Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Baza Hardware

Detyre kursi 1
by

Elina Jaupllari

on 15 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Baza Hardware

Risia e Shek. XXI. Touchscreen, Tabletat dhe ndertimi i tyre. Ju faleminderit per vemendjen !

Elina Jaupllari
Erilda Guce
Florian Gjini Touchscreen Touchsreen eshte nje pajisje vizuale elektronike e vecante, nje ekran i vecnate i cili i lejon perdoruesit te bashkeveproje me nje nderfaqe grafike nepermjet nje ose shume gjesteve, duke prekur ekranin me nje ose me shume gishta ( apo mjete te tjera si: thua, stylus.)
Touchscreen i jep mundesi perdoruesit te bashkeveproje direkt me ate cka eshte shfaqur ne ekran, impakt te cilin nuk ta jep pajisje tjeter si mouse, touchpad etj. Ne mund ta gjejme touchsreen ne lojrat elektronike, ne all-in-one computers, kompjuterat tablet dhe smartphones. Ato edhe mund te bashkangjiten ne nje kompjuter, pra do te thote se ata jane te montueshem. Ato luajne nje rol te rendesishem ne dizenjimin e aplikacioneve dixhitale si psh: Personal Digital Assistants ( PDA), navigatoret satelitore, telefonat celulare dhe video games. Fusha ne te cilen touchscreen mund te depertoje nuk eshte kaq e ngushte, ate mund ta gjejme ne fushen e mjekesise, pajisjet bioteklonogjike, ne industrite e medha apo gjithashtu edhe ne muzete mbareboterore, te cilat sot kerkojne nje sistem te thjeshte, te shpejte dhe praktik per perdoruesin. Teknologjia e Touchscreen Resistive Touchscreen Ekzistojne nje variacion teknologjie e touchscreen, te cilat kane metoda te ndryshme te ndjeshmerise se touch-it. Nje touchscreen rezistent permbehet nga disa “layers”, ku me te rendesishmet jane dy shtresa, transparente, rezistivo-elektrike, te cilat jane te ndara midis tyre nga nje hapesire layers-ash. Pjesa e ekranit qe eshte e prekshme eshte nje perberje e bute, e cila ne baze te lidhje voltazhike e transmetueshme ndermjet layer-ve ben qe te kaloje sinjali drejperdrejt ne procesorin e ketij touchscreen. Ne momentin qe objekti “thua” apo “stylus” prek siperfaqen,dy layer-at kryesore bien ne kontakt me njeri tjetrin. Kjo ben qe nje moment te kohes, sinjali te jete i shpejte dhe mire i transmetuar, duke lexuar veprimin e kryer. Rezistiv touch eshte e perdorshme ne restorante, ne kompani dhe spitale, ne te cilat kane nje rezistence te larte ndaj likuideve dhe kontaminimeve. Nje nga avantazhet pse ky lloj touch-i eshte i perdorshem, eshte kostoja e ulet, ndersa disavantazhet jane se duhet ta shtypesh dhe eshte i riskuar nga demtime te objekteve te prehta. Rezistiv touchscreen vuajne per kontrakstin e ulet, pra cilesine, duke cuar ne blerjen e layer-ve te tjere te cilet vendosen ne ekran per ta rregulluar ate. Surface Acoustic Waves ( SAW ) SAW perdor vale ultrasonike te cilat kalojne neper siperfaqen e panelit te touchscreen. Kur paneli preket, nje tufe valesh absorbohet. Ky veprim ndryshon formen e valeve ultrasonike, te cilat regjistrohen ne pozicionin ku ne kemi kryer veprimin e ku me pas dergohet si informacion ne procesor per tu ekzekutuar. Disavantazhet: Siperfaqja e valeve ne panel mund te demtohet nga elemente te jashtme dhe keto papasterti ndikojne ne corientimin e perhapjes se valeve ne panelin e touchscreen. Capacitive touchscreen Konsiston ne formimin e jashtem me nje perberje si xhami, i mbuluar nga nje percues transparent sic eshte indium tin oxide ( ITO ). Duke qene se vete trupi i njeriut eshte nje percues i mire elektrik, prekja e siperfaqes se ekranit rezulton ne ndryshimin e fushes elektro-statike te ekranit, mundesi e cila con ne ndryshimin e ITO-se. Teknologji te ndryshme percaktojne pozicionin e prekjes. Pozicioni me pas transmetohet ne procesor per te ekzekutuar veprimin. Ndryshe nga resistive touchscreen, capacitive touchscreen nuk mund te percoje sinjal me material si psh dorashka. Ky disavantazh ka nje efekt perhapes tek konsumatoret e tabletave apo dhe smartphon-ve, te cilet perbehen nga ky lloj materiali ne vende me temperature te ulet, psh: Rusi, vende Nordike. Kjo gje mund te arrihet me porositjen e nje capacitive stylus ose porositjen e dorashkave te vecanta, ku pjesen e