Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Cucerirea spațiului cosmic

No description
by

Mihai Vasile

on 10 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Cucerirea spațiului cosmic

Cucerirea spaţiului în perioada Războiului rece
În perioada postbelică, stiinţa şi tehnica au cunoscut o dezvoltare fără precedent. Descoperirile reprezintă rezultatul unor investiţii economice si umane importante (devenind o preocupare constantă a statelor). Cuceririle stiinţei influenţează toate domeniile activităţii umane, de la medicină la cercetarea aero-spaţială sau de la utilizarea energiei nucleare la viaţa cotidiană. Practic, perioada postbelică a fost dominată de două mari direcţii ale evoluţiei ştiinţei şi tehnicii: cucerirea spaţiului şi dezvoltarea tehnologiilor informatice.

Cucerirea spaţiului a fost o manifestare a Războiului rece, complementară în mare măsură cursei înarmărilor, ce a dominat întreaga perioadă. Aşa-numita “cursă spaţială” desemnează competiţia dintre S.U.A şi U.R.S.S privind explorarea spaţiului, derulată, în principal, între anii 1957 - lansarea satelitului artificial sovietic Sputnik 1 şi 1975 - joncţiunea, în spaţiu, a unui vehicul spaţial american cu unul sovietic (misiunea Apollo-Soyuz). Etapele cursei spaţiale au vizat lansarea primilor sateliţi artificiali, a primilor oameni în spaţiu, trimiterea de sonde spaţiale către planetele apropiate de Terra şi respectiv a oamenilor pe Lună.
Succesul misiunilor spaţiale constituia o miză esenţială în rivalitatea dintre cele două superputeri, acesta fiind prezentat de fiecare dintre ele ca o dovadă a superiorităţii sistemului politic propriu fiecăreia
Ruşii şi americanii erau într-o întrecere continuă, în care când unii, când ceilalţi reuşeau pentru scurt timp să o ia puţin înainte, pentru ca aproape imediat să fie ajunşi din urmă şi apoi depăşiţi.
Azi, lucrurile s-au schimbat fundamental: americanii şi ruşii au ajuns să colaboreze în cadrul unor misiuni comune, iar dacă mai există, totuşi, o cursă pentru cucerirea spaţiului, participanţii la ea sunt mult mai numeroşi.
Acum colaborarea a devenit mai importantă decât competiţia.

Cucerirea spațiului cosmic
Bratu Alexandru
Buduianu Alexandru
Vasile Mihai

4 octombrie 1957 – a fost lansat Sputnik 1, primul satelit artificial din lume, realizat de o echipă de cercetători din fosta URSS.Iniţial, aceştia lucrau la o rachetă de luptă, dar, întrucât americanii îşi anunţaseră intenţia de a lansa un satelit artificial, şi-au redirecţionat eforturile din dorinţa de a fi primii si au reuşit .
3 noiembrie 1957– URSS a lansat Sputnik 2, o capsulă spaţială la bordul căreia se afla căţeluşa Laika.
"Când au văzut că ruşii au lansat deja primul satelit, americanii s-au alarmat."
În 29 iulie 1958, Dwight D. Eisenhower, preşedintele Americii, semnează actul prin care se înfiinţează Agenţia Spaţială Americană, NASA.
1 februarie 1959 – SUA a lansat primul satelit artificial, Explorer 1. Acesta a fost primul satelit dotat cu sonde de explorare spaţială.

Principalele evenimente care au urmat in acea perioadă sunt :
12 septembrie 1959 – URSS lansează sonda Lunik 2, primul obiect creat de om, care a ajuns pe Lună.
12 aprilie 1961 – premieră sovietică: primul zbor spaţial cu echipaj uman din istoria omenirii. Cosmonautul Iuri Alexeevici Gagarin, în vârsta de 27 ani, la bordul capsulei Vostok 1 (Răsăritul), a efectuat un zbor orbital care a durat o oră şi 48 minute, la o altitudine de 250 km.
5 mai 1961 – americanii trimit şi ei primul om în cosmos, Alan B. Shepard, la bordul capsulei Freedom 7 (Libertatea), care a efectuat un zbor suborbital de 15 minute şi 28 secunde, la altitudinea de 187 km.16 iulie 1969 – SUA lansează misiunea Apollo 11, în care omul a păşit pentru prima dată pe suprafaţa satelitului natural al Pământului. Neil Alden Armstrong, primul pământean care pune piciorul pe Lună.

Full transcript