que no ho sigui, creu que s’hauria de legalitzar?
2. Està d’acord amb aquest tipus de pràctica?
3. Veu lícit que la gent ho vagi a buscar allà on sigui legal?
4. Considera que és ètic aquest tipus de procediment?
5. Considera que s’han d’imposar límits a aquestes pràctiques (legals, ètics..)? En cas afirmatiu, qui creu que els ha de posar?
6. Creu que aquest tipus de tècniques poden suposar una millora per a la qualitat de vida de les persones?
7. A mitjans del segle passat es va dur a terme el primer transplantament, i avui en dia ho veiem com quelcom habitual i
beneficiós fins al punt en que s’anima a la gent a convertir-se en donant d’òrgans. De fet, Espanya és un dels països més importants
a nivell mundial en aquest aspecte. Creu que en els seus inicis també suscitava problemes ètics i jurídics? D’aquesta manera, creu que tècniques noves, com l´ús de cèl•lules mare, podran arribar a aquest nivell d’acceptació en un futur?
8. Considera que la medicina, o la ciència en general, respecta la moral de les persones?
9. Per què creu que els avenços en camps diferents al mèdic, com per exemple, el tecnològic són més acceptats per la societat en general?
10. Creu que és important per la ciència que la societat presenti una mentalitat oberta als nous avanços que es van succeint?
11. Creu que és important l’ensenyança de valors ètics a la carrera mèdica?
12. Creu que les lleis han d’anar adaptant-se als avenços de la ciència?
13. Creu que un metge ha d’anteposar el benefici del pacient a les seves creences?
14. Creu que la societat esta preparada pels canvis tan importants que generen els avenços mèdics?
15. Creu en l’objecció de consciència dels metges?
16. Canviaria la seva opinió particular si es trobés en alguna d’aquestes situacions a nivell personal?
17. Tal i com ja he mencionat abans, el títol del meu treball de recerca és “Els avenços mèdics: un inconvenient o un avantatge?”,
d’aquesta manera, posicioni cada procediment mèdic en la banda que cregui adequada. Si creu que no s’ajusta a cap de les
dues opcions, pot matisar la resposta amb els arguments que cregui oportuns:

Avortament - Reproducció artificial - Clonació(terapèutica o reproductiva) - Manipulacions genètiques en cas de malalties -
Manipulacions genètiques en cas de selecció genètica - Transplantaments d’òrgans - Altres transplantaments (de cara per exemple)
Experimentació en humans - Eutanàsia

Finalment, i a part del qüestionari, m’agradaria demanar-li si vol afegir algun tipus de comentari que m’ajudes a completar la visió general del seu sector.
QÜESTIONARI Primer nen al món concebut per mitjà de
l' Embryoscope Multitudinària manifestació a Madrid en contra de l'avortament MORAL INDIVIDUAL MENT OBERTA TOLERÀNCIA RESPECTE A LA DIGNITAT HUMANA OBJECCIÓ DE CONCIÈNCIA PRIORITZAR LA SALUT POSAR LÍMITS
Full transcript