mollzave te gishtave e ka te hapur duke u dhene mundesi kontakti me kete touchscreen. Kompanite e medha po luftojne per krijimin e nje manifakture per ta krijuar me te holle dhe me te sakte kete touchscreen, duke vendosur ne paisjet komunikative teknologjine “in-cell”, e cila eliminon layer-at duke e bere prekjen e konsumatorit me prane grafikes. Ky tip i touchscreen redukton trashesine ne milimetra (e cila eshte shume e rendesishme per konsumatorin ne kete linje te teknologjise), duke realizuar shpejtesi ekzekutimi dhe nje kontakt te drejtperdrejte me grafiken. Ndertimi Ka disa menyra per te ndertuar nje touchscreen. Pika kyce e gjith kesaj pune eshte njohja e nje ose disa veprimeve per t’i cuar drejt ekzekutimit, per ta bere ate me komunikativ me aplikacionin. Nje nga teknikat me popullore e cila i afrohet ndertimit capasitive apo resistive touchscreen eshte tipike me kater layer: 1. Ne siperfaqe e mbuluar me poljester dhe pjese transparente metaike ne pjesen e poshtme te saj. TabletatTablet Post- PC 2. Hapesire me adeziv 3. Nje shtrese xhami e mbuluar me nje pjese metalike transparente ne pjesen e siperme te saj 4. Nje shtrese adezive ne pjesen e pasme te xhamit, per skelet. Sinjali teknologjik shperndares, i krijuar ne 2002 nga kompania 3M, mat efektin piezoelektrik( levizjen e elektroneve). Voltazhi ndryshon kur forca mekanike aplikohet mbi material, e cila nga ana kimike ndodh kur preket xhami.
Ka dy baza infrared prane. Njera eshte e vendosur prane ekranit per te kapur prekjen, e cila funksionon mbi projeksionin e grafikes ne ekran, nderkohe qe kamera infrared e vendosur ne pjesen e poshtme regjistron te gjitha prekjet. Tabletat Kompjuter Tablet Personal eshte nje kompjuter personal portativ, i cili ka nje touchscreen si nje input device kryesor, qe funksionon si nje desktop i modifikuar, i projektuar per te operuar dhe ne pronesi te nje personi te vetem. Gjendet ne madhesi te ndryshme. Nuk ka nevojen e nje mouse ose tastiere. Gjithcka funskionon nepermjet touch-it dhe ka nje tastiere virtuale te integruar ne ekran. E para tablete portative elektronike u shfaq ne fund te shekullit XX, nderkohe qe ne vitin 2010 Apple prezantoi iPad, i cili u be tableta e pare celular kompjuter duke korrur nje sukses te jashtzakonshem ne mbare boten komerciale. iPad ka te njejten teknologji si te iPhone. Prodhues te tjere te tabletave kemi : Samsung, HTC, Sony Ericsson, Sony, RIM, Amazon, HP, Microsoft, Google, Asus, Toshiba, dhe Archos. Tabletat perdorin disa lloje sisteme operimi: Apple IOS, Android (Google), Windows ( Microsoft) dhe QNX (RIM). Kur perdoruesi prek siperfaqen, sistemi regjistron ndryshimin e fushes elektrike e cila shperndahet ne ekran. Mini Tabletat Mini tabletat kane madhesi me te vogel dhe jane me te lehta se sa tabletat normale. Samsung ishte i pari qe prezantoi mini tableten e pare, Galaxy Tab 7-inch, me pas Barnes and Noble “ The Nook Tablet”, Blackberry Playbook, dhe ne vitin 2012 Google prezantoi “ The Nexus 7 “.
Shumica e atyre punojne si nje tablet normal, por ka tableta qe nuk i gezojne te gjitha tiparet dhe funksionet e nje kompjuteri tablet te madh. Mini tabletat jane pergjithesisht 6-7 inch( 15-17,6 cm). Tablet Post- PC Keto lloj tabletash jane paisje mobile qe punojne larg desktop dhe ndryshojne ne shume menyra nga kompjuterat personale, duke perfshire procesorin, sistemin operativ dhe aplikimet. Keto tablet ngjajne me arkitekturen e smartphoneve. Sistemi i operimit eshte OS dhe kane nje resistive touchsreen. Funksionet tipike të kompjuterëve tabletë në vitin 2012 janë: Paraqit pamjen me rezolucion te larte nepermjet teknologjine HD
• Ka funksionet e kerkimit te Wireless (duke përdorur 2G, 3G, 4G, ose WiFi)
• E-mail dhe perdorimet e mediat sociale (zakonisht duke integruar applikacionet për të sjellë gjithëcka më pamje të njëjtë si ne kompjuterin normal)
• Funksionon si nje telefon celular (ka mesazhet , videot, mikrofonin ose përdor kufje folese.)
• Jep mundesine e perdorimit te video-konferencave (Skype, FaceTime, etj)
• Ka navigimin satelitor GPS • Ka video-kameren, per fotografi, video, por edhe programet per ti pare dhe rregulluar ato.
