Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Bees and wasps

Om niet te vergeten :)
by

Naomi Van Damme

on 19 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Bees and wasps

Bees and wasps and shit...
Bijen en wespen en zo...
By Naomi Van Damme
to Yanah Franki

Dit is een honingbij. Honingbijen leven in een kolonie, ze hebben er een koningin. Alleen de koningin kan nakomelingen maken. Als het tijd is dat de koningin moet worden vervangen door een jongere bij, dan vecht de prinses met de koningin (dochter met moeder). Degene die wint is, of blijft, koningin van de kolonie.
En zoals je al kon lezen, honingbijen maken honing.
Dit is een hommelbij. Hij leeft niet in een kolonie, zoals de honingbij. Hij heeft dus geen 'hoofd' of koningin, die baas kan spelen over het nest. Ze hebben een nest, dat wel, maar niet zo groot als dat van een sociaal vliesvleugelige zoals de mier of honingbij. Je hebt verschillende soorten hommels, maar daar ga ik niet over uitwijken.
Honingbijen zijn vliesvleugeligen en leven op nectar en stuifmeel. Als een honingbij je steekt met z'n angel, sterft hij.
Dit is het 'huis' van een honingbij:
mmh honing!
De hommel is nauw verwant met de honingbij, praktisch familie, hommelbij dus. Hij is wel groter en zwaarder dan de honingbij. Hij is zelfs té groot om volgens de wetten van de aerodynamica te kunnen vliegen (mysterieeeeee!). Als een hommel je steekt met zijn angel zal hij niet sterven zoals de honingbij. De hommel is een vliesvleugelige.
Het nest van een hommel:
De gewone wesp, geen familie van de bijen. Het is wel een vliesvleugelige zoals de hongingbij en hommel. Hij heeft een soort kolonie, dus ook een koningin. Zijn nest wordt meestal gebouwd onder of in verlaten holen. Het nest is gebouwd uit gemalen papier of hout (haha papier-maché). Wespen maken ook geen honing.
Als de wesp je steekt met de z'n angel zal hij ook niet sterven zoals de hommel, in tegenstelling tot de honingbij. Dit is het nest van een wesp:
Dit is een zweefvliegje, de naam zegt het al zelf, een vliegje dat zweeft. Dit is noch familie van de bij, noch familie van de wesp. Het is ook geen vliesvleugelige, het is een tweevleugelige. Familie van de insecten, soort gelijk aan vliegen en muggen. Omdat hommels, bijen en wespen vier vleugels hebben, en deze zweefvliegjes simpelweg maar twee.
Nu vraag je je waarschijnlijk af waarom ik dit er nu tussen steek. Wel, vele mensen vergissen zich erin dat dit een bijen-/wespensoort is, wat niet zo is. Je kunt deze heel gemakkelijk onderscheiden van de vliesvleugelige. Namelijk, alweer, de naam zegt het zelf, de zweefvlieg. Deze hangt meestal even stil en zoeft dan weer heel snel weg, je kan het wel vergelijken met de bewegingen van een helikopter.
Hij ziet er inderdaad uit als een bij of wesp, maar dat is zijn camouflage, net zoals bij een kameleon z'n kleur van huid veranderd. Zweefvliegjes hebben dus geen angel en maken al helemaal geen honing.
Het verschil tussen deze vier beestjes:
Dit zijn bijen, gestreept in z'n bekendste kleuren, zwart en geel. Maar er is een verschil, de hommel is zwart, geel én wit. De honingbij is alleen zwart en geel.
Honingbij
Hommelbij
Wesp
Zweefvliegje
De hommel maakt geen honing en is minder 'sociaal' dan de honingbij, hij heeft namelijk geen koningin of 'hoofd' van het nest. Hommels leven ook wel op nectar en stuifmeel.
De hommel is veel zwaarder dan de honingbij, en kan volgens aerodynamica niet vliegen en opstijgen (oooh, mysterie ;) )
De honingbij, de hommel en de wesp zijn alle drie vliesvleugeligen.
De wesp maakt ook geen honing net zoals de hommel, in tegenstelling tot de hongingbij. Maar leeft wel net zoals de honingbij in een kolonie met een 'hoofd'/ koningin van het nest. De wesp leeft op zoetigheden (je kent het wel, in de zomer zit je lekker cola te drinken of eet een appel, en dan is hij daar, zwevend rond je oren, de wesp) ook nectar en stuifmeel.
De honingbij sterft als hij steekt met z'n angel, want hij verliest hem namelijk. De hommel en de wesp daarintegen, blijven leven na een steek. Zij verliezen hun angel niet, ze lossen alleen gif in het lichaam van het slachtoffer (wat bij ons de zwelling veroorzaakt). De steek van een wesp doet het meeste pijn.
De zweefvlieg is een tweevleugelige, geen vliesvleugelige zoals de honingbij, de hommel en de wesp. Hij imiteert ze wel, maar dat is om vogels af te schrikken, zodat ze hem niet kunnen opeten (vogels eten geen bijen of wespen omdat ze steken). Het is zijn camouflage pakje.
De zweefvlieg heeft geen angel.
Wel, Yanah, ik hoop dat je nu het verschil kent tussen de honingbij, de hommel, de wesp en de zweefvliegjes? Haal ze nu niet meer door elkaar, of ik maak u kapot. Haha, nee, maar hopelijk heb ik je iets kunnen bijleren

GREETS NAOMI! xxx
Zoals je kan zien is de wesp vrijwel kaal. De hommelbij is hierbij de meest behaarde vliesvleugelige (schattig eh). De honingbij heeft hier en daar ook wat dons/haar, maar niet zo veel als dat van een hommel.
Full transcript