Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Winterakoniet

No description
by

Dn Storte

on 15 April 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Winterakoniet

Winterakoniet
De Latijnse, Nederlandse en familie naam voor de Winterakoniet
Omschrijving Winterakoniet
De winter is volle gang en zorgt voor kou, sneeuw, ijs en gladheid. Maar het maakt de natuur wonderschoon! Een knolgewas dat al in de winter bloeit met prachtige gele bloemen is de winterakoniet. Op diverse plaatsen in Nederland zijn deze vrolijke bloeiers te bewonderen. De plant heeft een aantal aparte eigenschappen. Als het regent blijven de bloemen gesloten, het zijn tenslotte echte zonaanbidders. De vervormde kroonbladeren scheiden honing af zodat insecten die ontwaken uit hun winterslaap weer kunnen aansterken en meteen voor de bestuiving zorgen. In de nacht kunnen de planten ook zichzelf bestuiven mocht dat nodig zijn. In Nederland kun je winterakonieten op diverse plaatsen in het wild bewonderen. Ze zijn veel te vinden op landgoederen. Landgoed Mildenburg in Oostvoorne is een van de plaatsen waar ze elk jaar zijn te vinden. Ze bedekken de bodem samen met sneeuwklokjes en vormen een groot geel tapijt. Prachtig om te zien, ondanks dat het maar op kleine schaal is.
Omschrijving van de bladeren
Glanzend donkergroene bladeren. Er is één of er zijn enkele wortelbladeren met een lange steel. Het blad is in omtrek rond, maar diep handvormig ingesneden. Onder de bloem zit een krans van drie diep ingesneden bladeren.
Omschrijving van de stengel
Een rechtopstaande, gladde, roodbruine bloemstengel met één bloem. De bladstelen zijn aan de voet omhuld door schubben. De stengel is kaal en de stengel heeft geen doornen. De kleur van de stengel is wit en groen.
Omschrijving van de bloem
Tweeslachtig. De gele, 2-3 cm grote bloemen zijn in knop knikkend. Er groeit maar één bloem per stengel. Meestal zijn er zes eivormige tot langwerpige bloemdekbladen. Onder de bloem zie je een krans van niet gesteelde, diep ingesneden omwindselbladen. De kroonbladen zijn klein, bekervormig en bovenaan in tweeën gespleten. Er zijn veel meeldraden en één stijl met stempel. De familie staat in het eerste rondje.
De Latijnse naam is: Eranthis hyemalis.
De Nederlandse naam is gewoon Winterakoniet.
De familie naam is: Ranonkelfamillie.
Full transcript