• Jep mundesine per te lexuar si edhe per tu abonuar ne revistat dhe gazetat ditore, javore, mujore apo edhe ne portale te tjera periodike.
• Lexoni romane grafike tradicionale dhe interactive gjithashtu edhe libra komike.
• Shkarkon Applikacine (edukuese, lojra, shërbime,etj)• Media player Portable, duke përfshirë aftësinë për të parë video si edhe per ti dawnloduar ato.• peshojnë rreth 0,5-1 kg.• Kane nje jetëgjatesi te baterisë prej 3-12 orë në varësi të menyres së përdorimit. Karakteristika të tjera Accelerometer: Një pajisje që zbulon lëvizjet fizike të tabletë. Kjo lejon fleksibilitet më të madh të përdorimit ne menyre që tablet te mos perdoret domosdoshmerisht ne nje drejtim te caktuar. Accelerometer mund të zbulojë lëvizjen e tabletës,si dhe orientimin e tabletës në lidhje me planin horizontal.
Navigimin satelitor GPS: ”Global Positioning System” (GPS). Kjo vlenë për kryesisht smartphone-t. tabletat e tjera janë kompakte me pranuesin GPS të jashtëm që përdorë procesorin dhe ekranin e tabletes për të shfaqur informacionin mbi vendndodhjen. Tabletat me funksionet e GPS-it mund të përdoren në automobila për orientim. Tanimë po tentohet që vendosja e tyre në vetura të reja të standardizohet. Tabletat që kanë GPS-in bazik mund të tregojnë edhe për kushtet e trafikut, rrugën dhe të shohin vendndodhjet e njohura të rrugicave ku ka radar.TomTom, Garmin dhe iGO ofrojnë softwere navigimi për tabletat. Driverat e ruajtjes: tabletat e mëdha përdorin disqe magazinimi të ngjashme me laptopët, ndërsa ato më të vogla kanë tendencë për të përdorur disqe të ngjashme me MP3 players, ose të ketë në bordnje flash memorie. Për shkak të natyrës së përdorimit të tabletave, kujtesat e ngurta (solide) jane shpesh te preferueshme për shkak të rezistencës më të mirë prej dëmeve gjatë lëvizjes. Disa kompjutera tabletë konjugojne memorie te re ne memorien locale për të rritur kapacitetin e magazinimit (SD kartat apo microSD kartat, të cilat janë elektronikisht kompatibile me SD kartat, por kanë madhësi fizike shumë më të vogël.) . Faktorët formë. Tabletat vijnë në një varg madhësish, duke filluar nga PC tabletë deri tek PDA-te. Kompjutera tabletë personale tradicionale priren të jetë aq te medhenj sa laptopët. Ndërsa brezi i ri i kompjuterëve tablet personale do të jetë shumë më i vogël dhe i përdorshem, dhe në madhësi do mund të kufizohen sa një PDA. PDA Vs. Tablet Tableta dhe PDAs janë dy forma të kompjuteri personal që shfrytëzojë teknologjinë me prekje në një paketë celulare. Këto pajisje ju lejojnë të mbeteni produktiv nderkohe qe jeni në lëvizje, kur larg nga shtëpia juaj ose kompjuteri i zyres. PDA-ja, ose asistentë personal digjital, janë pajisjet qe mbahen ne dore dhe që ofrojnë karakteristika të produktivitetit si kalendari, lista e kontaktit, makina llogaritëse, dhe Notepad. Ne nëntor te 2010, PDA-te i dhënë rrugë smartphonit. Smartphonet ofrojnë gjithcka të njëjte me karakteristikat e një PDA-je, por gjithashtu te lejojne të bësh thirrje telefonike dhe lundrimin në internet. PDA-te. Një PC tabletë është një pajisje që i ka të gjitha komponentët e saj hardware te strehuara nën nje folejeme touchscreen. Të gjitha të dhënat, përdoruesi i hedh nëpërmjet majë se gishtit ose majes se lapsit. Tablet PCs janë të njohura për madhësinë e tyre dhe funksionalitetin. Shumë prej tyre kanë aftësinë për të lidhur me nje celular apo me rrjetin e wireless, duke ju lejuar ju që të lundroni ne web ose kontrolloni email tuaj. Pllakat janë të dizenjuara edhe për trajtimin e llojeve të ndryshme të mediave, të tilla si fotografi, muzikë, video dhe librat. Tabletat Kur vendosesh mes një PC tabletë dhe një PDA apo smartphone, duhet te analizosh nevojat e tua. PDA-te dhe smartphonet janë më të përshtatshëm, nëse ju jeni gjithmonë në lëvizje, sepse ato ofrojnë madhesine e xhepit dhe lehtesi ne perdorim. Smartphonet janë gjithashtu të aftë për të bërë thirrje telefonike, ndryshe nga PC tabletët. Megjithatë, PC tabletë ofrojnë pothuajse të gjitha funksionet e njëjta me një PDA apo smartphone, si dhe një përvojë më të mirë të medias së konsumit, por janë më pak të lëvizshëm. Ndryshimet
Full transcript