Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Middelalderen

Oppsummering av middelalderen 6.trinn
by

Morten Sagberg Johnsen

on 29 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Middelalderen

400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 Gjennomsnittsalderen i middelalderen var 50 år Siste vestromerske keiser blir avsatt, og vestromerriket faller År 476 Middelalderen i Europa Landsby i tidlig middelader Kriger i tidlig middelalder Frankisk soldat Tempelridder Gotiske katedraler dukker opp i europeiske byer i 1100 - 1200- tallet Borger av stein 1300 1400 1500 Tidlig middelalder fra ca 500 - 1000 høymiddelalder fra ca 1000 - 1300 senmiddelalder fra ca 1300- 1500 Senantikken Renessansen (vikingtid i norden fra ca 800 - 1100) Hundreårskrigen fra 1338- 1443 19 år gamle Jeanne d'Arc blir brent på bålet av engelskmennene, anklaget for å være heks 30. mai år 1431 Leiesoldat fra senmiddelalderen/renessansen Soldat fra senmiddelalderen 1. juledag år 800 Karl den Store blir kronet til keiser av Det hellige romerske riket av paven i Roma Føydalismen vokser fram ca år 570 Muhammad blir født Korstogene i midtøsten fra 1095 - 1272 Kanoner dukket opp på slagmarker rundt 1350 Vindmøller kommer til Europa på 1100-tallet Svartedauden kommer fra østen og herjer i Europa 1347-1353 Slaget ved Montisard. Korsfarere under ledelse av tempelriddere vinner et slag mot Saladins hær. Ti år senere skulle korsfarerne tape et avgjørende slag ved Hattin Saladin vinner mot korsfarerne ved Hattin og inntar Jerusalem 1177 1187 TO KIRKER
I 1054 brøt paven med kirken i øst, og fra da av var det to kristne kirker i Europa: Den gresk-ortodokse kirken , ledet av keiseren i Konstantinopel, og Den romersk-katolske kirken, ledet av paven i Roma. Kristendommen blir spredt i Europa i løpet av de fem første hundreårene i middelalderen Middelalderens perioder Middelalderen deles av historikerne inn i tre tidsperioder: Tidlig middelalder høymiddelalderen senmiddelalderen på mange måter en «mørketid», en urolig og vond tid da store flokker av mennesker dro ut på lange vandringer.
Riker oppsto og gikk under. Krigerbander plyndret og herjet.
Byene var få og små, og det var lite handel over større avstander. Jordbruket ble mest drevet på store godseiendommer, der godseierne hadde stor makt over bøndene.
Handelen økte. Gamle og nye byer ble viktige sentre for handel og kultur.
Dette var kirkens storhetstid. Paven lå stadig i strid med keisere og konger, og de måtte ofte gi etter for kirkens makt. Svartedauden spredte seg over nesten hele Europa. Millioner av mennesker døde.
Jordbruk og handel gikk sterkt tilbake.
Mot slutten av perioden gikk det bedre med næringslivet. Byene vokste på nytt, og handelen mellom ulike områder i Europa blomstret igjen. Boktrykkeri i år 1439 Utvikling og viktige oppfinnelser Massevis av oppfinnelser og nyskapninger dukket opp i løpet av middelalderen.

De fleste oppfinnelsene kom fra Kina og fra araberne, men europeerne videreutviklet mange av oppfinnelsene Hjulplogen kom på 500-tallet i Europa og gjorde det enklere for bonden å vende jorda. Dette bidrog til bedre jordbruk og befolkningsvekst. Livet i middelalderen I middelalderen bodde de aller fleste på landsbygda og var bønder.

Det var stor forskjell på fattig og rik, men alle var avhengige av hverandre. Kirkens storhetstid er i høymiddelalderen Fra de Italienske statene sprer renesanssens ideer til resten av Europa. En ny tidsperiode er i ferd med å starte Det østromerske riket faller År 1453 Tempelridderordenen grunnlagt i 1128. Store borger og modige riddere Det var mange kriger i Europa. Kongene hadde behov for dyktige krigere for beholde makt. Ridderne var de viktigste krigerne gjennom middelalderen.

For å forsvare sitt land måtte man bygge borger for å holde angripere unna. Religion Religionen var sentral i alles liv gjennom middelalderen.

Kirken skulle etter hvert bli europas mektigste organisasjon med Paven som overhode Andre viktige hendelser i middelalderen Det er mange hendelser i middelalderen som har vært med på å prege tidsperioden.
Full transcript